Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als spaargeld verdampt en beurs keldert, wat zijn je opties dan nog?

- KRISTOF SIMOENS

Torenhoge inflatie, aandelenbe­urzen die zich gedragen als een rollercoas­ter en zelfs de goudprijs staat op een laag peil. We sparen ons arm, maar wat zijn veilige alternatie­ven voor onze zuurverdie­nde centen?

De inflatie in de eurozone is in september versneld tot 10%, zo blijkt uit cijfers die het Europees bureau voor statistiek Eurostat vrijdag bekendmaak­te. Een nieuw record, terwijl het oude dateert van amper een maand geleden: in augustus bedroeg de inflatie 9,1%. In ons land bedroeg de inflatie deze maand zelfs

11,3%t. Met andere woorden: in één jaar tijd is ons geld meer dan

11% in waarde gedaald. Concreet: als je in september vorig jaar een briefje van 1.000 euro onder je matras had gestopt, dat is dat vandaag in vergelijki­ng nog maar 887 euro waard.

Dat is slecht nieuws voor de consument, maar misschien nog meer voor de noeste spaarder. En laten wij Belgen nu net de spaarkampi­oenen van Europa zijn. Samen hebben we circa 300 miljard euro op spaarboekj­es en nog eens een kleine 100 miljard op onze zichtreken­ingen staan. Helaas: twee bankproduc­ten die amper iets tot niets opbrengen. Erger nog, bij de huidige recordinfl­atie zijn het zelfs verliespos­ten: tegen dit tempo verdampt er 45 miljard euro op jaarbasis, of 123 miljoen euro per dag.

“Inflatie is de sluipmoord­enaar van ons spaarboekj­e en ons familiaal vermogen”, zegt Jan Longeval, docent Financieel Management aan de Vlerick Business School. Pascal Paepen, docent Bank & Beurs aan de Thomas More Hogeschool en de HUB in Brussel, treedt hem bij: “Mensen willen maar niet snappen dat geld altijd aan waarde inboet, in deze tijden van hyperinfla­tie zelfs meer dan ooit. Met het geld dat je nu hebt, betaal je later je rusthuis niet. Je zal je geld sowieso moeten laten werken.”

Maar welke opties zijn er, nu ook de aandelenbe­urzen de laatste maanden in vrije val lijken te zijn? En welke laat je maar beter links liggen?

Een huis of flat kopen om er zelf in te wonen of om te verhuren blijft een slimme investerin­g. “Zeker zolang de rente voor een hypotheekl­ening ver onder de inflatie blijft”, zegt Pascal Paepen. “Op voorwaarde dat je beschikt over het startkapit­aal, de eigen inbreng die de bank zal vragen. De vastgoedpr­ijzen blijven weliswaar hoog, maar de woningmark­t lijkt toch wat af te koelen.”“de regel is dat de waarde van je huis de eerste tien jaar mooi de evolutie volgtvan de prijzen van de bouwmateri­alen, de zogeheten abex-index. Die steeg sinds vorig jaar 12%. Daarna begint de prijsontwi­kkeling wat achter te lopen door verouderin­g”, zegt Jan Longeval, die aanraadt om vooral te kijken naar de energie-efficiënti­e, want “energie wordt de belangrijk­ste factor in de waardeontw­ikkeling van de woningprij­zen.”

“Wie eigenaar is van een ouder pand, doet er goed aan om te investeren in dakisolati­e, dubbele beglazing, een warmtepomp, noem maar op”, zegt Pascal Paepen. “Je wint twee keer: je verbruikt minder en je huis wordt meer waard. En, mooi meegenomen, je kunt er subsidies voor aanvragen.”

verder. “Alleen had je die dan wel moeten kopen vóór de inflatie door het dak ging, want intussen zijn die al heel prijzig. Alsof je een paraplu zou kopen na de regenbui. Tenzij je denkt dat de inflatie nog lang en veel zal stijgen, maar dat is moeilijk te voorspelle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium