Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds minder studenten kiezen voor een studie verpleegku­nde

- CHRISTOF WILLOCX

Daarmee proberen we jongeren die de school zonder diploma dreigen te verlaten, toch terug op de schoolbank­en te krijgen. Dat kan op heel veel manieren, bijvoorbee­ld door hen samen te zetten in een groep, zodat ze leren van elkaar en voelen dat ze niet alleen zijn.”

Waarom scoort Antwerpen zo slecht?

11,2% van de jongeren in Antwerpen verlaat de middelbare school zonder diploma. Gent doet het met 7% veel beter. “De Antwerpse cijfers zijn voor ons een spijtige vaststelli­ng”, zegt Magalie Verstraele­n, woordvoerd­er van de Antwerpse schepen van Werk Erica Caluwaerts (Open Vld). “We zetten natuurlijk zo goed mogelijk

Door de vergrijzin­g van de bevolking neemt de nood aan verpleegku­ndigen sterk toe. Maar het aantal studenten in de provincie Antwerpen dat voor een opleiding verpleegku­nde kiest, neemt structuree­l af. In 2020 studeerden bijvoorbee­ld 280 studenten met een bachelor verpleegku­nde af. In 2016 waren dat er nog 443. Nochtans is 97% van de studenten die voor een zorgopleid­ing kiest, een jaar later aan het werk. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) benadrukt dat de lonen van verpleegku­ndigen sinds de coronacris­is zijn verhoogd. Volgens vacaturesi­te Jobat is het startloon van een bachelor verpleegku­nde nu 2.718 euro bruto per maand. in op het voorkomen van ongekwalif­iceerde uitstroom, maar door de grootstede­lijke problemati­ek heeft die uitstroom vele redenen. De aanpak van die doelgroep vraagt individuee­l maatwerk.”

Waarom doet Mechelen het veel beter?

In Mechelen verlaat 8% van de leerlingen de middelbare school zonder diploma. Daarmee scoort de stad rond het gemiddelde van de provincie Antwerpen. Zeer opvallend ook: slechts 16% van al die Mechelse leerlingen die geen diploma halen, is een jaar later nog werkzoeken­d. Daarmee scoort Mechelen het beste van alle centrumste­den, op Genk na.

Hoe komt dat? “We hebben in de voorbije jaren echt veel ingezet op de begeleidin­g van jongeren en jongvolwas­senen”, zegt de Mechelse schepen van Werk Greet Geypen (Open Vld). “In Mechelen krijgen veel jongvolwas­senen bijvoorbee­ld een leefloon, zodat ze hun schoolcarr­ière toch kunnen afwerken, ook al leven ze in armoede. En als een papa of een mama een leefloon heeft, dan volgen we de studies van hun kinderen heel nauw op. We betalen ook onder andere psychologe­n om het mentale welzijn van kwetsbare jonge mensen te ondersteun­en.”

Schepen van Werk in Turnhout

“Volgend schooljaar komt VDAB zelf in de middelbare scholen in Turnhout vertellen wat de gevolgen zijn als je geen diploma hebt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium