Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De balans oogt nog niet super

- VALERIE VAN AVERMAET

DE BASISPLOEG LIGT ZO GOED ALS VAST 6 1

Na de uitzwaaiwe­dstrijd tegen Luxemburg zit de voorbereid­ing van de Red Flames (FIFA 19) op het EK erop. De balans oogt na vier oefenwedst­rijden niet super, met twee nederlagen en twee zeges. Tegen Engeland en Oostenrijk gingen de Flames onderuit, tegen Noord-Ierland en Luxemburg wonnen ze wel. Wij trokken drie conclusies richting het EK.

Ives Serneels twijfelt nog maar over weinig posities voor zijn basiself op het EK. In doel is Nicky Evrard een zekerheid. Rechtsacht­er Laura Deloose kon niet overtuigen tijdens deze oefencampa­gne. Haar plaats zal allicht ingenomen worden door Janice Cayman. Op de linksachte­r is Davina Philtjens al jaar en dag een vaste waarde, net als Laura De Neve centraal. Wie naast de verdedigst­er van Anderlecht centraal achterin zal plaatsneme­n, is wel nog een vraagteken. Daar gaat het tussen OHL-ploegmaats Sari Kees en Amber Tysiak. Die is normaal een van de sterkhoude­rs achterin, maar mist nog wat matchritme na een blessure en ging verdedigen­d enkele keren in de fout tijdens de oefenwedst­rijden de afgelopen weken, terwijl Kees haar kansen wel greep. Op het middenveld zijn Justine Vanhaeverm­aet en Julie Biesmans zeker van hun plek. Feli Delacauw maakt aanspraak op de derde basisplaat­s op het middenveld. Voorin zijn er rond Tessa Wullaert, Tine De Caigny en Elena Dhont weinig twijfels. Al kan De Caigny ook een rij achteruit worden getrokken ten koste van Delacauw. In dat geval zal Hannah

Eurlings voorin haar plaats innemen.

TEGEN TOPLANDEN KOMEN WE TEKORT

Tegen topland, en gastland op het EK, Engeland (FIFA-8) hielden de Flames in hun eerste oefenwedst­rijd één helft (nipt) stand, maar in de tweede helft kraakten ze wel en werd het nog 3-0. Al had de score nog hoger kunnen oplopen als de Engelsen zich efficiënte­r hadden getoond. Geen onlogische nederlaag voor onze Flames die voornameli­jk semiprof zijn, terwijl de Engelsen allemaal fulltime prof zijn. Maar onze nationale ploeg werd er wel even opnieuw met de voetjes op de grond gezet. Op het EK krijgen we wellicht eenzelfde scenario in de groepsweds­trijd tegen Frankrijk (FIFA-3). Maar ook tegen IJsland (FIFA-17) en Italië (FIFA-14) zal het geen sinecure worden. De Flames slaagden er tijdens de oefenwedst­rijden alleen tegen Luxemburg (FIFA-113) in om een volledige helft te overtuigen.

DE LANGDURIG GEBLESSEER­DEN ZIJN KLAAR

Toch ook wat positief nieuws: Elena Dhont, Kassandra Missipo en Ella Van Kerkhoven waren de grote vraagteken­s in de selectie van bondscoach Ives Serneels. Ze speelden door langdurig blessurele­ed niet meer voor de Flames sinds respectiev­elijk oktober 2020, april 2021 en februari 2021, maar keerden met succes terug. Vooral Dhont maakte indruk met haar dribbels en toonde tegen Oostenrijk dat ze zelfs al een basisplaat­s aankan. Ella Van Kerkhoven scoorde tegen NoordIerla­nd dan weer twee keer tijdens haar invalbeurt van zeventien minuten en startte tegen Luxemburg in de basis. Net als Missipo toonde ook zij dat ze haar kwaliteite­n nog niet kwijt is. Tegen Luxemburg was Missipo zelfs weer kapitein, in haar eerste basisplaat­s sinds ze haar kruisbande­n scheurde in 2021.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium