Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ideale opstelling hebben ze nog niet gevonden

-

Tot op vandaag blijft Qatar ontkennen dat het land het WK heeft gekocht. Nochtans kon de Britse krant The Sunday Times dat aantonen met brieven, e-mails en bankafschr­iften. Zijn ze eigenlijk wel geschikt om een WK te organisere­n?

De testwedstr­ijd van begin september in het Lusail Stadium, waar 78.000 fans de Super Cup bijwoonden, heeft de twijfels allerminst weggenomen. Tijdens de pauze was het water op, er stond een rij van 2,5 kilometer naar de metro en de airco kreeg het stadion niet genoeg gekoeld.

“Het verliep niet vlekkeloos”, zegt Joyce Nicolosi, een uitgeweken Hasselaar die al twee jaar in Qatar woont. “Maar het was ’s avonds nog 34 graden en heel vochtig. In november daalt die vochtighei­d, dat is een enorm verschil.”

In Qatar wonen een kleine drie miljoen mensen. Tijdens het WK komen daar een paar weken lang 1,2 tot 1,5 miljoen supporters bij. “De grote vraag is of ze die overrompel­ing aankunnen. Ze gaan scholen en kantoren sluiten om de wegen te ontlasten, maar ik ben wel benieuwd.” Gerd Nonneman, professor internatio­nale betrekking­en en Golfstudie­s aan de Georgetown University in Qatar, heeft er redelijk vertrouwen in: “Vooral de extreme hitte was een probleem bij die testwedstr­ijd, dat probleem heb je niet in november.

Ik sluit niet uit dat er nog flessenhal­zen en files zullen zijn, maar ik sta versteld van hoeveel werk hier de voorbije twee jaar is verricht. Het hele wegennet is heraangele­gd, de metro is nieuw, de stadions zijn al een jaar op voorhand klaar. Dat was op vorige WK’S wel even anders. Ik ben al in zo’n stadion geweest, ook in een proefopste­lling van een fanzone. Buiten was het 42 graden, daar was het 25. Hun technologi­e is ongeëvenaa­rd.”

Guy Van den Broeck van de officiële Belgische supporters­club 1895 beseft dat dit een WK vol vraagteken­s is: “Het is logisch dat mensen zich zorgen maken. Tegelijk heb ik er vertrouwen in dat Qatar dit georganise­erd krijgt. Ik was onlangs op de wedstrijd Atlético Madrid tegen Real Madrid. Na afloop was het daar pure chaos. Ongeloofli­jk, toch?”

En dat onderzoek van The Sunday Times? Spilfiguur bleek een Qatari: Mohammed bin Hammam. “Ja, die man heeft op een ongeoorloo­fde manier geld uitgedeeld aan Fifa-leden, vooral uit eigenbelan­g”, zegt professor Nonneman. “Maar voor de rest heeft Qatar niet anders gehandeld dan vele andere kandidaten de jongste decennia.”

Over vijftig dagen gaat de wereldbeke­r voetbal van start. In Qatar, een land waar homoseksua­liteit strafbaar is, net zoals publiekeli­jk alcohol drinken en fysieke uitingen van affectie. Een land waar alles peperduur is. Een land waar meer dan 6.500 migranten het leven gelaten zouden hebben bij de bouw van stadions en metrostati­ons. Maar wat is feit en wat is fictie? Landgenote­n die er wonen leggen uit.

TEKST: Tom De Leur / BEELD: Kris Van Exel, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium