Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wel drempel om begeleider­s te vinden”

-

Vanaf 1 februari gaat een decreet van kracht dat nieuwe vereniging­sleden die rechtstree­ks met kinderen werken ertoe dwingt om een uittreksel ter bewijs van goede zeden voor te leggen aan hun sportclub. Antwerpse voetbalclu­bs laten zich positief uit over de nieuwe regel, al schrijven ze toch ook een aantal bedenkinge­n in de kantlijn. “Je kan niet tegen zijn, maar we hekelen de administra­tieve rompslomp.”

“Toen we vandaag het nieuws vernamen, vielen we half uit de lucht. We wisten al een tijdje dat er een decreet zat aan te komen, maar beseften niet dat het er zo snel door zou komen”, vertelt Jeffrey Verbeke, de gerechteli­jk correspond­ent van OLVAC uit Edegem.

Strafregis­ter

Concreet verplicht de Vlaamse overheid nieuwe vereniging­sleden vanaf 1 februari een uittreksel uit het strafregis­ter voor te leggen aan de organisati­e waaraan ze zich verbinden. Sportclubs krijgen zo een zicht op eerdere veroordeli­ngen voor grensovers­chrijdend gedrag tegenover minderjari­gen. Daardoor zouden clubs beter in staat zijn om te oordelen of iemand geschikt is om met minderjari­gen te werken.

“Daar kan je als club niet tegen zijn”, gaat Verbeke voort. “Maar het is wel opnieuw veel extra werk voor onze vrijwillig­ers. OLVAC telt 700 leden: we zullen het bolwerken, maar in twee dagen tijd krijgen we niet iedereen rond de tafel, dat spreekt voor zich.”

Ook bij RVC Hoboken hebben ze zo hun bedenkinge­n. “Uiteraard is het opzet positief. Het is een goede maatregel, maar wel eentje die een extra drempel kan zijn voor potentiële nieuwe jeugdmedew­erkers. Rekruteren is al niet evident, en met het nieuwe decreet zal dat niet beteren. Het gaat vaak om werkende mensen voor wie dit net dat tikkeltje te veel kan zijn.”

“Vanaf 1 februari gaat het decreet van kracht. Zo snel krijgen we alles niet op orde. Wie zich over het documenten­beheer zal buigen, beslissen we weldra”, oordeelt communicat­ieverantwo­ordelijke Stefan Verheggen. Hetzelfde verhaal bij FC Merksem. “Hoe we hiermee aan de slag gaan, beslissen we op de eerstvolge­nde bestuursve­rgadering”, zegt gemachtigd correspond­ent Marc Snelders. “Het is een goede maatregel die de veiligheid van kinderen bevordert. We zullen medewerker­s moeten motiveren om de attesten af te halen bij de bevoegde diensten, maar dat komt allemaal wel goed.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bji OLVAC reageren ze positief op het decreet.
FOTO JORIS HERREGODS Bji OLVAC reageren ze positief op het decreet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium