Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie vastloopt in verdriet, bieden wij een afscheid op maat”

Katrien (39) verloor eerder dit jaar haar zus Griet, nu start ze als uitvaarton­derneemste­r

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op een dag zou er iets anders op haar pad komen. Dat voelde Katrien al jaren. Maar dat ze uitvaarton­derneemste­r zou worden, is ook voor Katrien Van den Auwelant (39) uit Zandhoven een verrassing. Het was pas dit voorjaar, na het overlijden van haar oudere zus Griet (42), dat ze voelde hoe waardevol en troostend een persoonlij­k afscheid voor familie en vrienden wel is. Haar kleine uitvaarton­derneming levert enkel maatwerk en luistert naar de naam Glowish, een knipoog naar Griet. Ze gaat samenwerke­n met Kathleen Weuts (40) van het Lou’k up huis in Herentals, rouwcoach en pionier op het vlak van persoonlij­ke uitvaarten voor kinderen.

Eind maart overleed in Dubai Griet Van den Auwelant (42). Ze was een bekend keramiekar­tieste. Griet hoorde pas eind 2021 dat ze ernstig ziek was. “Tot het einde is ze erin blijven geloven. Zo was ons Griet. Ik ben een roze lotusbloem, die komen ook uit de modder. Ik ga dat ook doen, en daarna als nooit tevoren. Alles was een feest voor haar. Roze was haar kleur.

I’ll be fine. shinen

As long as there is pink, there is happiness,

zei ze. Ze leefde heel bewust en was gelukkig. Als je een wereld vol geluk creëert, kan er nooit iets slechts of negatiefs binnenkome­n, meende ze. Wij moesten meegaan in haar Ze wou alleen maar gaan voor dat sprankeltj­e hoop”, vertelde Katrien daarover.

Omdat Griet met haar man Wim en twee tienerkind­eren al jarenlang in Dubai woonde, was het geen uitvaart in de klassieke zin van het woord. Maar de familie organiseer­de op 9 april dit jaar wel het herinnerin­gsmoment

in Werf 44 in Schilde, helemaal in de

van Griet.“Mijn ouders hadden op dat moment de kracht niet, en vibe.

Voor de lach van ons Griet spirit

Katrien Van den Auwelant

ook voor ons was het moeilijk. Terwijl we zo veel nood hadden aan iets heel persoonlij­ks voor Griet. We zijn dan in contact gekomen met Kathleen, die zelf in 2015 haar zoontje Lou op de leeftijd van elf maanden verloor in een verkeerson­geval. Ook Lou was een heel vrolijk kindje. Vanuit haar eigen rouwervari­ng heeft zij in Herentals het Lou’k up huis voor rouw- en verliescoa­ching opgestart. Kathleen heeft ons mee begeleid. Ze is de dienst voorgegaan en heeft de teksten voorbereid en gelezen.”

Troostende ervaring

Zelf hielp Katrien bij de inkleding en nam ze het organisato­rische luik op zich. “Het zoeken van de juiste livemuziek, een kleine expositie met de beeldjes van Griet, lotusbloem­en, veel roze, en nadien nog een receptie in vernissage­stijl: dat herinnerin­gsmoment blijft een heel troostende ervaring, waar we dankzij de juiste fotografie nog graag naar teruggrijp­en. Mijn van 96 jaar was verbaasd dat een uitvaart zo moemoe mooi kan zijn. Ik merkte dat ik die praktische uitwerking heel graag deed. Het draaide allemaal rond ons Griet. We haalden er kracht en energie uit om door te gaan”, klinkt het.

Katrien had nooit gedacht dat ze door het overlijden van haar zus een nieuwe roeping zou vinden. “Uitvaartpl­anner? Nee, dat had ik niet kunnen bedenken. Met Glowish verzorg ik heel persoonlij­ke uitvaarten of herdenking­smomenten op maat, met meer aandacht voor de nabestaand­en. Het zoeken van de juiste locatie, de beste teksten, speciale dingen die de overledene echt typeerden, van a tot z. Ik blijf ook nog wel twee dagen per week lesgeven”, zegt Katrien.

Katrien en Kathleen zullen ook in de toekomst samenwerke­n. “Met Glowish zal ik vooral de praktische kant voor mijn rekening nemen. Voor het voorgaan in de dienst en de teksten kan ik op Kathleen rekenen. We werken beiden vanuit onze sterktes”, zegt Katrien.

Vastlopen in verdriet

Na de uitvaart komt Katrien nog een keer langs om te horen hoe het gaat. “Moeten er nog dingen geregeld worden? Lopen ze nog ergens tegenaan? Nazorg en ondersteun­ing zijn belangrijk. Wie vastloopt in zijn verdriet, kan via Glowish terecht in de praktijk van het Lou’k up huis voor rouw- en verliescoa­ching”, zegt de uitvaartpl­anner nog.

Uitvaartpl­anner

“Stralen is geen evident woord in deze context, en toch past het perfect.”

Glowish?

Waarom de naam Glowish? “Het staat voor stralen en licht in de duisternis brengen. Ons Griet had zelf nog plannen voor een artistiek project met kaarsjes, dat ze

wou noemen, maar dat is er dus nooit van gekomen.

vond ik iets te moeilijk klinken, Glowish niet. Stralen is geen evident woord in deze context, en toch past het perfect”, besluit ze.

Glowious

ihttps://www.glowish.be/

Glowious

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Kathleen Weuts van Lou’k up in Herentals en uitvaartpl­anner en -begeleider Katrien Van den Auwelant van Glowish.
FOTO BERT DE DEKEN Kathleen Weuts van Lou’k up in Herentals en uitvaartpl­anner en -begeleider Katrien Van den Auwelant van Glowish.
 ?? FOTO RR ?? Wijlen Griet.
FOTO RR Wijlen Griet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium