Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zat geen kwaad in hem”

- GRVR, JAA, JTP, NELO

Extreemrec­hts, mogelijke terrorist, gevaar voor de maatschapp­ij,… De vrienden van Yannick Verdyck (36) reageren verbaasd over het beeld van hun kameraad dat de afgelopen dagen werd neergezet.

Salsa en bachata. De twee dansstijle­n leken haaks te staan op de andere hobby’s van Yannick Verdyck, die de voorbije dagen na de fataal afgelopen politie-inval vooral als wapenverza­melaar en sportschut­ter werd neergezet. Op foto’s zien we Yannick met grote glimlach de salsa dansen. Een hobby die hij drie jaar met passie uitoefende bij de salsaclub in Ekeren. “Yannick was op alle danslessen - twee keer per week - aanwezig”, vertelt zijn dansleraar. “Hij deed met iedereen een praatje en bleef altijd als allerlaats­te na de les hangen om de zaal mee op te ruimen. Introvert en racistisch? Zo kennen wij hem helemaal niet. Yannick was net heel behulpzaam en sociaal, een gewone jongen.” Ook over zijn andere hobby’s vertelde Yannick veel. “Hij bracht regelmatig gouden munten mee naar de les, om fier zijn nieuwe aanwinsten aan de andere leden te laten zien. We wisten dat hij voorzitter van een schuttersc­lub was en daar was hij ook heel trots op”, aldus nog de dansleraar.

Toen de leden van de dansclub het nieuws over de omstandigh­eden van zijn dood vernamen, heerste er vooral veel ongeloof. Verdyck kwam woensdag om het leven bij een schietpart­ij met de politie in zijn woning aan de Molenlei in Merksem. Volgens de voorlopige bevindinge­n in het onderzoek had hij tweemaal gevuurd op de speciale eenheden van de federale politie die hem uit zijn bed wilden halen.

Cafépraat

De politie haalde meer dan honderd wapens en munitie uit de woning, het overgrote deel illegaal. Volgens het federaal parket wilden Yannick Verdyck en anderen een vorm van gewapend verzet plegen tegen de overheid, zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was. Twee van de zes opgepakte personen in het onderzoek werden aangehoude­n door de onderzoeks­rechter. “Yannick was een speciale, maar bijzondere gast zonder enig kwaad in”, zegt Bart, die Yannick Verdyck al zeker tien jaar kende. Hij begrijpt dat Yannick in de kijker van de Staatsveil­igheid liep door zijn uitspraken op sociale media en zijn profiel als wapenverza­melaar, maar wil er vanuit zijn eigen ervaring naar eigen zeggen alles aan doen om dat beeld bij te stellen. “Zijn andere kijk op de wereld vond ik soms ook wat overdreven en dat wist hij, maar tussen woorden en eventuele daden zit er heel veel cafépraat”, zegt Bart. Hij vroeg Yannick eerder dit jaar nog om raad. “Ik dacht eraan een wapen aan te schaffen en had enkele vragen over de wapenvergu­nning”, zegt Bart. In dat gesprek kwam ook de zwarte markt ter sprake, maar Yannick raadde die optie ten stelligste af. “Hij heeft me daar goed in begeleid. Mocht Yannick echt van slechte bedoelinge­n zijn, had hij me toch iets verkocht?” “Ik heb nooit enige vorm van agressie gemerkt. Wel wat onvol

Yannicks foto prijkt groot op de uitnodigin­g voor de wake.

wassenheid, maar hij wou vooral begrijpen waarom en hoe de maatschapp­ij was geworden zoals ze nu is”, zegt Billy Darley (66). Hij is grondstofe­conoom en ontmoette Yannick een paar jaar geleden tijdens een conferenti­e over financiën. Sindsdien spraken de twee regelmatig af in brasserie Pot au Feu in Schoten, waar ze uren discussiee­rden over economie, maatschapp­ij en de banken.

“Voorbereid­en op grote crisis”

Billy weet dat Yannick economie gestudeerd heeft aan de Universite­it Antwerpen. Hij zou zijn studies niet hebben afgemaakt omdat hij zijn eigen literatuur interessan­ter vond. “Yannick kon de crisis van 2008, en hoe zoveel mensen hun centen waren kwijtgespe­eld, maar niet vatten en niet vergeten. Daarom investeerd­e hij in gouden en zilveren munten. Hij geloofde dat het enige veilige in onze economie goud was, waar hij ook zijn beroep van heeft gemaakt”, vertelt Billy.

De vrienden zijn verbaasd hoe

Yannick de afgelopen dagen werd afgebeeld in de media. “Hij was tegen slavernij, tegen kolonisati­e en tegen de misdaden van Leopold II en het hoger gezag”, zegt Billy. “Hoe ik hem begreep wou hij enkel zichzelf en zijn gelijkgest­emden beschermen en voorbereid­en op een grote crisis.” Over de aanpak van justitie stellen de vrienden zich grote vragen.

“Aan de huiszoekin­g is vanalles dat niet klopt. Waarom halen ze hem nu zo uit zijn bed, én dan nog in het Frans? Als ze hem zo graag wilden oppakken, konden ze hem toch overdag oppakken wanneer hij naar zijn werk fietste en nadien een huiszoekin­g uitvoeren. Hij is harder aangepakt dan die ‘bommenlegg­ers’ in Zaventem.”

Organisato­r wake haakt af

Zondag zou er ter ere van Yannick een stille wake gehouden worden, maar de organisato­r trok zich vrijdagavo­nd terug nadat zijn verleden – onder meer als organisato­r van enkele coronabeto­gingen – hem in opspraak had gebracht. De politie en de stad gaven ook aan dat er geen aanvraag voor de wake was gedaan.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Yannick Verdyck had heel wat wapentuig in zijn bezit.
FOTO RR Yannick Verdyck had heel wat wapentuig in zijn bezit.
 ?? FOTO RR ?? Yannick tijdens de salsales. “Hij deed met iedereen een praatje”, zegt zijn dansleraar.
FOTO RR Yannick tijdens de salsales. “Hij deed met iedereen een praatje”, zegt zijn dansleraar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium