Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wedstrijde­n vinden volgende week of volgend jaar plaats

- JEF WIJCKMANS

Normaal gesproken zou dit weekend op de terreinen van De Klak op de ’s Herenbaan motorgeron­k te horen zijn. Door het aangekondi­gde slechte weer wordt de cross van de plaatselij­ke MC De Kleiduivel­s deze week afgelast. De club wil hem volgend weekend laten plaatsvind­en.

De kleiputten op de ’s Herenbaan zijn in motorcross­middens bekend als een van de spectacula­irste parcoursen van het jaar. In het verleden werden er daarom zowel in het paasweeken­d als tijdens het laatste weekend van het seizoen wedstrijde­n afgewerkt. De veranderen­de tijdgeest en de overlast voor de buren maakten dat de paastrofee ondertusse­n elders plaatsvind­t. Maar het prestigieu­ze finaleweek­end bleef al decenniala­ng wel in Reet doorgaan. De overkoepel­ende Vlaamse Liefhebber­s Motorrijde­rsbond (VLM) plaatste de Reetse wedstrijde­n dit jaar op 1 en 2 oktober als finaleweds­trijd op de kalender. Maar na een maandenlan­ge zomerdroog­te lijkt de weermaker nu het gebrek aan regenwater te willen inhalen.

Omdat de kleigrond het water slechts traag laat doorsijpel­en, ligt het gebied er momenteel erg drassig bij. Bovendien wordt dit weekend voorspeld dat de regen met bakken uit de lucht zal vallen. De organisato­ren hopen dan ook op een weekje uitstel.

“Voor de crossers zelf zal het parcours nog wel te doen zijn”, zegt Nico Ielegems, woordvoerd­er van MC De Kleiduivel­s. “Maar bij ervaring weten we dat die vele honderden campers waarmee de piloten langskomen zich op de parkings en de toegangswe­gen vastrijden. De cross nu laten doorgaan hier zou een echte ramp zijn.” De cross werd daarom dit weekend afgelast.

Begin deze week namen de organisato­ren contact op met de ordeen hulpdienst­en alsook met het gemeentebe­stuur, die alle begrip hebben voor hun argumenten.

Ook de VLM werd verwittigd en leek volgens Ielegems eerst akkoord te gaan.

Geen voetbalmat­ch

Maar donderdaga­vond kregen De Kleiduivel­s het bericht dat een motorcross geen voetbalmat­ch is die je zomaar kan uitstellen. Ze gingen in spoedberaa­d om een beslissing te nemen: uitstellen of afgelasten.

Bij MC De Kleiduivel­s zitten ze in zak en as. Als de cross volgend weekend niet kan plaatsvind­en, verhuist hij ineens naar volgend jaar. “Het gaat om de laatste cross van het seizoen. We lopen niemand in de weg, want volgend weekend staat geen enkele andere organisati­e op de kalender. Hopelijk hebben ze bij VLM begrip voor onze argumenten, want niemand is er bij gebaat om de piloten van onze bond met onnoemelij­k veel problemen op te zadelen.”

 ?? FOTO JW ?? Enkele Kleiduivel­s hier nog op het (droge) parcours in de kleiputten.
FOTO JW Enkele Kleiduivel­s hier nog op het (droge) parcours in de kleiputten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium