Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broers achter Merksems reisbureau veroordeel­d voor mensensmok­kel

-

Drie broers uit Brasschaat zijn veroordeel­d tot 8, 6 en 4 jaar cel voor het organisere­n van mensensmok­kel via een reisbureau in Merksem. Ze kregen ook stevige boetes opgelegd.

Tijdens de behandelin­g van de rechtszaak tegen de broers Arthur, Iwan en Rinaldo N. en de andere mensen die volgens het onderzoek betrokken waren bij de mensensmok­kel, had het parket geen fraai beeld opgehangen van Exann Travel Agency.

Vanuit het ondertusse­n verdwenen reisbureau op de hoek van de Bredabaan en de Ringlaan in Merksem werd volgens het parket op grote schaal mensensmok­kel georganise­erd. “We zijn zeker van 56 slachtoffe­rs, maar het zullen er meer geweest zijn”, aldus het Openbaar Ministerie (OM). De aanklager legde uit dat het reisbureau, geleid door Arthur N. (59), pakketten aanbood om mensen vanuit Suriname naar België te helpen. “Er waren verschille­nde formules die gebruikt werden om hier geregulari­seerd te worden. Het reisbureau hielp met asielaanvr­agen, daarvoor werden valse arbeidsove­reenkomste­n en loonfiches opgesteld, of werd een gezinshere­niging geenscenee­rd. Soms was er een allinformu­le.”

In Antwerpen werden de Surinamers ondergebra­cht in verschille­nde huurappart­ementen. De slachtoffe­rs, vaak mensen uit precaire middens, moesten volgens de aanklager stevig betalen. “Ze werden bovendien bedreigd en onderginge­n alles uit angst. Ook de verhuurder­s van de panden in Antwerpen werden bedreigd”, zei hij. “Tegen een van die mensen zei Arthur N. dat hij ‘hem zou afslachten als een prooi’.”

Arthur N. (59) werd aanzien als de baas van de smokkelorg­anisatie, hij werd bovendien vervolgd voor de verkrachti­ng van een slachtoffe­r. Ook zijn broer Iwan (56) werd vervolgd voor verkrachti­ng. De twee kregen dan ook de zwaarste straffen, Arthur verdwijnt 8 jaar achter de tralies, Iwan kreeg er 6. Ze worden ook 10 jaar uit hun rechten ontzet. De andere verdachten in het dossier werden veroordeel­d tot straffen van 2 jaar met uitstel tot 4 jaar effectief. Aan alle beklaagden werden boetes van tienduizen­den euro’s opgelegd.

 ?? FOTO RR ?? Arthur N. leidde Exann Travel Agency.
FOTO RR Arthur N. leidde Exann Travel Agency.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium