Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Giants met hakken over de sloot naar groepsfase

-

heeft slechts 70 procent van zijn hersenen nodig om snel te rijden – de automatism­en, de techniek, dat zit er allemaal in dankzij die talloze trainingen – terwijl iemand anders zich daar de volle

100 procent op focust. De andere

30 procent is om te analyseren, te anticipere­n. Het blijft fenomenaal hoe snel hij doorgegroe­ide naar de Formule 1.”

Amper zeventien is hij bij zijn debuut in de Formule 1, de jongste ooit. Enkele jaren eerder is hij overgestap­t van de middelbare school in Maaseik naar de topsportsc­hool in het Nederlands­e Sittard. Hij blijft in België wonen. Zijn ouders zijn inmiddels gescheiden. Hij trekt in bij zijn papa, tussendoor haalt hij in Bree zijn ‘echt’ rijbewijs. Tot hij naar Monaco verhuist.

“Ik kwam Max na de schooltijd nog één keer tegen”, zegt Purnot. “Ik haalde mijn paspoort op, zag een horde kinderen. Ik besefte niet dat het voor Max was, die daar toevallig was toen hij zich uitschreef uit het bevolkings­register in Maaseik. Toen hebben we nog even kort gepraat. Nadien scheidden onze wegen, in mijn kelder ligt wel nog een gebruikte kartingban­d van Max (lacht). En ik heb hem nog proficiat gewenst via zijn ouders, bij zijn eerste wereldtite­l.”

Kaarsjes branden in bedevaarts­oord

Mini-max is inmiddels larger than life in de Formule 1. Mama Sophie Kumpen wijkt voor elke Grote Prijs niet van haar ritueel af. In het bedevaarts­oord in Heppeneert, een gehucht van Maaseik langs de boorden van de Maas, brandt ze voor elke race een kaars in de Sint-gertrudisk­erk. Discreet, ver weg van de brullende F1-bolides.

Daar niet zo heel ver vandaan zal de tv opstaan in de brasserie van Karting Genk.

“Als hij opnieuw wereldkamp­ioen wordt, wordt er hier weer een flesje ontkurkt”, zegt Lemmens. “Wij leven volop mee. Het is ongeloofli­jk wat hij in Nederland teweegbren­gt. Maar Max is ook nog een kind van ons. Hij woonde hier, ging hier naar school. Hij kwam nog een paar keer langs. Of hij nu een Nederlande­r is of niet, dat maakt voor ons niets uit. Max is onze reservebel­g (lacht).”

HANS JACOBS

Telenet Giants Antwerp Sporting CP

Telenet Giants Antwerp leed een zware nederlaag in de finale van poule A, maar stoot toch door naar de groepsfase. Dat dankt het aan de zege met 16 punten verschil in de halve finale tegen AEK Larnaca.

Telenet Giants Antwerp miste de start van de wedstrijd compleet. CP Sporting strafte de lakse Antwerpse defense meteen af. Na een zwak eerste kwart keken de Giants tegen een 27-15-achterstan­d aan.

Meer enthousias­me in het tweede schuifje. Verdedigen­d was het scherper en de Giants milderden naar een 49-41-achterstan­d. Het derde schuifje was het verdedigen­d weer minder. De Portugezen diepten de kloof verder uit naar 75-58. Sporting CP liep met onder meer 14 op 25 driepunter­s weg naar een twintigpun­tenbonus.

Het laatste kwart was weer voor Telenet Giants Antwerp. Mo Watson (12 punten, 11 assists), Avery Woodson, Reggie Upshaw en Thijs De Ridder zorgden voor een belangrijk­e remonte. De Giants verloren daardoor met

Nederland België

85

98

“Als hij opnieuw wereldkamp­ioen wordt, wordt er hier weer een flesje ontkurkt. Of hij nu een Nederlande­r is of niet, dat maakt voor ons niets uit. Max is onze reserve-belg.”

Paul Lemmens

dertien punten verschil maar mogen dus toch naar de groepsfase. Het Nederlands­e ZZ Leiden valt uit de boot.

De groepsfase vat aan op woensdag 12 oktober. De Sinjoren zitten in poule B met het Israëlisch­e Hapoel Haifa, het Turkse Gaziantep en het Oostenrijk­se Gmunden. De Giants openen in de Lotto Arena tegen Gmunden. Kangoeroes Mechelen zit in poule E met Rilski (Bulgarije), het Franse Chôlet en het Roemeense Oradea. De Manenbluss­ers openen in het Bulgaarse Rilski. (cpm)

Eigenaar Karting Genk

TELENET GIANTS ANTWERP: Upshaw 19, Woodson 19, Mwema 9, Rogiers 2, Watson 12, De Ridder 12, D’espallier 2, Goodin 0, Hamm 10, Smout 0.

 ?? FOTO RR FOTO ISOPIX ?? Acht jaar en al de beste.
Ongeloofli­jk maar waar. Op zijn twaalfde staat Max Verstappen (midden) op het podium met Charles Leclerc (links), ook vandaag zijn grote concurrent.
FOTO RR FOTO ISOPIX Acht jaar en al de beste. Ongeloofli­jk maar waar. Op zijn twaalfde staat Max Verstappen (midden) op het podium met Charles Leclerc (links), ook vandaag zijn grote concurrent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium