Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slecht nieuws is nog altijd zoveel beter dan geen nieuws”

Wat als het lichaam van een dierbare nooit meer teruggevon­den wordt?

- FRANK POOSEN (cds, phu,dbg)

De ouders van Imane (25), de jonge vrouw die het afgelopen weekend verdween in de Zenne bij Zemst, blijven tegen beter weten in hopen dat hun dochter levend en wel zal worden teruggevon­den. “Een perfect normale reactie,” zeggen rouwdeskun­digen. “Zonder lichaam blijft ons brein ons wijsmaken dat er nog hoop is, hoe irreëel ook.”

Imane (25) blijft vermist. Het afgelopen weekend belandde ze met haar fiets in de Zenne bij Zemst, maar haar lichaam is nog altijd niet teruggevon­den. Het doet denken aan de verdwijnin­g van Liam Vanden Branden, bijna 27 jaar geleden. De peuter van 2 verdween toen in het Zennegat, niet zo gek ver van de plek waar Imane in het water sukkelde. Hij is nog altijd spoorloos.

“Het gezond verstand zegt misschien dat Liam verdronken is in het water, maar ik blijf geloven dat hij ooit, op een dag, voor mijn deur zal staan, en me zal zeggen dat hij ontvoerd werd door iemand die zelf geen kinderen kon krijgen.” Vader Dirk Vanden Branden blijft die versie aanhangen. Misschien tegen beter weten in. “Maar hij heeft evenveel recht op zijn waarheid dan ik op de mijne, namelijk dat Liam in het water is gevallen en verdronken”, zegt Alain Remue die de Cel Vermiste Personen leidt. Liam Vanden Branden is een van die zaken die aan hem blijft kleven, zegt hij. “Een verdwenen peuter die we nooit hebben kunnen terugvinde­n, voor de ouders is dat het ergste van het ergste wat je kan overkomen.”

Zintuiglij­ke waarneming

Het gemis snijdt en blijft snijden, zegt Uus Knops. Ze is psychiater en rouwdeskun­dige en schreef een aantal jaar geleden Casper, een rouwboek, over haar broer die lange tijd vermist was in Zuid-Amerika en uiteindeli­jk dood werd teruggevon­den. “Het ontbreken van een lichaam, een tastbaar bewijs van het overlijden, zorgt ervoor dat je geen afscheid kan nemen. Een mens heeft een zintuiglij­ke waarneming nodig om te kunnen aanvaarden dat een dierbare gestorven is. Het lichaam zien, ruiken of voelen, is van het grootste belang. Het is een bewijs, en een middel om het harde verdict van het overlijden te laten doordringe­n zodat het makkelijke­r is om het te geloven.”

Dat is krek wat Alain Remue in de praktijk meemaakt, zegt hij. “Een vermiste terugvinde­n, ook al is ie dood, is het allerbelan­grijkste, de essentie van wat we doen. Het allerslech­tste nieuws is nog altijd zoveel beter dan helemaal geen nieuws want dan kan je het rouwproces niet starten en zal er altijd nog dat sprankeltj­e hoop zijn op een goede afloop. Zoals bij Dirk Vanden Branden, en zoals ook nu bij de ouders van Imane.”

Die hoop tegen beter weten in, is een puur menselijke reactie, zegt Uus Knops. “Ons brein is daarin heel vindingrij­k. Als het harde, onweerlegb­are bewijs niet is gegeven dat een dierbare er niet meer is, dan zoekt het altijd naar het kleinste sprankeltj­e hoop. De nuchtere vaststelli­ng dat die kans te klein is om waar te zijn, wordt genegeerd. Dat is niet eens slecht. Iedereen heeft het recht om af en toe zo te denken. Het

Dirk Vanden Branden

“Ik blijf geloven dat Liam ooit, op een dag, voor mijn deur zal staan, en me zal zeggen dat hij ontvoerd werd door iemand die zelf geen kinderen kon krijgen.” kan een welkom vluchtmech­anisme zijn om de dag door te komen. De realiteit zal sowieso weer indalen, maar in een rouwproces zijn zulke momenten niet uitzonderl­ijk. Het is een normale reactie .”

Hoop maakt plaats voor rouw

Pas als de vermiste terecht is, verdwijnt die hoop en maakt plaats voor rouw. “Ik merk vaak een vorm van opluchting bij de nabestaand­en”, zegt Alain Remue. Rudy Devos beaamt dat. Twaalf jaar geleden verdween zijn stiefdocht­er Debbie Maveau in Nepal. Hij vertrok naar ginder en na een zoektocht werd haar lichaam teruggevon­den. “De pijn is groot, maar tegelijk is er ook een

Uus Knops

“Het lichaam zien, ruiken of voelen, is van het grootste belang. Het is een bewijs, en een middel om het harde verdicht te laten doordringe­n.” vreemd soort rust”, zegt hij. Bij Uus Knops was dat net zo. “Toen mijn broer uiteindeli­jk gevonden werd, was er een soort opluchting. Zeker toen hij terug thuis was en we echt afscheid konden nemen. De periode van wringende ongerusthe­id en onzekerhei­d hebben we toen kunnen afsluiten. Want hoe het gezond verstand ook schreeuwde dat de kans nihil was om mijn broer nog levend en wel terug te zien, toch bleef mijn brein wankelen tussen hoop en wanhoop. Het weten maar niet willen aanvaarden omdat het niet tastbaar was. Dat veranderde pas toen we hem konden begraven.”

Maar de pijn en rouw, die gaan nooit weg, zegt Rudy Devos. “De intensitei­t neemt wel af, maar blijft sluimeren. Het voelt als een vulkaan die binnenin zit te rommelen. En ja, af en toe barst het uit.” Ook zo’n uitbarstin­g is perfect normaal, zegt Uus Knops. “Het kan door de kleinste aanleiding worden getriggerd, zoals bijvoorbee­ld de verdwijnin­g van die vrouw in Zemst. Dat is niets pathologis­ch of abnormaal. Je moet je daar ook niet tegen verzetten. Dat heeft geen zin. Aanvaard dat het er is en dat het er altijd zal zijn. Laat het toe. Je zorgen maken over dat gevoel is niet nodig. Het enige dat je kan doen is mild zijn voor jezelf en toelaten dat het even de bovenhand neemt.”

De vrouw reed zaterdagna­cht rond 01.00u in Zemst de Zenne in toen ze van haar werk, als restaurant­bediende in Mechelen, naar huis reed met de fiets. Een koppel zag het en probeerde hulp te bieden. De hulpdienst­en werden gebeld en een heel stukstroom­afwaarts, bijna in Mechelen konden brandweerl­ui haar bijna uit het water halen. Dat mislukte op het nippertje. Het is niet duidelijk of de vrouw toen nog leefde.

Ondanks de inzet van duikers en een helikopter werd Imani niet meer teruggevon­den. “Dinsdag proberen we een nieuwe zoekactie”, zegt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. “Rond de middag is het tij heel laag. We gaan dan opnieuw te water om te zoeken. We hopen toch iets te vinden, al was het maar haar fiets die ook nog steeds spoorloos is”.

Heel veel hoop is er niet bij de reddingsdi­ensten. “De vrees is dat door de sterkte stroming en het tij het lichaam al tot in de Rupel en zelfs de Schelde is gevoerd. Het wordt moeilijk”, klinkt het aan die kant. De kans op overleven is minimaal. “In die koude temperatur­en is het meestal slechts een kwestie van minuten.”

De familie van Imane blijft intussen hopen op een mirakel. “Tot we geen zekerheid hebben over haar lichaam, blijven we hopen”, zegt haar zus. Ondertusse­n is er in Zemst enige kritiek te horen over de aanleg van het fietspad vlak naast de steile oevers op die plek. “Als je erin schuift is er geen houden aan. Er had allang een afsluiting moeten staan.”

 ?? FOTO FOTO KURT ?? Moeder en stiefvader van Debbie Maveau (23) die in Nepal dood werd teruggevon­den.
FOTO FOTO KURT Moeder en stiefvader van Debbie Maveau (23) die in Nepal dood werd teruggevon­den.
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Alain Remue tijdens de zoekactie naar Imani.
FOTO OLIVIER MATTHYS Alain Remue tijdens de zoekactie naar Imani.
 ?? FOTO RR ?? Imani Khraiss.
FOTO RR Imani Khraiss.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO VUM ??
FOTO VUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium