Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tigers stunten zich naar tweede plaats

-

1

3

Door een overtuigen­de 1-3-zege tegen Nederland reikt België naar de tweede plaats in de groep. Weinigen hadden gedacht dat na zo’n povere zomer – degradatie uit de Nations League, afhakende speelsters en een geviseerde bondscoach – zo’n sterke herfst zou volgen.

Hoe pijnlijk op de vorige speeldag de nederlaag tegen Italië ook was, het spelpeil liet toen al vermoeden dat er voor België op dit WK mogelijkhe­den lagen. Fysiek of mentaal bleek die ongelukkig­e uitschuive­r de Belgen tegen Nederland alvast niet meer te kwellen. De Yellow Tigers knalden uit de startblokk­en en bouwden een 7-13-bonus uit. Britt Herbots stond weer paraat, maar ook het grote hart speelde mee, getuige daarvan de vele sauve qui peut-ballen die de Belgen van de vloer veegden en een stel killblocks: 16-25.

Bij aanvang van set 2 joeg de plaatselij­ke speaker de 10.000 toeschouwe­rs nog eens de banken op, maar al dat kabaal baatte Oranje niet. De twee vroege timeouts van de Nederlands­e coach en de lichaamsta­al van zijn speelsters verraadden de toenemende wanhoop in het thuiskamp: 2-10. Nederland kende halverwege die tweede beurt wel een opflakkeri­ng, maar Céline Van Gastel greep de tweede setbal beet: 23-25.

Nederland, al een jaar of vijf een vaste waarde in de internatio­nale subtop, was met twee sets achterstan­d fors in het nauw gedreven. In set 3 haalde de thuisploeg zijn beste niveau van de avond, maar het tricolore team liet niet los. Bij

23-24 miste België evenwel op knullige wijze een matchbal, waardoor Nederland in leven bleef: 26-24. Ook de vierde set ging het voortduren­d nek-aan-nek

(15-15 en 23-23), maar het 42ste punt van Herbots besliste het duel: 25-27.

Zondag sluiten de Tigers tegen het zwakke Kameroen de poulefase af, maar met dit niveau kan België ook in de tweede ronde brokken maken. (mv)

Setstanden: 16-25, 23-25, 26-24, 25-27.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium