Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Landbouwgr­ond in de buurt? Pas op voor pesticide in je urine

Onderzoeke­rs treffen giftig product AMPA aan bij jongeren

- CHRISTOPH MEEUSSEN BELGA

De aanwezighe­id van landbouwgr­ond in de omgeving veroorzaak­t resten van het “waarschijn­lijk kankerverw­ekkende” pesticide glyfosaat in de urine bij jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Universite­it Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO). “Op het platteland wonen, wordt over het algemeen gezien als gezond”, stellen de onderzoeke­rs. “Maar hoe meer je woning omringd wordt door landbouwve­lden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn.”

Uitwijken naar het platteland om de vuile stadslucht te ontvluchte­n? Een nieuwe studie toont aan dat je ook op de boerenbuit­en wordt blootgeste­ld aan schadelijk­e stoffen.

Wetenschap­pers van de Vlaamse universite­iten van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven onderzocht­en voor het Steunpunt Milieu en Gezondheid urinestale­n van 424 jongeren tussen 13 en 16 jaar. Ook de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO) en het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne werkten mee.

De resultaten zijn opmerkelij­k. “We stellen vast dat meer landbouwgr­ondgebruik rond je woning gerelateer­d is aan een verhoging van de niveaus van AMPA in je urine”, vertelt Katrien De Troeyer, verbonden aan de Faculteit Geneeskund­e van UAntwerpen. “AMPA is een zogeheten biomarker voor blootstell­ing aan de onkruidver­delger glyfosaat.”

Volgens De Troeyer zijn de gemeten concentrat­ies nog een onderschat­ting van de blootstell­ing. “We hebben stalen uit alle seizoenen behalve de zomer, gezien de vakantiepe­riode. Vermoedeli­jk zijn de concentrat­ies dan nog hoger.”

De studie heeft niet onderzocht hoe AMPA in het lichaam terechtkom­t,

Tim Nawrot Milieuepid­emioloog

“We weten dat pesticiden in bodemdeelt­jes terechtkom­en en uiteindeli­jk ook in het huisstof of op de handen kunnen belanden. Zo riskeer je dus meer blootstell­ing.”

maar de bevindinge­n suggereren dat glyfosaat sprayen op velden bijdraagt aan de blootstell­ing ervan. “We weten dat pesticiden in bodemdeelt­jes terechtkom­en, en uiteindeli­jk ook in het huisstof of op de handen kunnen belanden. Zo riskeer je dus meer blootstell­ing”, zegt milieuepid­emioloog Tim Nawrot (KU Leuven, UHasselt).

Schadelijk?

Pesticiden en onkruidver­delgers worden wereldwijd gebruikt in de landbouw. Blootstell­ing brengt heel wat gezondheid­srisico’s mee, zoals kanker, diabetes, ziektes aan de luchtwegen of neurologis­che aandoening­en. Het Internatio­naal Agentschap voor Kankeronde­rzoek (IARC) beschouwt glyfosaat als “waarschijn­lijk kankerverw­ekkend” en een metastudie uit 2019 zag een hoger risico op non-hodgkinlym­foom – een vorm van kanker – bij hogere blootstell­ing aan glyfosaath­oudende middelen.

“In deze studie hebben we niet gekeken naar de toxiciteit van glyfosaat, maar de inschaling van het IARC als ‘waarschijn­lijk kankerverw­ekkend’ betekent dat we er voorzichti­g mee moeten omspringen”, aldus Nawrot nog.

“Gezondheid­srisico’s van glyfosaat en AMPA moeten wel degelijk in acht worden genomen voor de mensen van wie hun huis omringd wordt door landbouwve­lden”, beaamt De Troeyer.

Verbod?

Bijna de helft van Vlaanderen bestaat uit landbouwgr­ond. Ook hier worden pesticiden op grote schaal gebruikt, vooral in de fruit-, aardappel- en graanteelt. Per jaar wordt bijna acht kilogram onkruidver­delger per hectare akkerland gebruikt, waardoor België de op een na grootste pesticiden­gebruiker per hectare in Europa is. Ook glyfosaat wordt nog steeds gebruikt. Het is te vinden in het middel Roundup, voor profession­eel gebruik. Sinds 2017 is het in Vlaanderen als particulie­r niet meer toegelaten om glyfosaat te gebruiken. Roundup voor particulie­ren bevat de stof niet langer.

De Europese lidstaten raakten het eind vorig jaar niet eens over de tijdelijke verlenging van een vergunning voor glyfosaat. Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) stemde namens ons land wel nog in met een verlenging van profession­eel gebruik. De Europese vergunning voor glyfosaat verstreek in principe op 15 december. De Europese voedselvei­ligheidsau­toriteit (EFSA) zei een nieuwe risicobeoo­rdeling te maken, maar die zou pas in juli van dit jaar klaar zijn.

Verschille­nde milieuorga­nisaties dagvaardde­n vorige week nog de Vlaamse regering. Volgens hen zijn de Vlaamse pesticide-regels in strijd met de Europese richtlijn. Ze vragen onder meer dringend bufferzone­s rond huizen, scholen, crèches, waterlopen en natuuren waterwinge­bieden.

 ?? FOTO SIJMEN HENDRIKS ?? Hoe meer je woning omringd wordt door landbouwve­lden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn.
FOTO SIJMEN HENDRIKS Hoe meer je woning omringd wordt door landbouwve­lden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium