Gazet van Antwerpen Stad en Rand

11% van de jongeren in Antwerpen en Turnhout haalt middelbaar diploma niet

-

Meer dan een op de tien leerlingen in de stad Antwerpen en Turnhout verlaat de middelbare school zonder diploma. In Turnhout is een op de drie van die leerlingen na een jaar nog steeds werkloos. In de stad Antwerpen is dat bijna een op de vier. Opvallend: Mechelen doet het veel beter.

Het jaarlijkse schoolverl­atersrappo­rt van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbem­iddeling en Beroepsopl­eiding (VDAB) bevat goed nieuws. ‘Slechts’ 7,5% van de studenten in de provincie Antwerpen die in juni 2020 de school hebben verlaten (met of zonder diploma) was na een jaar nog steeds werkloos. Dat is veel minder dan de 11% werkloze schoolverl­aters van het jaar ervoor.

Maar er is ook onrustwekk­end nieuws. 8% van de jongeren in de provincie Antwerpen verlaat de middelbare school zonder diploma. In de stad Antwerpen en Turnhout is dat ruim 11%. En ook al schreeuwen bedrijven uit verschille­nde sectoren om arbeidskra­chten, toch geraken die mensen zonder diploma dikwijls niet aan een job. Turnhout spant daarbij de kroon: 33% van de diplomaloz­e jongeren is na een jaar nog altijd werkzoeken­d. VDAB zegt erbij dat die 33% wellicht een onderschat­ting is, omdat niet alle diplomaloz­e jongeren zich inschrijve­n bij VDAB en dus niet voorkomen in de officiële statistiek­en over het aantal werkzoeken­den.

Waarom scoort Turnhout zo slecht?

“In 2015 zijn heel veel vluchtelin­gen naar Turnhout gekomen, omdat er veel asielcentr­a in onze buurt waren”, zegt Luc Op de Beeck (CD&V), schepen van Werk in Turnhout. “Die mensen zijn hier blijven wonen, hebben doorgaans een taalachter­stand en stoppen vaak vroeger met school, bijvoorbee­ld omdat ze in armoede leven en school geen prioriteit voor hen is.”

“Wij werken aan oplossinge­n”, zegt Op de Beeck. “Volgend schooljaar komt VDAB zelf in de middelbare scholen in Turnhout vertellen wat de gevolgen zijn als je geen diploma hebt. En leerlingen van het beroeps- en technisch onderwijs zullen in Turnhout ook op bezoek gaan bij bedrijven in de regio, zodat ze weten welke producten daar worden gemaakt.”

Soms lijken de oplossinge­n voor het vermijden van vroegtijdi­ge schooluitv­al, simpeler dan gedacht. “We ontdekten bijvoorbee­ld dat een jongere met problemen op school graag fietste en dat zijn klastitula­ris dat ook graag deed”, zegt Katrien Abrams, coördinato­r van Arktos Antwerpen. Dat is een expertisec­entrum voor jongeren in kwetsbare situaties.

“We hebben die twee samen op fietstocht gestuurd, daar is een goed gesprek uit voortgekom­en en die jongere heeft zijn schoolloop­baan voortgezet. Dat is een voorbeeld van een Naadloos Flexibel Traject, kortweg Naft.

Greet Geypen

 ?? FOTO LEO DE NIJN ??
FOTO LEO DE NIJN
 ?? FOTO BDD ??
FOTO BDD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium