Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn ‘herontdekt’ dorp na kwarteeuw

Wijk Den Hoek en kleine gemeente krijgen flexhalte

- ERIK VANDEWALLE

De bewoners van Lillo en de Zandvliets­e wijk Den Hoek kunnen vanaf volgend jaar opnieuw het openbaar vervoer gebruiken. Er zal een flexbus worden ingezet. Dat was te horen tijdens de districtsr­aad. Sinds 1995 was er geen openbaar vervoer meer in Lillo.

Met de Vervoerreg­io Antwerpen en De Lijn wordt gewerkt aan een vervoerpla­n, dat op korte termijn het bus- en tramnetwer­k in de regio hertekent. Binnen dit concept hoort ook de flexbus. Die flexbus kan je het best vergelijke­n met het oude systeem van de belbus. Het onderwerp kwam ter sprake tijdens de jongste districtsr­aad in Lillo, waar raadslid Marc Maes (N-VA) polste naar de stand van zaken in dat dossier.

Flexhalte

Districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts (N-VA) vertegenwo­ordigt Berendrech­t, Zandvliet en Lillo in de Vervoerreg­ioraad. Op voorstel van alle politieke fracties van het districtsb­estuur zette hij daar vorig jaar het probleem van moeilijk bereikbaar openbaar vervoer op de agenda. “We stelden voor om in Lillo een reguliere halte te voorzien en oplossinge­n te zoeken voor de andere blinde vlekken in ons district. Dan denk ik in de eerste plaats aan de Zandvliets­e wijk Den Hoek en het gebied ten oosten van de A12 Havenweg”, zegt Geeraerts. “In november vorig jaar liet de Vervoerreg­io weten dat er een flexhalte voor Lillo werd opgenomen in de ontwerplij­st. Tegelijk werd ook gemeld dat de bewoners van de wijk Den Hoek gebruik moeten maken van het bestaande openbaar vervoer, omdat er binnen driehonder­dvijftig tot vijfhonder­d meter van de bewoning al haltes zijn voorzien. Daar ging het districtsb­estuur niet mee akkoord. Raadslid

Marc Maes stelde vast dat in Den Hoek de dichtstbij­zijnde haltes zich op meer dan anderhalve kilometer van de bewoning bevinden. Op basis van deze nieuwe informatie vroeg het district opnieuw een flexhalte aan voor Den Hoek, ter hoogte van het kruispunt Antwerpseb­aan en Grote Stoppelber­gen.

Carl Geeraerts liet weten dat de

Vervoerreg­ioraad op 20 juni zowel de flexhaltes in Lillo als die in Zandvliet Hoek heeft goedgekeur­d. “Tegen eind 2023 kan het systeem operatione­el zijn. Hoe dit in zijn werk zal gaan, wordt nog onderzocht. Dat kan mogelijk via een app of een website waar je zestig minuten op voorhand een aanvraag voor flexvervoe­r kan ingeven,” aldus Carl Geeraerts.

“Dat is goed nieuws: sinds het verdwijnen van De Lijndienst 75 in 1995 krijgen de inwoners van Lillo weer toegang tot het openbaar vervoer. En er wordt gezorgd voor een verbinding met wijk Den Hoek”, besluit Maes.

Districtsb­urgemeeste­r (N-VA)

‘‘Tegen eind 2023 kan het systeem operatione­el zijn.‘‘

 ?? FOTO RR ?? Lillo en Den Hoek krijgen flexbus.
FOTO RR Lillo en Den Hoek krijgen flexbus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium