Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Justitie schakelt fiscus in om cokegebrui­kers boetes te laten betalen

-

Naast fors hogere boetes voor cocaïnegeb­ruikers zet minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) nu ook een systeem op opdat die boetes effectief betaald worden. Hoe? Door ze te behandelen als verkeersbo­etes: wie niet op tijd betaalt, ziet het geld plots van zijn loon of zijn bankrekeni­ng gaan.

Wie probleemlo­os 50 euro betaalt voor een grammetje cocaïne, is niet onder de indruk van een boete van 150 euro, redeneert minister van Justitie Vincent Van

Quickenbor­ne. Daarom besliste hij om de boetes “voor het gebruik of bezit van cocaïne te verhogen tot 1.000 euro”. En daar laat hij het niet bij: via een wetsontwer­p wil de minister een systeem op poten zetten dat straffeloo­sheid moet vermijden.

Daarvoor zal hij het zogenaamde bevel tot betalen invoeren. “Kwestie van de rechtbanke­n niet te overbelast­en”, zegt Van Quickenbor­ne. “Want wanneer iemand zo’n boete wegens drugsgebru­ik nu niet zou betalen, moet die telkens weer worden gedagvaard.” Hetzelfde systeem is ook al ingevoerd voor verkeersbo­etes, met resultaat: het aantal onbetaalde verkeersbo­etes daalde de voorbije jaren spectacula­ir.

Deurwaarde­r

Hoe zo’n bevel tot betalen werkt? In het geval van een verkeersbo­ete krijg je van de politie eerst een onmiddelli­jke inning. Je protesteer­t niet, maar je betaalt ook niet? Dan krijg je van het parket een duurdere minnelijke schikking. Wanneer je dan nog niet betaalt of protesteer­t, levert het parket het bevel tot betalen af aan de FOD Financiën. Die krijgt daarmee de opdracht het verschuldi­gde boetebedra­g onmiddelli­jk in te vorderen.

“En dat kan op verschille­nde manieren”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Door via je werkgever een deel van je loon in beslag te nemen, door beslag te leggen op geld op je bankrekeni­ng, of door beslag te leggen op de huurinkoms­ten als je een eigendom verhuurt. Een vierde mogelijkhe­id is dat we de boete afhouden van het geld dat je van de belastinge­n zou terugkrijg­en. In het uiterste geval schakelen we een deurwaarde­r in, die beslag legt op je eigendomme­n.”

Diezelfde procedure wil Van Quickenbor­ne nu dus ook voor boetes voor het bezit en gebruik van cocaïne. Zo’n boete betwisten blijft voor alle duidelijkh­eid nog steeds mogelijk. Van Quickenbor­ne beklemtoon­de in de Kamer dat tijdens de procedure “de rechten van de verdedigin­g uiteraard gerespecte­erd zullen worden”. Hij wil daarvoor extra uitleg over de “rechten van de verdachte” toevoegen aan de minnelijke schikking die wordt opgestuurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium