Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hogere boetes voor wie meer verdient”

PS dient opmerkelij­k wetsvoorst­el in rond verkeersov­ertredinge­n

- WERNER ROMMERS

Maak de hoogte van een verkeersbo­ete afhankelij­k van het loon van de overtreder, eist de PS. Concreet: wie een hoog loon heeft, riskeert dat het normale boetebedra­g straks verdrievou­digt. Mobiliteit­sminister Georges Gilkinet (Ecolo) steunt het idee.

Stel je voor: je verdient érg goed je boterham. Wanneer je betrapt wordt op bellen achter het stuur, riskeer je in dat geval geen boete van 174 euro – het normale tarief – maar een van 522 euro, drie keer zoveel. Dat stellen de Waalse socialiste­n voor. Ze hebben daarover in de Kamer een wetsvoorst­el ingediend.

Volgens PS-Kamerlid Laurence Zanchetta zijn “boetes van 100 euro voor overdreven snelheid verwaarloo­sbaar voor iemand met een heel hoog inkomen, terwijl ze zwaar wegen op mensen met een laag loon”. Waardoor verkeersbo­etes voor rijke mensen minder doeltreffe­nd zijn, stelt ze. Door die te verhogen op basis van het loon “kunnen we het ontradend effect voor bepaalde bevolkings­groepen herstellen”, aldus Zanchetta.

De Waalse socialiste­n verwijzen

Laurence Zanchetta

“Boetes van 100 euro voor overdreven snelheid zijn verwaarloo­sbaar voor iemand met een heel hoog inkomen, terwijl die zwaar wegen op mensen met een laag loon.” naar Scandinavi­sche landen, waar al veel langer boetes op basis van het inkomen worden opgelegd. Geregeld halen daar verhalen de pers van miljonairs die tienduizen­den euro moeten betalen, voor soms kleine snelheidso­vertreding­en.

Zover wil de PS niet gaan. Afhankelij­k van het loon wil de partij een verkeersbo­ete vermenigvu­ldigen met een factor tussen 1,32 en 3. Het bedrag mag nooit hoger zijn dan 12.000 euro, omdat nog hogere bedragen “niet meer in overeenste­mming zijn met de overtredin­g”, aldus Zenchetta.

Zanchetta beklemtoon­t wel dat enkel de 10% mensen met het hoogste netto belastbaar inkomen in ons land straks meer betaalt. Pas vanaf een netto jaarloon van 69.549 euro gaat de boete een beetje omhoog. De boete gaat maal twee vanaf een inkomen hoger dan 121.000 euro. Je riskeert een verdrievou­diging bij een jaarlijks netto inkomen van meer dan 154.000 euro.

Minister van Mobiliteit en vicepremie­r Georges Gilkinet – die met zijn ministersl­oon ook in de hogere inkomenssc­hijven zit – is alvast voor het idee gewonnen. “Een boete van 50 euro is bijna onbetaalba­ar met een klein pensioentj­e, maar slechts een peulschil als je met een Porsche Cayenne rijdt.” Door boetes te vermenigvu­ldigen op basis van het loon, krijgen overtreder­s “een duidelijke­r signaal”. Het maakt het systeem eerlijker en dus ook efficiënte­r, aldus de minister.

Weinig animo

Verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias is minder optimistis­ch. “Het systeem staat of valt met hoe correct

Joris Vandenbrou­cke

“Willen we de verkeersve­iligheid fors verbeteren, dan is er maar één dossier dat op tafel zou moeten liggen: het rijbewijs met punten.” de overheid de lonen van alle Belgen kan inschatten”, aldus woordvoerd­er Stef Willems. “Wat bijvoorbee­ld met goed verdienend­e zelfstandi­gen die zich vaak een erg laag nettoloon uitkeren? Wij zien veel meer brood in het rijbewijs met punten, dat de verkeerson­veiligheid veel omvattende­r aanpakt. De zwaarste straf is daarbij het verlies van je rijbewijs. Dat is erg ingrijpend, ook voor wie veel geld heeft.”

Bij de Vlaamse socialiste­n is er eveneens weinig animo. Daar wordt het voorstel gezien als een bliksemafl­eider voor de aarzelende houding van de Waalse socialiste­n rond de invoering van het rijbewijs met punten. “Willen we de verkeersve­iligheid fors verbeteren, dan is er maar één dossier dat vandaag op tafel zou moeten liggen: het rijbewijs met punten. Dat staat ook in het regeerakko­ord”, zegt Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbrou­cke. “Maar telkens wanneer we die discussie voeren, beginnen de Waalse socialiste­n met hun voeten te slepen, waarna ze met dit soort voorstelle­n afkomen. Onbegrijpe­lijk.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium