Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is geen enkele reden waarom Evenepoel de Tour niet kan winnen”

-

“Ah bon, dat wist ik niet.” Bernard Hinault (67) valt uit de lucht, maar hij is wel degelijk de laatste renner voor Remco Evenepoel die in eenzelfde seizoen een monument, een grote ronde én het WK won.

De Das ziet zelf nog wel meer gelijkenis­sen: een identieke lichaamsbo­uw, een natuurlijk­e aanleg voor klimmen en tijdrijden. Al blijkt een telefoonge­sprek met Hinault toch vooral een sprint.

Monsieur Hinault, om hoe laat bent u vorige zondag opgestaan om het WK te volgen?

“Opgestaan? Ah non, ik was ter plaatse om de kandidatuu­r van de Haute-savoie voor het WK 2027 voor te stellen. Ik heb de koers live gevolgd en gezien dat er één renner was die door zijn kracht de rest domineerde. De naam was Remco Evenepoel.”

Toen hij aanviel had u meteen begrepen dat hij wereldkamp­ioen zou worden?

“Ecoute, als je hem hebt zien rijden in de Vuelta en de Clasica San Sebastian, dan weet je dat hij niet vooraan rijdt gewoon om zich een beetje te amuseren. Binnen de Belgische ploeg – met Wout van Aert – wist je ook dat wie als eerste ging een goeie kans zou hebben om te winnen.”

Begreep u de tactiek van de Fransen? Sénéchal deed kopwerk in de groep Evenepoel, terwijl zijn kopmannen Alaphilipp­e, Cosnefroy en Madouas niet mee waren.

“Een ploeg kan nooit iedereen mee hebben. Je had een rare dynamiek in de groep van Evenepoel: enerzijds renners die schrik hadden van Evenepoel en nooit zouden meewerken en anderzijds renners die al aan de tweede plaats dachten en net vol meereden.” “Finaal hebben de Fransen er volgens mij alles uitgehaald wat ze er konden uithalen. Evenepoel stak er zo ver bovenuit. Dan is een tweede plaats met Christophe Laporte nog zo slecht niet.”

We spreken over een Merckxiaan­se prestatie van Evenepoel, maar nogal wat Belgische analisten zien meer gelijkenis­sen met u. Ziet u die ook?

“Een beetje misschien. In lichaamsbo­uw liggen we niet ver uit elkaar. Maar wat telt is niet de fysiek, maar de fysiologie: longinhoud, Vo2max… Om echt te vergelijke­n zou je die moeten kennen.”

 ?? FOTO'S AFP, BELGA ??
FOTO'S AFP, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium