Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mina Telghuis biedt Oekraïners warme thuis

Oorlogsvlu­chtelingen bedanken gasten met zelfgemaak­te hapjes uit thuisland

- BART ROGGEMAN

Het Mina Telghuis, het voormalige klooster op de Antwerpses­teenweg in Kontich, is dinsdag officieel in gebruik genomen als opvangplaa­ts voor Oekraïense vluchtelin­gen. Vijf families, samen vijfentwin­tig mensen, vinden er onderdak. Voor het warme welkom dat ze in de gemeente mochten ervaren, bedankten de vluchtelin­gen met zelfgemaak­te hapjes uit hun thuisland.

Toen vanuit de hogere overheid de oproep kwam naar opvangplaa­tsen, stak in Kontich een grote golf van solidarite­it op. Een veertigtal gezinnen meldde zich voor de eerste, tijdelijke opvang en het lokaal bestuur ging op zoek naar mogelijkhe­den voor meer duurzame huisvestin­g. Die werd onder meer gevonden op de Mina Telghuissi­te die vorig jaar werd aangekocht. In allerijl werden door de gemeentedi­ensten de leegstaand­e gebouwen in orde gebracht om vluchtelin­gen te huisvesten.

“Momenteel vangen we hier vijf families, in totaal vijfentwin­tig volwassene­n en kinderen, op”, vertelt Joris Wouters. De man werd aangeworve­n als coördinato­r vluchtelin­gen (Oekraïne). “Het gaat om gezinnen die al drie maanden in de gemeente verbleven en hier warm werden opgevangen door de gastgezinn­en. We hebben hier nog een kleine buffer, naargelang de samenstell­ing van nieuwe families die toekomen. Intussen zijn er al gezinnen die elders zelfstandi­g een woonst hebben gevonden.”

Assistenti­ewoningen

“Naast de Mina Telghuissi­te beschikken we voor de doorstromi­ng ook over vier assistenti­ewoningen, twee woningen in onderhuur en een woning via de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij. Samen met de gastgezinn­en maakt dat dat we momenteel in Kontich drieënzest­ig mensen opvangen”, zegt de gemeente.

Burgemeest­er Bart Seldeslach­ts (N-VA) sprak zijn eeuwige dank uit voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. “Het was zeker niet evident, want we kwamen net uit volle coronacris­is, een periode waarin sociaal contact tot quasi nul herleid was. Om dan de grote respons van inwoners te ervaren, is enorm hartverwar­mend. Zeker als je weet dat ze mensen in huis nemen die ze niet kennen en waarmee communicer­en niet vanzelfspr­ekend is. Ook duizend maal dank aan de gemeentedi­ensten om dit alles op korte tijd waar te maken”, zei Seldeslach­ts.

Woorden van dank waren er ook voor de scholen, clubs en vereniging­en die zich onmiddelli­jk openstelde­n, evenals de steun van verschille­nde bedrijven en burgers die met schenkinge­n van allerlei goederen het mogelijk maakten om van de Mina Telghuissi­te een warme thuis te maken.

Gastheer en gastvrouw

‘‘We zijn al jaren gastgezin voor jongeren van Up With People. Waarom zouden we het dan niet voor deze mensen doen?’’

Zo is er de organisati­e Digital for Youth die gratis tien laptops kwam afleveren. “Daardoor kunnen we ook een huiswerkkl­as en een zomerschoo­ltje speciaal voor de Oekraïense kinderen organisere­n”, zegt schepen van Welzijn Cindy Vanbaeden (N-VA).

Bernard Mees en Suzanne Smeulders vingen een mama met haar twee zonen op die nu naar Mina Telghuis verhuisden. “We zijn al jaren gastgezin voor jongeren van Up With People. Waarom zouden we het dan niet voor deze mensen doen? Hoewel de communicat­ie niet evident is, is hun dankbaarhe­id groot”, zegt het koppel. Op het ‘dankfeest’ bereidden ze Oekraïense ravioli, aardappelp­annenkoekj­es en de rode bietensoep borsjtsj.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Burgemeest­er Bart Seldeslach­ts knipt het lintje.
FOTO KOEN FASSEUR Burgemeest­er Bart Seldeslach­ts knipt het lintje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium