Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen moet gaan voor een inclusieve stad”

Zestiende Antwerp Pride start deze zomer ‘Braveoluti­on’

- TESS JACOBS

Van 9 tot en met 13 augustus zet Antwerp Pride heel de stad in het teken van een ‘brave space’. Een plek waar de LGBTQIA+-gemeenscha­p elke dag van het jaar zichzelf kan zijn. Met het thema ‘Braveoluti­on’ roept Antwerp Pride ook iedereen buiten de gemeenscha­p op om op te komen voor een inclusieve samenlevin­g. “Iedereen heeft baat bij een vrije en respectvol­le samenlevin­g.”

‘Braveoluti­on’ wordt het thema van de zestiende Antwerp Pride deze zomer. Daarmee wil de organisati­e nadenken over hoe we van Antwerpen een brave space kunnen maken. En dat niet alleen tijdens de Pride-dagen in augustus, maar het hele jaar door. “Als Antwerpen een brave space zou zijn, dan zou iedereen zich kunnen ontwikkele­n tot wie men is binnen een respectvol­le samenlevin­g en met de steun van iedereen om zich heen”, zegt Pride-woordvoerd­er Wilfried Eetezonne.

“Hand in hand over straat lopen met iemand van dezelfde genderiden­titeit of gekleed zijn op een manier die ingaat tegen de opgelegde heteronorm­atieve normen, zou dan normaal zijn.” Ook discussie rond inclusief taalgebrui­k of genderneut­rale toiletten is dan uit den boze. “Hoewel we heel dankbaar zijn dat er in onze samenlevin­g al veel bereikt is, merken we dat er nog veel moed nodig is om bepaalde heel eenvoudige stappen te zetten.”

Moedig

Voor Antwerp Pride de LGBTQIA+-gemeenscha­p de voorbije decennia heel moedig geweest door op te komen voor gelijke rechten en te streven naar een inclusieve samenlevin­g. “Het vraagt ook vandaag nog altijd moed om uit de kast te komen,

is om elke dag te zijn wie je bent”, zegt Eetezonne.

“Met Braveoluti­on willen we de hand uitreiken naar de hele samenlevin­g om even moedig te zijn. Heb de moed om op te komen tegen discrimina­tie en te reageren als je er getuige van bent. Heb de moed om dat genderneut­rale toilet te plaatsen in je school, iemand te steunen die in transitie is, of de nieuwe voornaamwo­orden te gebruiken.”

“Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet alleen aan de queer gemeenscha­p om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen. Iedereen heeft baat bij een vrije en respectvol­le samenlevin­g.”

Woordvoerd­er

“Met Braveoluti­on willen we de hand uitreiken naar de hele samenlevin­g om even moedig te zijn.”

Wilfried Eetezonne Nieuwe voorzitter

Dit jaar neemt Geert van Praet voor het eerst de fakkel over van voormalig voorzitter van de Antwerp Pride Bart Abeel, die het evenement na vijftien jaar meer van achter de schermen zal volgen.

Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 9 augustus en sluit af op zondag 13 augustus. Hoewel de organisati­e nog volop bezig is met de invulling zal de Pride Parade er op zaterdag 12 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. Over het programma van Antwerp Pride volgt later meer informatie.

 ?? FOTO BELGA ?? De zestiende editie van de Antwerp Pride gaat voluit een ‘braveoluti­on’ aan voor een inclusieve stad.
FOTO BELGA De zestiende editie van de Antwerp Pride gaat voluit een ‘braveoluti­on’ aan voor een inclusieve stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium