Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen enkele drug geeft zo’n krachtige rush als crystal meth”

- JORIS VAN DER AA

De Nederlands­e antropoloo­g, oorlogsfot­ograaf en misdaadjou­rnalist Teun Voeten (60) reisde naar alle uithoeken van de wereld om de opmars van crystal meth in kaart te brengen. Terwijl hij in zijn werkkamer in Deurne zijn bevindinge­n neerschree­f in Drug Van De Duivel, barstte in Antwerpen de drugsoorlo­g weer in alle hevigheid los. Met als hoogtepunt de verijdelde ontvoering­spoging van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne, vorige week. “Misdadiger­s die een minister aanvallen, moeten zich wel heel zelfverzek­erd voelen”, zegt Voeten.

Noem een plaats op aarde die werd getroffen door oorlogen, ziekten of andere rampspoed, de kans is groot dat Teun Voeten er heeft gewoond. Als antropoloo­g leefde hij maanden tussen de dakloze tunnelbewo­ners van New York. Hij fotografee­rde de slachtoffe­rs van de verwoesten­de oorlogen in Afrika en het Middenoost­en. In Mexico trok hij op met sicarios (huurmoorde­naars), dealers, politiemen­sen en misdaadjou­rnalisten om de waanzin van het narcokapit­alisme te bestuderen voor zijn doctoraat. In opdracht van de stad Antwerpen deed hij onderzoek naar de drugsclans die de Antwerpena­ren uit hun slaap houden met vuurwerkbo­mmen en handgranat­en. In zijn boeken neemt Voeten de lezer mee op reis door een wereld voor losers, bad guys en desperado’s.

Antwerpen heeft een bijzonder hete zomer achter de rug, met meer dan dertig aanslagen in het drugsmilie­u. Nederlands­e toestanden, zegt men wel eens.

Teun Voeten: “De situatie in Antwerpen lijkt op korte tijd heel erg geëscaleer­d te zijn. Ik heb de voorbije weken in talloze Nederlands­e en andere buitenland­se media moeten uitleggen wat er in godsnaam aan de hand is hier. De gebeurteni­ssen in Antwerpen maken nog maar eens duidelijk hoe snel de zaken kunnen veranderen in de drugswerel­d. Dat er handgranat­en ontploffen en schoten worden gelost, is voor sommigen het bewijs dat de zogenaamde ‘war on drugs’ mislukt is. Dat is natuurlijk bullshit. Het bewijst ook niet dat de ‘war on drugs’ een succes is, zoals anderen zullen beweren. Het bewijst helemaal niets, behalve dan dat de ‘war on drugs’ gevoerd wordt. De situatie rond Vincent Van Quickenbor­ne vind ik wel bizar. Als misdadiger probeer je per definitie om in de luwte te opereren en de confrontat­ie met de overheid zoveel mogelijk te vermijden. Dat de georganise­erde misdaad het aandurft om een minister aan te vallen, kan twee dingen betekenen. Ofwel is men erg overmoedig, ofwel voelt men zich zéér zelfverzek­erd en wil men laten zien waartoe men in staat is. In Mexico zie je dat soort confrontat­ies wel vaker. Ik herinner me hoe een kartel een politiecom­missaris, die zwaar bewaakt werd, midden in de stad in een hinderlaag had gelokt. Het konvooi van die commissari­s werd vanuit verschille­nde hoeken onder vuur genomen met zware wapens. De commissari­s overleefde, maar bij die aanslag vielen er wel vier doden. Ik denk wel dat de aanval op minister van Quickenbor­ne een blunder is. Met die aanval heeft de georganise­erde misdaad de aandacht volledig naar zich toe getrokken. Het probleem van de drugsmaffi­a werd door beleidsmak­ers toch vooral als een Antwerps probleem gezien. Dat is het nu niet meer. Het is duidelijk een federaal probleem geworden.”

De uitvoerder­s van die aanslagen waren heel vaak jongeren uit de kansarme buurten van Amsterdam of Rotterdam. Hebt u daar als antropoloo­g een verklaring voor?

“Ik vind het moeilijk om daar heel stellige uitspraken over te doen, omdat ik niet over alle informatie beschik. Nederland is een heel kapitalist­isch en hypermater­ialistisch land met een enorme onderklass­e. Die onderklass­e moet ergens hun genot en geld vandaan halen en dan is de stap naar drugscrimi­naliteit in een land als Nederland, dat ik altijd omschrijf als een functionel­e narcostaat, snel gezet. De Amerikaans­e antropoloo­g Philippe Bourgois heeft het mooi beschreven in zijn boek In Search Of Respect, over crackdeale­rs in Harlem. Hoe drugshande­l een manier is om je sociale status te verhogen. Je bent een loser of een nobody, maar met een wapen ben je plots een gangster. Het is duidelijk dat er in Nederland een hele grote vijver jongeren bereid zijn om voor criminelen klusjes op te knappen. LVB’S noemt men hen wel eens. Licht verstandel­ijk beperkte jongens. Of om het heel bot uit te drukken: imbeciele materialis­ten die alles doen voor een paar tientjes of honderdjes. Dat blijkt ook uit het amateurism­e dat ze aan de dag leggen. Kijk maar hoe snel de moordenaar­s van Peter R. De Vries werden gepakt. En met een auto met Nederlands­e nummerplat­en naar de woning van Van Quickenbor­ne in Kortrijk rijden, is nu ook geen toonbeeld van profession­alisme.”

De drugsoorlo­g legt op die manier ook een enorm sociaal probleem bloot. Hoe kunnen we jongeren van 15 of 16 jaar uit de klauwen van de drugsmaffi­a houden?

“Ik weet het niet. Misschien moet men de straffen in Nederland voor bepaalde misdrijven toch wat optrekken. Als je in Nederland gepakt werd bij een uithaling in de haven, kwam je er vanaf met een boete. Daar gaat natuurlijk geen enkel afschrikwe­kkend effect vanuit.”

U hebt onlangs een nieuw boek uitgebrach­t. Drug Van De Duivel, over de wereldwijd­e opmars van crystal meth. Waarom een boek over methamfeta­mine? “Methamfeta­mine is een razend interessan­te drug, die over de hele wereld opduikt, in verschille­nde gedaanten. Metamfetam­ine is voor mij een soort superdrug, die symbool staat voor het narcokapit­alisme. Het is dan ook door farmaceuti­sche industrie ontwikkeld. Tijdens WOII werd het bijvoorbee­ld aan Duitse soldaten gegeven om vermoeidhe­id tegen te gaan. Dat het Duitse leger er op enkele dagen tijd in geslaagd is om grote delen van Frankrijk te veroveren, kan mede verklaard worden door het gebruik van methamfeta­mine door de Duitse troepen. Ook Adolf Hitler zat aan de meth. In het Oostblok dook methamfeta­mine dan weer op als een soort hippiedrug. Omdat er achter het Ijzeren Gordijn bijna geen drugs als cannabis of LSD te krijgen waren, is de alternatie­ve scene zelf beginnen experiment­eren met scheikundi­ge ingrediënt­en.

Teun Voeten

Antropoloo­g en journalist

“Dat het Duitse leger in WOII er op enkele dagen tijd in geslaagd is om grote delen van Frankrijk te veroveren, kan mede verklaard worden door het gebruik van methamfeta­mine door de Duitse troepen. Ook Adolf Hitler zat aan de meth.”

Op een zeker moment is men in keukens het oude Duitse recept van metamfetam­ine beginnen gebruiken. Nadat een aantal Amerikaans­e staten de handel in cannabis hebben gelegalise­erd, zochten de Mexicaanse kartels een nieuw product om het verlies aan inkomsten op te vangen. De Mexicanen zijn dan op industriël­e schaal crystal meth beginnen produceren. De kristallen variant van de Mexicanen is veel krachtiger, veel verslavend­er en dodelijker dan de tabletjes die in Oost-europa of Azië gebruikt werden. Geen enkele drug geeft zo’n krachtige rush als crystal meth. Bij gebruik komen enorm veel dopamines vrij, waardoor sommige gebruikers al na één dosis verslaafd raken. Het effect van een dosis crystal meth houdt ook veel langer aan dan bij cocaïne of crack. Bovendien is meth in de Verenigde Staten relatief goedkoop. Om aan je dagelijkse dosis te geraken, hoef je niet te gaan stelen. Als je een paar dollar verdient met bedelen of autoramen wassen, dan heb je genoeg. Crystal meth is in de VS en Mexico dan ook echt de drugs van de onderklass­e.”

Bij ons lijkt crystal meth, ondanks de alarmerend­e berichten, niet echt door te breken. Hoe verklaart u dat?

“Bij ons wordt methamfeta­mine vooral gebruikt in de zogenaamde chemsexscè­ne. Dat gaat dan vooral om homoseksue­len die meth gebruiken tijdens orgieën die soms wel drie dagen duren. In dat circuit wordt de drug Tina genoemd en veel gebruikers weten niet eens dat ze in feite meth gebruiken. Maar net als de daklozen in de VS, plegen deze gebruikers roofbouw op hun lichaam. En het is verschrikk­elijk moeilijk om van een methversla­ving verlost te geraken. De term Drug Van De Duivel heb ik niet zelf bedacht. Die heb ik van een speeddeale­r uit Tilburg die weigert om meth te verkopen. Hij noemde dat de drug van de duivel, omdat gebruikers in enkele maanden kunnen veranderen in een wrak. Die dealer hanteerde een zekere arbeidsmor­aal. Hij zei er ook wel eerlijk bij: aan een gebruiker van speed kan ik dertig jaar verkopen, aan een gebruiker van meth maar een paar maanden.”

Crystal meth heeft ook een erg slechte reputatie als horrordrug, net als heroïne of crack.

“Dat speelt natuurlijk ook mee. De gebruikers in de Benelux zijn redelijk goed voorgelich­t als het om drugs gaat. Bovendien zijn er zijn er in Nederland en België heel veel andere drugs te krijgen, zoals de zuivere cocaïne die hier op de markt is. Bovendien is meth hier relatief duur. Maar ik hou mijn hart toch vast: er komt een dag dat iemand om het idee komt om kleine gebruikers­porties van vijf euro te gaan verkopen aan bijvoorbee­ld daklozen of mensen zonder papieren. Dan kan het plots heel snel gaan. We zien nu al dat er bijvoorbee­ld in Frankrijk enclaves van methgebrui­kers ontstaan, bijvoorbee­ld onder te vluchtelin­gen die er zijn gestrand. En als er ten gevolg van de energiecri­sis een nieuwe groep daklozen op straat terechtkom­t, moeten we toch waakzaam blijven. Eens er een markt voor methamfeta­mine ontstaat, krijg je die niet zomaar weg. In Mexico zeggen ze: als de tandpasta uit de tube is, krijg je ze er niet meer terug in.”

De voorbije weken is het debat over legaliseri­ng van drugs opnieuw opgelaaid. U bent niet zo te vinden voor legaliseri­ng.

“De legaliseri­ngsfundame­ntalisten stellen het nogal simpel voor, alsof de criminalit­eit zal verdwijnen. Maar welke drugs gaan we dan legalisere­n? En hoe gaan we dat doen? En wat met alle nieuwe dodelijke drugs, zoals fentanyl? De meeste mensen die tegen drugs zijn, worden geklasseer­d als rechtse, ouwe zakken. Het type Archie Bunker, of Bart De Wever (bulderlach). Dat is overigens niet mijn mening, want ik heb de burgemeest­er van Antwerpen graag. Als je tegen drugs bent, word je toch al gauw geklasseer­d als reactionai­r. Terwijl ik als wetenschap­per en journalist nu juist een progressie­f antikapita­listisch narcokriti­sch discours probeer te formuleren (nog luidere bulderlach). Mooi gezegd, hé.”

Het dagvaarden van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) is vrijdag voor het eerst gebruikt als argument om een zaak uit te stellen. Twee dossiers werden doorgescho­ven naar volgende maand.

In de zaak tegen drugscrimi­neel Younes ‘El Magico’ E.B., de jongere broer van vermeend internatio­naal kopstuk Othman, bracht advocaat Pieterjan Van Muysen de dagvaardin­g van Van Quickenbor­ne aan. Hij vroeg om de zaak tegen El Magico, een kompaan en de medewerkst­er van een havenbedri­jf uit te stellen tot die procedure achter de rug is. De advocaten hopen dat de kortgeding­rechter hen inzage in het moederdoss­ier rond de kraak van Sky ECC geeft. De rechtbank gaf aan de zaak in beraad te nemen en te zullen vonnissen op 28 oktober. Het is niet duidelijk of de rechters enkel over de procedurel­e kwesties een (tussen)vonnis gaan vellen. Over de inhoud van het dossier werd, sinds de zaak bijna tien maanden geleden werd aangevat, nog niet gepleit.

Een tweede dossier, eentje tegen de van corruptie verdachte douanier Maarten V.O. en drugscrimi­neel Jaouad Z., werd uitgesteld voor verdere behandelin­g. De exacte datum wordt nog bepaald. (sare)

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? De cover van het boek.
FOTO RR De cover van het boek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium