Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook Diawara had rood verdiend”

-

De rode kaart voor Calvin Stengs (24) op het veld van Anderlecht blijft maar nazinderen.

Het bondsparke­t wil de Antwerp-speler nu drie speeldagen (plus één voorwaarde­lijke) schorsen voor zijn slaande beweging richting Amadou Diawara, een fase waarbij óók de Anderlecht-speler nochtans niet vrijuit ging. “Eigenlijk hadden béíde spelers rood verdiend”, zegt voormalig topscheids­rechter Serge Gumienny (50).

Deelde Stengs een slag uit, of ging het eerder om een reactie om zichzelf los te weken?

Gumienny: “Op de beelden die wij te zien kregen, ging het losrukken gepaard met een slaande beweging richting Diawara. Een rode kaart was hier zeker op zijn plaats. De VAR kwam ook niet meer tussenbeid­e. Het viel me trouwens op dat scheidsrec­hter Erik Lambrechts op dat bewuste moment vooruitlie­p. Ik vraag me af of hij de fase voor de volle 100% kon inschatten, of eerder een beroep deed op de andere officials. Maar wie van hen de beslissing ook nam, dat maakt op zich niets uit: het was de juiste.”

Had ook Diawara rood moeten krijgen voor zijn vergrijp?

Gumienny: “Ja! Op de beelden is te zien hoe Diawara tot twee keer toe zijn hand – eerst zijn linker, dan zijn rechter – in de hals van Stengs plant. Wanneer een speler zich breed maakt in het duel, gebeurt het wel vaker dat hij met zijn arm de borst van de tegenstand­er raakt. Daar was in dit geval geen sprake van. De bewegingen van Diawara konden níét door de beugel. Met zijn agressivit­eit lokte hij een reactie uit. Een rode kaart voor beide spelers was op zijn plaats geweest.”

Is het schorsings­voorstel van drie speeldagen effectief voor Stengs een correcte sanctie?

Gumienny: “Het voorstel toont alleszins aan dat het Bondsparke­t het uitlokken van Diawara, alsook het propere verleden van Stengs – hij werd tot vorige zondag nog maar één keer uitgeslote­n in zijn carrière – meenam in zijn argumentat­ie. Deze straf is streng, maar rechtvaard­ig, als ik ze vergelijk met gelijkaard­ige uitspraken voor tackles. Ik denk dat Antwerp hiermee wel kan leven. Men zal al met straffe beelden over de brug moeten komen om hier nog iets tegenin te brengen.”

 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium