Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Littekens van de tijd vertellen hun verhaal”

Wirwar van steegjes verbergt nieuwe cocktailba­r Tazu in Vlaaikensg­ang

- JOHAN VAN BAELEN

De Vlaaikensg­ang in Antwerpen is een cocktailba­r rijker. Tazu wil een topservice bieden, de service die je krijgt in de bar van een vijfsterre­nhotel, maar dan zonder het hotel. Het kader, een mooie, nog niet ontdekte hoek van de Vlaaikensg­ang, is een ontdekking op zich.

Antwerpen is een cocktailba­r rijker, of is de stad een mysterie rijker? Het is inderdaad een beetje zoeken in de wirwar van steegjes en het gekronkel van de Vlaaikensg­ang. Eens je nummer 8A hebt gevonden, is de zoektocht niet noodzakeli­jk voorbij.

Via een lange gang met gewassen muren beland je voorbij het donkere sushiresta­urant in een veel ruimere bar. Het lijkt wel een speakeasy: een clandestie­ne en dus verborgen kroeg, verborgen in de diepte van een historisch gebouw. “Het pand heeft natuurlijk een eeuwenoude geschieden­is. Eigenaar Axel Vervoordt heeft er bij de inrichting voor gezorgd dat de littekens van de tijd hier hun verhalen vertellen”, zegt uitbater Ives Nieberding. “Daarom zijn sommige muren helemaal niet geschilder­d, andere kregen een lichte structuurv­erf mee.”

“De kleur moet van de cocktails en de mensen komen”, gaat Ives verder in het minimalist­ische interieur. “Het is heel iets anders dan in Zaowang, mijn andere zaak. In dat sushiresta­urant hanteren we een zeer lage drempel. Ik was op zoek naar iets anders.”

Internatio­nale bartender

Daarvoor liet hij zich inspireren en adviseren door collega en vriend Andrès Claeys van de Tapabar, die gepassione­erd is door cocktails. “Ik zocht een internatio­nale status voor de bar, ik droom van een plaats in

verklapt Ives. Dus zocht hij in die lijst naar een

Cocktailba­rs”,

Best

Julian Youssef

Barman bartender en kwam uit bij Julian Youssef, die drie jaar hoofdbarte­nder was in Central Station in Beiroet, een bar uit de

“Ik was toe aan iets nieuws, een nieuwe uitdaging”, zegt Julian. “Mijn eerste tussenstop was Brugge, maar dat was dan weer té rustig. Antwerpen heeft meer de internatio­nale vibe, die ik zocht. De cocktailsc­ène is hier ook groter”, zegt hij terwijl hij een Tom Yum voorzet, een mix van gin, galanga – soort gember, kaffir-limoen, citroengra­s en kokosmelk. Het resultaat van dit alles is een doorzichti­ge cocktail, want door de citroen is de kokosmelk gaan stremmen, waardoor je de melk uit de cocktail kan filteren. Het resultaat is een appetijtel­ijke, maar silent killer.

Tazu heeft meer te bieden dan 50 Bestlijst. dat. We passeerden toch een sushibar? Daar kan je de betere sushi bestellen, van vissen die iets moeilijker te vinden zijn dan de doorsnee. Chef Rik Van Hooydonck (Bar Bulot, Dim Dining) zorgt ook voor een fusionmenu, waarbij hij ingrediënt­en van bij ons verwerkt met een Aziatische twist. “De meeste mensen besteden hier rond de 80 euro voor twee cocktails, een bite en een gerecht”, aldus Ives.

Het nieuwe restaurant is te bereiken via de Pelgrimstr­aat. Je ontdekt sowieso een pracht van een binnenkoer. Binnen is alle kunst te koop, behalve de keukentafe­l van Picasso, die hier centraal in het restaurant staat. Een mysterieuz­e knipoog van Axel Vervoordt.

“Antwerpen heeft, meer dan Brugge, de internatio­nale vibe die ik zocht.”

iwww.tazu.be

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De klanten zorgen in Tazu voor de kleur.
FOTO DIRK KERSTENS De klanten zorgen in Tazu voor de kleur.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium