Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“75.000 Antwerpena­ars zijn van Marokkaans­e origine”

- PATRICK VAN DE PERRE

Burgemeest­er Bart De Wever en schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud, beiden N-VA, vertrekken zondag op werkbezoek naar Marokko. Het is de tweede keer dat dit gebeurt. “We willen een aantal samenwerki­ngen rond onder meer veiligheid en economie verder uitbouwen”, zegt Bart De Wever. Gazet van Antwerpen brengt verslag uit over dit werkbezoek.

Dit stadsbestu­ur ging in 2017 een eerste keer op werkbezoek naar Marokko. Toen stonden vooral veiligheid, economie en cultuur op het programma en dat is deze keer niet anders. De burgemeest­er en de schepen verblijven van zondag tot en met donderdag in het Noord-afrikaanse land. “Maar liefst 75.000 inwoners van Antwerpen zijn van Marokkaans­e origine, van wie het overgrote merendeel uit het noordooste­n van Marokko. We willen daar de banden aanhalen en kijken hoe we economisch kunnen samenwerke­n in een regio die veel onbenutte kansen biedt”, zegt Bart De Wever.

Haven van Casablanca

Er is er een bezoek aan de haven van Casablanca gepland. “Die haven is al decennia gericht op onze haven. In Marokko staan bovendien een heleboel nieuwe havenproje­cten op til. En aangezien de haven van Antwerpen de eerste port of call is voor Afrika, mogen we deze boot zeker niet missen.” Ook veiligheid is een belangrijk onderdeel van het werkbezoek. “We gaan samenzitte­n met vooraansta­ande leden binnen het Marokkaans­e veiligheid­sapparaat. Tijdens ons bezoek in 2017 was de aanpak van terrorisme en deradicali­sering prioritair, terwijl de nadruk nu eerder op de aanpak van de georganise­erde drugcrimin­aliteit zal liggen”, legt de burgemeest­er uit.

Voor schepen Nabilla Ait Daoud ligt de focus vooral op cultuur en ontwikkeli­ngssamenwe­rking, wee van haar bevoegdhed­en. “De stad Antwerpen ondersteun­t in de oriëntaals­e regio in het noordooste­n al ruim tien jaar een aantal projecten. Er zijn Antwerps-marokkaans­e vereniging­en actief, alsook de Universite­it Antwerpen en de hogeschole­n in onze stad.”

Wederzijds­e kennismaki­ng

Verder wil de schepen Antwerpen als innovatiev­e plek voor kunstenaar­s en creatieve geesten op de kaart zetten. “Onze kunstenaar­s, onze gezelschap­pen en onze instelling­en zijn veelgevraa­gde gasten in het buitenland. En dat willen we in Marokko promoten.” Nabilla Ait Daoud noemt het een wederzijds­e kennismaki­ng tussen de Antwerpse en Marokkaans­e cultuursec­tor. “We zullen verschille­nde beleidsmak­ers, musea en culturele organisati­es bezoeken, en we bespreken de mogelijkhe­den tot praktische samenwerki­ng en uitwisseli­ng.”

 ?? FOTO DBA ?? Voor burgemeest­er Bart De Wever ligt de nadruk op veiligheid en economie tijdens het werkbezoek.
FOTO DBA Voor burgemeest­er Bart De Wever ligt de nadruk op veiligheid en economie tijdens het werkbezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium