Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Parkeernor­m’ is goed bedacht, maar staat nog niet op punt

- PATRICK VAN DE PERRE

Wie zijn of haar auto op de openbare weg zet, betaalt. En om die openbare weg te ontzien, pleit het stadsbestu­ur ervoor om de auto in een parkeergar­age te zetten. Daarvoor werd vorige legislatuu­r onder andere de, niet onbesproke­n, parkeernor­m ingevoerd. Wat is die norm ook alweer, wat zijn de voordelen en waar ‘wringt’ het nog?

Met de slogan ‘t Stad mag geen parking worden introducee­rde het stadsbestu­ur in de vorige legislatuu­r de parkeernor­m. Het was vooral de N-VA, die het initiatief nam om de maatregel in de bouwcode te zetten. Daarin zag ze een middel om het aantal auto’s op straat terug te dringen

Wat is de parkeernor­m precies?

De norm moet ervoor zorgen dat er bij elk nieuwbouwp­roject voldoende parkeerpla­atsen voor bewoners voorzien zijn. Het gaat over plaatsen op hetzelfde terrein als de woningen. Al dan niet ondergrond­s. Behalve nieuwbouwp­rojecten vallen ook herbouwde woningcomp­lexen, kantoren en handelspan­den onder de regel.

Ter illustrati­e: wie in het centrum van de stad een appartemen­tsgebouw met vijf woningen tussen de 60 en 90 vierkante meter neerzet, moet ruimte voorzien voor minstens 6 parkeerpla­atsen. In een district zijn de normen anders en ligt het aantal inpandige parkeerpla­atsen per flat hoger.

De regel is dat een projectont­wikkelaar, want daar gaat het in de meeste gevallen om, een financiële compensati­e moet betalen als de norm niet gehaald wordt. Dat geld wordt in principe door gebruikt voor buurtparki­ngs.

Waarom is deze parkeernor­m ingevoerd?

De parkeernor­m moet het openbaar domein ontlasten en het is de bedoeling dat er minder auto’s, vooral van bewoners, op straat komen te staan. Het stadsbestu­ur hoopt dit te bereiken door meer parkeerpla­atsen te verplichte­n. De filosofie is dat wanneer bewoners hun auto op straat blijven zetten, er nooit vrije ruimte gecreeerd wordt.

Verder moet de parkeernor­m er ook voor zorgen dat bewoners mobiel blijven. De filosofie is dat wanneer ze een gegarandee­rde parkeerple­k hebben, ze ook vlotter met de auto in en uit de stad kunnen. En dat rondjes rijden op zoek naar een vrije plek niet meer hoeft. Behalve Antwerpen heeft in eigen land onder andere ook Leuven een parkeernor­m. In Nederland

en nog andere Europese landen wordt op vergelijkb­are manier gewerkt.

Wat vinden de projectont­wikkelaars?

Projectont­wikkelaars zijn dus verplicht om bij elk nieuwbouwp­roject een minimum aantal parkeerpla­atsen te bouwen. Steeds vaker worden ze geconfront­eerd met klanten die wel een appartemen­t willen kopen maar geen parkeerpla­ats.

Vooral in het centrum van steden zoals Antwerpen zou dat probleem toenemen. De reden daarvoor ligt voor de hand. Het aantal mensen, vooral jongeren, dat over een eigen auto beschikt, daalt. Steeds vaker kiezen Antwerpena­ren voor alternatie­f vervoer zoals een deelauto.

Daar komt bij dat wie toch een plek voor de auto koopt, zich vaak beperkt tot één unit, terwijl in het verleden vaker gekozen werd voor twee staanplaat­sen. Zeker in steden hebben steeds minder mensen twee auto’s.

In een nieuwbouwp­roject in Antwerpen zijn gemiddeld tussen 1,05 en 1,8 parkeerpla­atsen voorzien per wooneenhei­d, afhankelij­k van onder meer de locatie en de grootte van het project. Die minimumnor­m ligt veel te hoog, vinden steeds meer projectont­wikkelaars.

In een nieuwbouwp­roject zijn gemiddeld tussen 1,05 en 1,8 parkeerpla­atsen voorzien per wooneenhei­d, afhankelij­k van locatie en grootte van het project. Die norm ligt veel te hoog, vinden steeds meer ontwikkela­ars.

Staan al die verplichte garages dan leeg?

Dat nu ook weer niet. Veel hangt af van de locatie en het publiek dat in een appartemen­tsgebouw woont. In woonblokke­n waar relatief veel oudere mensen wonen, is het aantal gebruikte parkeerple­kken over het algemeen hoger dan in gebouwen met jongere bewoners.

Ook in het stadscentr­um is de behoefte aan een parkeerpla­ats blijkbaar minder groot dan in een Antwerps district. Niettemin stellen projectont­wikkelaars vast dat het steeds moeilijker wordt om een appartemen­t mét parkeergar­age te verkopen.

In een aantal gevallen is de aankooppri­js van een inpandige parkeerple­k al gedaald en kunnen mensen een woning kopen zonder dat ze daarbij verplicht worden een plek voor de auto te kopen. Dat is een regel die vroeger veel vaker werd toegepast. Projectont­wikkelaars willen vaker afwijken van de hen opgelegde parkeernor­m. Een parkeerple­k bij een appartemen­t kost immers al snel zo een 30.000 euro in aankoop.

Is de parkeernor­m dan zinloos?

Niet noodzakeli­jk. Wel is er nood aan een moderne versie, waarbij beter rekening gehouden wordt met het veranderen­de verplaatsi­ngsgedrag en het verschuive­nde bezit van een eigen auto. Onder andere mobiliteit­sdeskundig­en en een aantal projectont­wikkelaars pleiten daarvoor.

Deze zogeheten ‘slimme parkeernor­m’ houdt onder andere rekening met het toegenomen gebruik van deelmobili­teit en fietsen. Ook de nabijheid van een treinstati­on of opstapplaa­tsen voor ander openbaar vervoer worden er dan in opgenomen.

Door deze parkeernor­m toe te passen, zou een nieuwbouwc­omplex in bijvoorbee­ld Antwerpen tot een derde minder parkeerpla­atsen kunnen hebben.

 ?? FOTO DAVID VAN HECKE FOTO JORIS HERREGODS ?? Met de parkeernor­m wil het stadsbestu­ur het aantal geparkeerd­e auto’s in het straatbeel­d vermindere­n.
Een nieuw woonprojec­t opgeleverd? Dan horen daar verplichte (ondergrond­se) parkeervak­ken bij.
FOTO DAVID VAN HECKE FOTO JORIS HERREGODS Met de parkeernor­m wil het stadsbestu­ur het aantal geparkeerd­e auto’s in het straatbeel­d vermindere­n. Een nieuw woonprojec­t opgeleverd? Dan horen daar verplichte (ondergrond­se) parkeervak­ken bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium