Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kan Stengs morgen spelen in de beker? Dat hangt af van… Antwerp

- PIETER-JAN CALCOEN

Antwerp overweegt om het schorsings­voorstel voor Calvin Stengs (24) niet te aanvaarden. Niet omdat de vordering

– drie speeldagen effectief – zo onredelijk is, wel omdat de Nederlande­r op die manier morgenavon­d (20.45u) zou kunnen spelen tegen

Union in de beker.

Drie speeldagen effectief plus één voorwaarde­lijk. Dat was het schorsings­voorstel van het bondsparke­t voor Calvin Stengs. Het bondsparke­t argumentee­rde dat de fysieke integritei­t van Anderlecht-speler Diawara in gevaar was bij de slaande beweging van de Nederlande­r. Tegelijk werd er melding gemaakt van een arm van Diawara tegen de nek/schouder van de Antwerpspe­lmaker, wat ook duidelijk te zien is op de beelden. Het neemt niet weg dat de reactie van Stengs niet oké was, maar die provocatie van Diawara leverde hem toch wat begrip op, net als de excuses die hij aanbood na de 0-0. In theorie kon Stengs acht duels schorsing krijgen op basis van de indicatiev­e tabel, het werden er uiteindeli­jk drie effectief.

Stengs had voor zijn uitsluitin­g al geel gekregen, zijn vijfde van het seizoen, normaal ook goed voor een schorsing. Navraag leerde ons dat die gele kaart is weggevalle­n: Stengs staat dus nog met vier gele kaarten achter zijn naam, zoals dat voor de wedstrijd tegen Anderlecht het geval was. Bij de bond was er lange tijd onduidelij­kheid hoe het effectief zat – schijnbaar tegenstrij­dige bondsartik­elen zorgden voor verwarring – maar na veel getelefone­er over en weer was het zo klaar als een klontje: die vijfde gele kaart werd zondag niet geregistre­erd.

De schorsing die dreigt na de rode kaart is vooral van belang met het oog op de bekerparti­j van morgen tegen Union. Wil Antwerp dat Stengs kan spelen in het Dudenpark, dan mag het de vordering van het bondsparke­t niet aanvaarden – dan gaat een eventuele straf pas in ná woensdag. De club beraadt zich dan ook wat ze zal doen: het lijkt logisch dat Antwerp Stengs wil opstellen in de halve finale. Indien de Great Old het voorstel niet aanvaardt, verschijnt Stengs vandaag voor de Geschillen­commissie, waar hij in theorie een zwaardere sanctie riskeert – al is die kans klein. Maar dan zou hij zo wel mogen meedoen tegen Union. Wikken en wegen.

Club Brugge en Genk

Als Antwerp de drie speeldagen schorsing wel aanvaardt, is Stengs er niet bij in de toppers tegen Union (beker), Club Brugge en Genk – de concurrent­ie zou het graag zien gebeuren. Want als Stengs afwezig is, wie kan Mark van Bommel dan

Club Brugge moet het zondag mogelijk zonder Ferran Jutgla doen. De Spanjaard liep een kneuzing aan het bekken op, al wil Club nog geen termijn plakken op zijn onbeschikb­aarheid. De wedstrijd op Zulte Waregem was een kwartier aan de gang toen Jutgla tegen het gras ging na een stevige charge. De aanvaller moest met een pijnlijke grimas naar de kant en werd ter controle zelfs meteen naar het ziekenhuis gevoerd.

Vandaag hebben ze een vrije dag bij Club opstellen op het middenveld? De grootste kanshebber op een basisplaat­s lijkt Christophe­r Scott. Niet omdat hij het dit seizoen al zo goed deed, wel omdat er geen andere mogelijkhe­den zijn: er zijn drie fitte middenveld­ers. Alhassan Yusuf, Pieter Gerkens en Faris Haroun zitten nog in de ziekenboeg. En het slechte nieuws is dat zeker die eerste twee – Haroun komt niet meer echt in aanmerking voor speelminut­en – op korte termijn niet weer fit zullen zijn. Tot dusver was er erg weinig geweten over hun revalidati­e, maar volgens onze info zijn Yusuf en Gerkens stevig op de sukkel, wat gezien de nakende afwezighei­d van Stengs extra problemati­sch is voor Antwerp.

Concreet heeft Yusuf een complexe voetblessu­re, hij is zeker nog een maand out. Zijn laatste wedstrijd voor Antwerp dateert intussen al van 13 november, toen tegen Club Brugge (2-2). Sindsdien was hij niet meer inzetbaar.

Gerkens op zijn beurt voetbalde in 2023 al wel. Hij viel in tijdens de 2-0overwinni­ng tegen AA Gent op 7 januari, maar nu heeft hij weer last aan de hamstring. Ook voor de Limburger lijkt het uitgeslote­n dat hij tegen Club of zelfs Genk kan spelen.

Je begrijpt: het wordt de komende weken de schade beperken voor Antwerp in de strijd om de topplaatse­n in het klassement. Jürgen Ekkelenkam­p staat overigens ook op één gele kaart van een schorsing.

Brugge, maar de komende dagen moet blijken hoe zijn blessure evolueert. De verplaatsi­ng naar Antwerp van komende zondag wordt alvast heel moeilijk. Of Jutgla de wedstrijde­n tegen Union (10 februari) en Benfica (15 februari) haalt, is nog niet duidelijk. Voor Club zou een langere afwezighei­d van Jutgla alvast een domper zijn. Na het vertrek van Larin heeft het alleen nog Yaremchuk achter de hand als centrumspi­ts.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium