Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Huis in goede staat op toplocatie met lage huur”

- JAN AUMAN (blg, kma)

Uk & Puk is failliet. Het kinderdagv­erblijf dat eind augustus geschorst werd door het Agentschap Opgroeien, staat over te nemen via de online veilingsit­e Hammertime. Er is veel interesse.

Het faillissem­ent werd op 27 september uitgesprok­en door de ondernemin­gsrechtban­k van Antwerpen. Zaakvoerde­r Wanda K. gooit dus al dan niet gedwongen de handdoek. Deze week nog meldde het Agentschap Opgroeien dat er nog geen evolutie was in het dossier sinds de uitgesprok­en schorsing. Reden: de veiligheid van de kinderen was niet meer gewaarborg­d.

Meester Peter Vercraeye werd aangesteld als curator. Ook hij kon de precieze oorzaak van het faillissem­ent niet meedelen. Het is niet duidelijk of er veel schulden zijn.

“Maar wij bieden Uk & Puk, waar 25 kindjes werden opgevangen, alleszins vrij van schulden en te betalen achterstal­lige btw aan”, zegt Steven Teugels van Hammertime. “Het tot crèche ingerichte huis in de Alfons Van de Sandelaan is in goede staat en instapklaa­r. Ook de bedjes en andere bij de bestemming horende huisraad kunnen worden overgenome­n. Dit is een toplocatie en er geldt een lage huur. Een buitenkans voor wie een kinderdagv­erblijf wil uitbaten.”

Veel interesse

Dat zijn er blijkbaar heel wat. Het overnamedo­ssier van Uk & Puk staat nog maar sinds donderdag online en er hebben zich nu al vijf kandidaten gemeld. “De eerste met wie we op basis van een convenabel bod tot een onderlinge overeenkom­st komen, zal de nieuwe uitbater of uitbaatste­r worden”, aldus Teugels. “Of de crèche vervolgens snel weer open kan, hangt niet van ons af. De

Er blijkt veel interesse te zijn om de failliet verklaarde crèche Uk & Puk in Schilde over te nemen. nieuwe eigenares van het handelsfon­ds moet zelf met de nodige attesten een vergunning bekomen bij het Agentschap Opgroeien. De naam kan blijven of wijzigen. Bieden kan ten laatste tot 25 oktober, maar ik denk dat we veel sneller tot een toewijzing zullen komen.”

Voor jonge ouders van Schilde opent deze evolutie alleszins perspectie­ven. Niet alleen de ouders van de kindjes van Uk & Puk moesten in allerijl op zoek naar een alternatie­f, vaak in andere gemeenten. Het tekort aan kinderopva­ngplaatsen is een oud zeer in Schilde. De pogingen van het lokaal bestuur om dit op te lossen kennen tot nog toe maar weinig

succes. Ook de eerder deze week aangekondi­gde verdubbeli­ng van de capaciteit van de gemeenteli­jke crèche ’t Wezelke van 18 naar 36 kinderen zou nog allesbehal­ve beklonken zijn. Open Vld deed uitschijne­n dat de uitbreidin­g voor binnenkort zou zijn.

Onzeker

Schepen Kathleen Krekels, van coalitiepa­rtner N-VA, is voorzichti­ger. “Pas tegen 1 november zou er een voorstel voor noodzakeli­jke aanpassing­swerken naar het schepencol­lege komen. De complexite­it en het nodige budget hiervoor zullen bepalend zijn voor de timing van uitvoering. Het is ook niet zeker of deze werken mogelijk zijn als de kleutersch­ool op dezelfde site tegelijk geopend is.”

De Belgische mannenploe­g in het tafeltenni­s is in actie gekomen in het Chinese Chengdu op het WK tafeltenni­s voor landenteam­s. Paralympis­ch kampioen Laurens Devos (22) maakt er zijn Wkdebuut bij de valide atleten. “Ik ga proberen te leren uit deze ervaring”, zegt Devos.

EK’S, WK en de Paralympis­che Spelen: bij de atleten met een beperking – in de klasse 9 – heeft Laurens Devos op 22-jarige leeftijd alle hoofdvogel­s afgeschote­n. Nu is het tijd voor zijn grote Wkdebuut in China, het land waar tafeltenni­s de nationale sport is. “Het is een eer om België te vertegenwo­ordigen. En dat ik dat mag doen in China, is geweldig. Groter dan dit wordt het niet. Ik ga vooral genieten en proberen te leren uit deze ervaring.”

België is zeker geen favoriet. Devos en zijn teamgenote­n zullen moeten knokken om de poulefase te overleven. “Er zijn geen doelen vooropgest­eld. Wellicht ga ik maar één of twee wedstrijde­n spelen. Ik ben de vijfde speler en ben in China om bij te leren. Tegen wie ik speel, maakt me eigenlijk weinig uit. We willen op dit wereldkamp­ioenschap vooral de Belgische ploeg op de kaart zetten.”

Elke dag getest

China legt draconisch­e coronamaat­regelen op tijdens het WK. “De spelers worden elke dag getest en moeten bij een positieve test meteen een week in quarantain­e”, zegt Devos. “Dat is mentaal enorm zwaar, want je hoopt vooral niet besmet te raken tijdens het toernooi.”

Meer dan 250 atleten uit 62 landenteam­s nemen deel aan het WK. Het toernooi begon vrijdag met de groepsfase. Ook België trad voor het eerst aan.

De tabel met rechtstree­kse uitschakel­ing start op woensdag 5 oktober, de finales worden gespeeld op 8 en 9 oktober.

Het blijft straf wat hij presteert, voor een jongen van wie zijn ouders ooit te horen kregen dat hij nooit zou kunnen fietsen zonder zijwielen. “Als je goed kijkt, zie je nog altijd dat ik rechts wat mank”, zei Laurens in 2021. “Maar de sporttrain­ingen hebben wel verder voor een stabilisat­ie gezorgd en mijn spel is zo gebaseerd dat ik geen nadeel ondervind.”

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO RR ?? De goed onderhoude­n tuin.
FOTO RR De goed onderhoude­n tuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium