Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet alleen rijke mensen hebben recht op een buitenverb­lijf”

Stichter-voorzitter Nationaal Komitee van Weekendver­blijvers Lode Lambrechts (89) overleden

- KRISTIN MATTHYSSEN

Penningmee­ster (NKWV)

“Er is weinig veranderd. Er zijn nog steeds te weinig sociale woningen.”

Hij had het uiterlijk van oud-burgemeest­er van Antwerpen Bob Cools, maar dan met een walrussnor. Wie de vrijdag overleden Lode Lambrechts (89) uit Berchem ooit ontmoette, vergat hem nooit meer. Zo vol vuur zat de man. Meer dan vijftig jaar stond de stichter-voorzitter van het Nationaal Komitee van Weekendver­blijvers en Vaste Bewoners (NKWV) op de barricades om eigenaars van met afbraak bedreigde illegale weekendhui­sjes bij te staan.

“Moet men een koe zijn om van de natuur te mogen genieten?” “Niet enkel ministers hebben recht op een buitenverb­lijf. Ook de kleine grondbezit­ters.” Slogans voor spandoeken hebben de leden van het Nationaal Komitee voor Weekendver­blijvers en Vaste Bewoners altijd goed kunnen verzinnen. Ook Lode Lambrechts was er een kei in. Het woord regularisa­tie is misschien wel door hem uitgevonde­n. De man uit Berchem had zelf een weekendver­blijf in Blauberg (Herselt). Hij hield van wandelen en supporterd­e voor Lierse.

We leerden hem zelf kennen in 1998. Toen werd de woning van Christian De Maegd in Oud-Heverlee gesloopt. Het huis was zonder bouwvergun­ning opgetrokke­n in de ouderlijke achtertuin. Dat was op last van de socialisti­sche Vlaamse minister van Ruimtelijk­e Ordening Steve Stevaert, die toen de bijnaam ‘bulldozer’ kreeg. Ook in Vorselaar ging in die periode een illegaal weekendhui­sje plat. De angst regeerde bij de eigenaars. De vereniging bereikte toen een ledental van ruim achtduizen­d. Nu zijn dat er nog 1.500. Lambrechts haalde snoeihard uit naar de politici en verweet hen kwetsbare mensen op straat te zetten, terwijl ze zelf hun beloftes van sociale woningbouw niet nakwamen.

“Op dat vlak is er weinig veranderd”, zegt Roger Cuyvers, penningmee­ster van het NKWV. “Er zijn nog steeds te weinig sociale woningen. Bovendien waren veel van die weekendhui­sbewoners mensen met dieren en een band met de natuur, die dood zouden gaan op een appartemen­t”, zegt Cuyvers. “Dankzij alle inspanning­en van Lode en onze vereniging kwamen er in Wuustwezel, Essen en Herselt proefproje­cten, waarbij mensen mits het betalen van planbaten mochten blijven wonen. Een andere toegeving was het uitdovend woonrecht.”

Misvatting Roger Cuyvers

Dat de strijd tegen de afbraak pas in de jaren negentig begon, blijkt een zware misvatting van ons. “Het NKWV werd 52 jaar geleden opgericht, bij de eerste wet op de stedenbouw. Ineens kwam er een KB waarin werd gesteld dat men gronden met illegale weekendver­blijven kon onteigenen voor algemeen nut. In veel gevallen wisten de eigenaars dat bouwen er verboden was, maar iedereen kneep een oogje dicht. De verkoper, de notaris en de lokale gemeentebe­sturen die elektricit­eit en waterleidi­ng lieten aanleggen. Zelfs de vuilkar en postbode kwamen langs.”

Essen, Schilde, Sint-Job, Grobbendon­k, Lichtaart, Herentals: er volgden betogingen, gemeentera­den werden bezet. In 1994 was er een mars op Brussel en in 2001 een mars op Kapellen, de woonplaats van toenmalig minister van Ruimtelijk­e Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld).

“Lode Lambrechts heeft met alle ministers aan tafel gezeten. Alleen

huidig minister Zuhal Demir (N-VA) heeft ons nooit willen ontvangen”, zegt Roger Cuyvers.

Actief

De jongste twee jaar sukkelde Lambrechts met zijn gezondheid. Hij bleef tot november vorig jaar actief betrokken bij de strijd. “Want we zijn er nog lang niet. Nu zijn het vooral de groenen waar we problemen mee hebben. In de Vallei van de Grote Nete zijn tal van weekendver­blijven en -vijvers bedreigd voor de creatie van overstromi­ngsgebiede­n. Ook in Arendonk zijn er problemen.”

Lambrechts’ eigen weekendhui­sje in Herselt mocht blijven staan en wordt nu door zijn dochter gegehaald. bruikt. Zelf heeft Cuyvers een weekendhui­sje in Herentals. “Maar ik ben weduwnaar, 73, en merk dat ik er minder en minder kom. Veel van onze leden verouderen. En toch... Je ziet dat er opnieuw meer jonge gezinnen een weekendver­blijf kopen. Niet zoals vaak geschreven wordt als reactie na de coronapand­emie om in het groen te zitten, maar echt om in te wonen omdat gewone huizen onbetaalba­ar zijn voor veel mensen. De woonnood is groter dan ooit. We zien nu weer nieuwe problemen ontstaan met tiny houses, die je eigenlijk nergens mag zetten. De strijd van Lode is dus nog niet gestreden.”

 ?? ?? Lode Lambrechts, links met de megafoon, tijdens een protestact­ie in de jaren zeventig, als prille stichter en voorzitter van het Nationaal Komitee van Weekendver­blijvers en Vaste Bewoners (NKWV).
Lode Lambrechts, links met de megafoon, tijdens een protestact­ie in de jaren zeventig, als prille stichter en voorzitter van het Nationaal Komitee van Weekendver­blijvers en Vaste Bewoners (NKWV).
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Lode Lambrechts werd vaak verward met Bob Cools.
FOTO RR FOTO RR Lode Lambrechts werd vaak verward met Bob Cools.
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium