Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hackshield maakt van scholieren cyberagent­en

Eerste gemeente waar computersp­el wordt uitgetest in samenwerki­ng met politie

- LAURENS VAN AERT

Een fijne nationale primeur voor Zwijndrech­t: in verschille­nde basisschol­en in de gemeente rolde de politie het Nederlands­e project Hackshield uit. Via het computersp­el, dat op een bijzondere manier in Zwijndrech­t terechtkwa­m, wil de politie kinderen bewust maken van de risico’s, gevaren en positieve kanten van het internet. Op 14 februari worden de beste spelers gekroond tot ‘cyberagent­en van de gemeente’.

In Nederland geniet Hackshield al een tijdje aanzien, maar nu heeft het computersp­el ook zijn weg naar België gevonden. Zwijndrech­t is de allereerst­e gemeente in ons land waar het Nederlands­e project wordt uitgerold. Een primeur die op een eerder bijzondere manier tot stand kwam. “Een tijd geleden trad een nieuwe maatschapp­elijke assistente in dienst bij ons. Toen zij de Facebookpa­gina van de politie van Zwijndrech­t wilde volgen, likete ze per ongeluk de pagina van onze collega’s uit het gelijknami­ge dorp over de Nederlands­e grens. Een geluk bij een ongeluk, zo bleek, want ze had Hackshield zien passeren op de pagina en kwam daarmee naar mij. Ik contacteer­de de mensen achter het spel waarna zij een platform op onze maat prepareerd­en”, vertelt Tom Marcelo, hoofdinspe­cteur lokale recherche en coördinato­r van actieplan Cybercrime.

Data, cookies, server

Hackshield is een spel ontwikkeld voor kinderen tussen acht en twaalf jaar. “Ze leren het nodige over het internet en de gevaren die ermee gepaard gaan. Het spel start met een laagdrempe­lige uitleg van de basics. Denk bijvoorbee­ld aan data, cookies of een server. Gaandeweg komen iets meer geavanceer­dere termen aan bod, zoals phishing, of zaken zoals cyberpeste­n, waar zij zelf ook al mee geconfront­eerd kunnen worden.” Het uiteindeli­jke doel van het spel is uitgeroepe­n worden tot ‘Junior Cyberagent’. “Wie die titel krijgt, heeft het nodige geleerd over de gevaren én positieve kanten van het internet. Met die verworven kennis moeten ze oudere generaties helpen bij en bijleren over veilig internette­n”, aldus Marcelo.

Scholen helpen mee

Om zo veel mogelijk kinderen mee aan boord te krijgen, schakelt de politie de hulp in van verschille­nde Zwijndrech­tse scholen. “Op die manier bereik je hen eenvoudige­r en zijn ook de ouders mee in het verhaal. De leerkracht­en reageren alvast erg positief. Sinds de lancering eind september zitten we al aan 250 spelertjes.”

Jonge scholieren kunnen het spel te allen tijde blijven spelen, maar op 14 februari loopt de competitie die de politie organiseer­de ten einde. “Dan is het niet alleen Valentijn, maar ook Safer Internet Day en tevens de dag waarop we de beste spelers huldigen en uitroepen tot Cyberagent van Zwijndrech­t. Hopelijk is het internet tegen dan alvast een veiligere plek.”

Hoofdinspe­cteur

“Met de verworven kennis moeten de jonge spelertjes oudere generaties helpen om bij te leren over veilig internette­n. We zitten al aan 250 spelertjes.”

 ?? FOTO RR ?? De Zwijndrech­tse politie (centraal: Tom Marcelo) stelde het project voor op de Zwijndrech­tse scholen.
FOTO RR De Zwijndrech­tse politie (centraal: Tom Marcelo) stelde het project voor op de Zwijndrech­tse scholen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium