Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JAN VAN DEN BERGH DENIS PRYCHYNENK­O

ZATERDAG 20.00U en Beerschot verwelkome­n straks ex-ploegmaat in ‘zijn’ Olympisch Stadion

-

Vanavond krijgt Beerschot het bezoek van Deinze, de club van ex-speler en Beerschot-ambassadeu­r Denis Prychynenk­o. De 30-jarige verdediger keert zo voor het eerst terug naar de club waar hij samen met Jan Van den Bergh (27) twee titels pakte. “Van mij mag Denis scoren. Zolang wij er maar eentje meer maken.”

Jan Van den Bergh en Denis Prychynenk­o tekenden in de zomer van 2016 hun eerste contract bij Beerschot, dat toen nog Beerschotw­ilrijk heette. Verspreid over vier seizoenen stonden ze exact 83 wedstrijde­n samen op het veld.

“Ik wist niet dat het er zo veel waren”, zegt Van den Bergh, die zijn allereerst­e training met Prychynenk­o niet snel zal vergeten. “Denis had daar met enige zin voor overdrijvi­ng mijn carrière kunnen beëindigen. Ik incasseerd­e een stevige tackle van hem. Op de bal, maar ik vloog toch een paar meter de lucht in.” Prychynenk­o lacht. “We speelden een wedstrijdj­e op balbezit. Jan droeg rode schoenen en ik dacht dat hij een aanvaller was. Ik wilde me gewoon meteen laten gelden. Dat was goed gelukt.”

Gelukkig is daar niets van blijven hangen. Maar jullie vormden wel niet meteen het vaste duo centraal achterin.

Denis Prychynenk­o: “Nee, in ons eerste seizoen samen was ik de doublure van Arjan Swinkels. We speelden toen met twee centrale verdediger­s en Marc Brys koos voor het duo Van den Bergh – Swinkels. Als een van die twee geblesseer­d of geschorst was, dan mocht ik spelen. Het jaar nadien in 1B kreeg Swinkels diarree voor de wedstrijd op Roeselare. Toen ben ik erin gekomen en er nooit meer uitgegaan. We speelden dat seizoen meestal met drie achterin. Soms met Abdel Diarra, soms met Swinkels. Maar Jan en ik speelden alles.”

Jan Van den Bergh: “Ik had een goede verstandho­uding met Denis. Swinkels praatte meer. Denis en ik hadden weinig woorden nodig.”

Prychynenk­o: “Jan is heel sterk aan de bal, ik zocht vaker mijn man op om de duels aan te gaan. We waren zeer complement­air.”

Van den Bergh: “Ik had ook voldoende snelheid om Denis rugdekking te geven. Maar dat was meestal niet nodig. Denis stak elke aanvaller in die reeks in zijn achterzak. Ik kon daarvan profiteren in balbezit.”

Wat was jullie hoogtepunt bij Beerschot?

Prychynenk­o: “Het onder Stijn Vreven.”

Van den Bergh: “We hadden toen kwalitatie­f een minder goed team dan KV Mechelen (beide ploegen speelden toen in 1B, red.), maar we haalden toch de finale én we hadden die nog jaar kunnen winnen ook. Achterin voelden we ons bij momenten onoverwinn­elijk. Het gaf ons een boost als we sterke spitsen zoals Igor de Camargo en Thomas Henry een hele wedstrijd konden neutralise­ren.” Prychynenk­o: “Dat seizoen begon Jan overigens op de bank. Ik speelde de eerste wedstrijde­n aan de zijde van Pierre Bourdin. Dat klikte ook wel, maar het was toch anders dan met Jan.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium