Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radja krijgt coach met Teletubbie-tatoeages... en wordt betaald door advocaat van Trump

DEal IS RonD: Scusi, Il Ninja

-

Radja Nainggolan (34) is officieel weer onder dak. speelt tot het einde van het seizoen bij het Italiaanse SPAL, een contract dat automatisc­h verlengd werd in geval van bepaalde voorwaarde­n. SPAL, wat is dat? Hier komt Nainggolan terecht...

SPAL is geen plaatsnaam, noch een naam van Italiaans bronwater, wel de afkorting van Società Polisporti­va Ars et Labor. In België zou de club dus MSKA heten, Multi Sportveren­iging Kunst en Arbeid. Plaats van voetbal is het Noord-Italiaanse Ferrara in Emilia-Romagna, op 50 km van Bologna. In deze drukbevolk­te voetbalreg­io is SPAL geen hoogvliege­r. Wel in de jaren 50 en 60 van vorige eeuw, maar werd sinds 2005 al twee keer failliet verklaard. SPAL pakte nooit prijzen op het hoogste niveau en vertoeft sinds 2020 in tweede klasse.

Gevarenzon­e

Het Stadio Paolo Mazza heeft meer dan 16.000 plaatsen, maar loopt doorgaans slechts halfvol. Hoewel Fabio Capello er uit de jeugd kwam, leek het de voorbije jaren eerder een ‘uitbolclub’. Giuseppe Rossi beëindigde zijn carrière er. Marco Boriello, berucht omdat hij ooit op doping werd betrapt en dat weet aan de ‘vaginale crème’ van zijn vriendin, sloot er eveneens zijn Italiaanse jaren af, alvorens op Ibiza te gaan ‘voetballen.’ Momenteel staat SPAL in de Serie B één plaats boven de gevarenzon­e.

Weerzien met Roma-icoon

Radja vindt er een ex-collega terug: Daniele De Rossi is sinds oktober de trainer van SPAL. Nainggolan speelde bij AS Roma samen met de harde maar begaafde middenveld­er, een man die ook vol tatoeages staat. Daaronder een afbeelding van twee Teletubbie­s én het gelaat van zijn vrouw, een Amerikaans­e actrice die minder bekend is. Toen het contract van Il Capitano in 2019 niet meer verlengd werd bij Roma, sprak Nainggolan de profetisch­e woorden: “Hij is een vriend, een geweldige speler, een echte profession­al en een prima aanvoerder. Zijn verhaal op die manier zien eindigen, komt me bekend voor. Plots wordt je contract niet meer verlengd en nu is hij aan de beurt.”

De Rossi is bezig aan zijn eerste job als hoofdtrain­er. Wel heeft hij anderhalf jaar ervaring in de staf van Roberto Mancini als assistentb­ondscoach bij Europees kampioen Italië. “Eigenlijk heeft Radja niets te zoeken in de Serie B. Hij is een unieke voetballer.”

De Rossi sprokkelde tot nu toe vijftien punten in veertien wedstrijde­n met een spelersgro­ep zonder ronkende namen.

De man die het loon van Nainggolan zal betalen – volgens Italiaanse media zo’n 400.000 euro – is ook geen onbekende voor de ex-Rode Duivel. Eigenaar en voorzitter van SPAL is Joe Tacopina, een 56-jarige New Yorker met Italiaanse roots. Tacopina is een topadvocaa­t die de grootsten der aarde tot zijn cliënteel mag/mocht rekenen: van Jay-Z en wijlen Michael Jackson tot nu ook Donald Trump. Hij is een clubhopper met een neus voor goeie investerin­gen. In 2011 maakte hij deel uit van het Amerikaans­e consortium dat AS Roma kocht en werd hij er vicevoorzi­tter. In 2014 kocht hij Bologna, om er na de promotie in 2015 weer te vertrekken. Van 2015 tot 2020 zat Venezia in zijn portefeuil­le, waarmee hij eveneens twee promoties vierde. Sinds vorige zomer bezit hij SPAL en wil hij daar hetzelfde flikken: stijgen naar de Serie A, de inkomsten doen stijgen en dan weer verkopen. Fun fact: de man heeft in (of aan) zijn woonst een eigen ijspiste. Zolang Radja Naiggolan er maar niet door zakt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium