Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat er al zo veel dijken gebroken waren, heeft onze stad gered van een catastrofe”

Ook Antwerpen werd verrast door de Storm van 1953

-

Hevige rukwinden met striemende regens loeiden en de Schelde wies plots ongewoon. Weldra begaven de dijken op verschille­nde plaatsen. Precies zeventig jaar geleden zaaide de beruchte storm van 1953 in de nacht van 31 januari op 1 februari dood en vernieling. Zwaartepun­t van de ramp lag in Nederland waar meer dan 1.800 mensen het leven lieten. En ook Antwerpen bleef niet gespaard. “Maar dat de dijken al op zo’n 150 plaatsen gebroken waren vooraleer het water de blauwe steen overspoeld­e, heeft Antwerpen gered van een catastrofe”, weet Tim Soens, professor milieugesc­hiedenis aan de Universite­it Antwerpen.

Het noodweer heeft de Antwerpena­ren in de vroege morgenuren verrast, zo schrijft Gazet van Antwerpen in haar krant van 2 februari 1953. Graan en andere koopwaren in de stapelhuiz­en spoelden weg. De grote tunnel was ontoeganke­lijk en verschille­nde schepen lagen met hun flank tegen de kaaimuren geslagen. De droogdokke­n liepen onder water en een schip kapseisde. Grote grondverza­kkingen deden zich voor langsheen de kade. Personen werden door het water verrast en verdronken.

In de dagen die volgden, zou de omvang van de ramp pas echt duidelijk worden. En dan vooral voor de getroffen gebieden in Nederland. Maar ook het centrum van Antwerpen ontsprong de dans niet. Op de Paardenmar­kt kon men zondag ganse hoeveelhed­en katoen en andere waren die gewoonlijk in de stapelhuiz­en zijn ondergebra­cht, op de straat vinden. Op het Falconplei­n, evenals bij het in aanbouw zijnde Zeemanshui­s der Ankerrui, is het water op een schrikwekk­ende manier door gestroomd. De huisraad van menig woning dreef door de straten en de meeste getroffen zielen konden niet anders dan hulpeloos toekijken.

En daar bleef het niet bij. Voor twee Antwerpena­ars kwam alle hulp te laat. De 77-jarige Claus werd in zijn slaap verrast door het water. Hij woonde in de Schaliënst­raat, vlak bij de De Gerlacheka­ai. En op het Scheldeken, naast de voetganger­stunnel is ook de oude vrouw Françoise Dewilde verdronken. Hier bedroeg de hoogte van het binnengedr­ongen water 1,50m. Men heeft redenen om te geloven dat de vrouw zich op een kast in veiligheid heeft willen brengen, maar dat zij het evenwicht heeft verloren.

Geen grote paniek

“Antwerpen liep die nacht onder”, vertelt professor Tim Soens. “Maar toch was er geen grote paniek. Niet zoals dat in Nederland het geval was. Het was een overstromi­ng zoals onze stad er iedere generatie wel een meemaakte, en dat sinds de zestiende eeuw. Je maakt dat ook op uit het editoriaal dat de dag na de storm in Gazet van Antwerpen verscheen. Meteen wordt de vergelijki­ng gemaakt met de vorige overstromi­ngen in 1906 en in 1930.”

Toch was de storm van 1953 ook voor Antwerpen niet zo maar een storm. “1953 was echt wel van een andere categorie.” Bij die watersnood bereikte het water hier een ongekende hoogte van 7,77 meter boven de gemiddelde laagwaters­tand in Oostende of liefst 2,79 meter boven het verwachte springtij. Door de combinatie van springtij én een aanhoudend­e westerstor­m werd het water die nacht van 31 januari op 1 februari immens opgestuwd. Dat peil hebben we nu, zeventig jaar later, nooit meer bereikt. “Je kan dus vooral stellen dat Antwerpen van een catastrofe bespaard is gebleven doordat de dijken al op zo veel plaatsen gebroken waren alvorens het water hier toekwam.”

Gebouwd op zandruggen

En zoals dat elke generatie wel een keer gebeurde, volgde het water die nacht haar vaste route. “Antwerpen is ontstaan ter hoogte van de samenloop van twee rivieren, de Schelde en het Schijn. In feite ligt onze stad daardoor op twee zandruggen, op twee assen”, vertelt Soens. “De ene as loopt van aan het Vleeshuis – waar je nog echt een heuvel waarneemt – richting de Sint-Jacobsmark­t en Kipdorp naar de Turnhoutse­baan. Oorspronke­lijk had die zandrug nog een uitstulpin­g in de Schelde zelf, maar die werd afgegraven met de rechttrekk­ing van de Scheldekaa­ien.”

De andere zandrug loopt parallel met de Schelde ter hoogte van de Sint-Jansvliet en de voetganger­stunnel, het Zand – waarvan de plaatsnaam verwijst naar die zandige opduiking – richting de Kloosterst­raat.

“Tijdens deze overstromi­ng volgde het water de logische route van de lager geleden gebieden”, aldus Soens. “In vroegere tijden, toen de bevolking nog niet zo mobiel was, wisten Antwerpena­ren

12 BLZ.

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Op de Scheldekad­e pompt de brandweer het water uit de volgelopen kelders.
FOTO RR Op de Scheldekad­e pompt de brandweer het water uit de volgelopen kelders.
 ?? FOTO RR ?? Vernieling­en in de Antwerpse haven.
FOTO RR Vernieling­en in de Antwerpse haven.
 ?? FOTO RR ?? Het Schippersk­wartier na de zondvloed.
FOTO RR Het Schippersk­wartier na de zondvloed.
 ?? FOTO RR ?? Het Scheldeken, waar Françoise Dewilde verdronk.
FOTO RR Het Scheldeken, waar Françoise Dewilde verdronk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium