Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de opbouw waren ze – helaas – dodelijk efficiënt

-

In Qatar spelen onze Duivels en dansen onze supporters op de dode lichamen van meer dan 6.500 arbeiders uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka, schreef The Guardian in februari. Sinds de toewijzing van het WK in 2010 zouden wekelijks twaalf arbeiders uit die landen in Qatar het leven hebben gelaten.

De Qatarese overheid zegt dat het cijfer álle overlijden­s weergeeft, ook de natuurlijk­e, en dus niet abnormaal hoog is. Fifavoorzi­tter Gianni Infantino beweerde zelfs dat er amper drie arbeiders stierven op werven van de wereldbeke­r. Volgens professor Nonneman ligt het aantal dodelijke arbeidsong­evallen dat je kunt linken aan het WK op minder dan honderd: “Dat zegt de ILO, de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie van de VN die Qatar als enige land in de regio heeft toegelaten. Die 6.500 doden slaan inderdaad op álle sterfgeval­len van die vijf nationalit­eiten: daar zitten ook niet-werkenden en familieled­en bij. Bovendien wonen er 1,4 miljoen mensen uit Zuid-azië in Qatar. Hun sterftecij­fer lag amper hoger dan dat van de Qatari’s zelf, behalve in de heetste maanden. Dat wijst erop dat er

arbeiders gestorven zijn door hittestres­s. Maar daar zijn maatregele­n tegen genomen. Het probleem was dat Qatar tot voor kort geen deftig systeem van autopsieën had. Doodsoorza­ken konden moeilijk worden vastgestel­d, nu wel.” De professor ontkent niet dat gastarbeid­ers in Qatar slecht behandeld werden. “Maar het land staat sinds tien jaar onder enorme druk om die werkomstan­digheden te verbeteren. De erfenis van het verleden is zwaar. Er zijn nog altijd werkgevers die arbeiders uitbuiten, te laat of te weinig betalen, onderaanne­mers die arbeiders in kampen steken.”

“Maar de hervorming­en zijn spectacula­ir. En eindelijk zijn er ook arbeidsins­pecteurs die controlere­n. Het aantal ongevallen op werven daalt, de omstandigh­eden gaan erop vooruit, in de heetste maanden liggen werven stil van 10.30u tot 14.30u, firma’s krijgen boetes, verliezen hun contract. Het systeem van arbeiders die volledig afhankelij­k zijn van een sponsor, is afgeschaft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium