Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Graf van August Borms opnieuw vernield

-

In het begraafpar­k van Merksem hebben onbekenden het graf van oorlogscol­laborateur August Borms opnieuw vernield. Het graf van de ter dood veroordeel­de flamingant werd vorig jaar al aangevalle­n. “Op termijn moet er meer gebeuren dan alleen het herstellen van het graf”, aldus Antwerps gemeentera­adslid Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Het graf van August Borms was nog maar hersteld, of het was alweer vernield. Ook deze keer is de marmeren plaat en het kruis neer“Het graf van August Borms is wellicht afgelopen weekend gevandalis­eerd”, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Via mensen uit onze kring namen we kennis van het vandalisme. Men moet niet alleen het graf herstellen, maar ook camera’s plaatsen.”

Gefusillee­rd

August Borms werd als collaborat­eur kort na de Eerste Wereldoorl­og veroordeel­d tot de doodstraf, maar dat werd omgezet in levenslang­e dwangarbei­d. Hij werd een tweede keer ter dood veroordeel­d in oktober 1945, daar kwam hij echter niet onderuit. Borms werd gefusillee­rd in de kazerne van Etterbeek. Zijn laatste woorden waren: “Dietsland Houzee!”

“Ondanks zijn controvers­iële achtergron­d is hij wel een belangrijk­e figuur geweest voor de

Vlaamse beweging”, zegt Antwerps gemeentera­adslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Er is zelfs een Bormshuis in de Nationales­traat in Antwerpen. Dat illustreer­t hoe iconisch de figuur voor Antwerpen was tijdens het interbellu­m.”

In juni 2022 werd het graf van oorlogscol­laborateur August Borms al eens vernield. Toen was het de organisati­e achter de IJzerwake die via Facebook een bericht de wereld instuurde.

“Het wijkteam heeft poolshoogt­e genomen en heeft een proces-verbaal opgesteld”, zegt politiewoo­rdvoerder Willem Migom. “Het wijkteam van Merksem volgt het verder op. Er is vermoedeli­jk gebruikgem­aakt van een koevoet.”

 ?? FOTO JVDP ?? Het vernielde graf van oorlogscol­laborateur August Borms.
FOTO JVDP Het vernielde graf van oorlogscol­laborateur August Borms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium