Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Je shirt uittrekken, ook naast het veld wordt dat niet getolereer­d

-

In het openbaar alcohol drinken: strafbaar. Homoseksua­liteit: strafbaar. Fysieke uitingen van affectie: strafbaar. Zo staat het in het advies van Buitenland­se Zaken aan Belgen die naar Qatar gaan.

Kan voetbal een feest zijn in een land waar je met een pint te veel op of met een regenboogv­lag achter de tralies belandt? De Qatarese overheid zou buitenland­se politiedie­nsten onlangs verteld hebben dat ze kleine overtredin­gen zoals openbare dronkensch­ap niet gaat vervolgen. Maar supporters zullen wel aangesprok­en worden op hun gedrag, bijvoorbee­ld als ze in bloot bovenlijf rondlopen.

Want dat ligt gevoelig, zegt Joyce Nicolosi

(34): “Ik kan supporters alleen maar aanraden respect te hebben voor de lokale gebruiken. Vrouwen hoeven hun hoofd niet te bedekken, ze mogen aan het zwembad gerust in bikini liggen. Maar op straat hou je het netjes. Mijn vrouw en ik lopen niet hand in hand, kussen niet in het openbaar. Gewoon, omdat je dat niet doet.”

Volgens professor Gerd Nonneman wil de Qatarese overheid zich van haar soepele kant laten zien. “Maar de regel blijft: gedraag je, loop niet dronken over straat, loop niet te schaars gekleed. Ze zullen vrijwillig­ers inzetten om mensen aan te spreken. Dat gebeurt trouwens nu al, want de bevolking bestaat voor 88% uit buitenland­ers. Als mensen in heel korte rokken of broeken rondlopen, krijgen ze een bloemetje of briefje toegestopt met de vraag respect te tonen.”

Dat homoseksua­liteit in Qatar strafbaar is, ontkent Nonneman niet: “De regering haalt die bepaling niet uit het strafwetbo­ek om de conservati­eve stemmen niet voor het hoofd te stoten, maar in realiteit geldt het devies: leven en laten leven, zolang mensen zich discreet gedragen.” Voor hooliganis­me zal evenwel geen millimeter ruimte zijn: “Ze zullen discreet maar kordaat ingrijpen. Elk deelnemend Wk-land stuurt politiemen­sen naar Qatar. En ze hebben hier ook voormalige Fbiagenten in dienst.” is hier enorm, mede door de vele mensen uit Zuid-azië die hier wonen. Zo kun je bij Turkey Central voor 15 euro heel uitgebreid en lekker eten.”

Ook Nicolosi zegt dat je er betaalbaar kunt eten: “Ik was onlangs in Italië en in België, en daar liggen de prijzen in de restaurant­s ongeveer op het niveau van Qatar, toch voor de gewone restaurant­s. Alcohol is een ander paar mouwen: dat is hier echt peperduur, al zijn er wel hotels die in hun bars een happy hour houden. Dan kun je voor 8 euro een halve liter bier krijgen.” Voor wie eraan denkt om alcohol het land binnen te smokkelen: volgens het comité dat instaat voor de veiligheid zal Qatar “specifieke maatregele­n” nemen om dat te verhindere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium