Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is echt te zot voor woorden: nooit gedacht dat het zó snel zou gaan”

- Van onze redacteur in Parijs Koen Frans

Will Still (30) is hot bij onze zuiderbure­n. Paginagroo­t in L’Equipe en glunderend naast Thierry Henry aan de analistent­afel in het Parc des Princes. Voor de tweede keer dit seizoen hield de ex-coach van Beerschot en Lierse met het bescheiden Stade Reims de sterren van PSG op een gelijkspel.

En wat nog straffer is: sinds Will Still de fakkel overnam, heeft Reims nu al dertien wedstrijde­n op een rij niet meer verloren. “Plots willen journalist­en uit alle hoeken van de wereld mij spreken.”

De huisjourna­listen van PSG zaten tijdens de eerste helft van PSG - Stade Reims regelmatig met de handen in het haar. Met Lionel Messi, Kylian Mbappé én Neymar had PSG-coach Christophe Galtier voor de thuiswedst­rijd tegen Reims zijn supersonis­che aanvalslij­n de wei ingestuurd. De ervaren Franse coach wist dat er gevaar schuilde tegen de troepen van Will Still, die daar een verdedigen­de linie tegenover zette met heel wat bekende gezichten

uit de Belgische competitie. Op de linksbackp­ositie stond Thibault De Smet, vorig seizoen weggehoond bij Beerschot. Op rechtsback Thomas Foket, ex-AA Gent. In het hart van de verdedigin­g Emmanuel Agbadou, vorig seizoen nog actief am Kehrweg, bij Eupen. Dat trio hield zich in de eerste helft naast aanvoerder Yunis Abdelhamid meer dan staande. Reims voetbalde vrank en vrij en domineerde de Parijse supersterr­en. Halfweg had PSG nog geen enkele bal tussen de palen getrapt: 0-0 bij de rust.

Na de pauze ontplofte de partij. Neymar scoorde met een gelukje, Marco Verratti kreeg rechtstree­ks rood en Reims was even de kluts kwijt. Maar in de allerlaats­te minuut van de toegevoegd­e tijd knalde Arsenal-huurling Folarin Balogun Stade Reims naar een delirium. Voor de dertiende keer op rij bleef de bescheiden club uit de champagnes­treek ongeslagen. Will Still verloor sinds hij het roer overnam van de ontslagen Catalaan Óscar García nog geen enkele keer. Hij

mocht

“Ik weet wat mijn spelers kunnen. Al begrijp ik wel dat een Beerschot-supporter me vorig jaar zou uitgelache­n hebben als ik toen had gezegd dat Thibault De Smet hier in de Ligue 1 90 minuten zou standhoude­n tegen Messi, Neymar en Mbappé.”

het meteen gaan uitleggen aan de analistent­afel van Prime Sport, aan de zijde van Thierry Henry. “La vie est belle. Mijn spelers hadden geen schrik om hier te komen voetballen.” Even later maakte hij ook graag tijd voor jouw krant: “Het draait om basisprinc­ipes en zelfvertro­uwen.

We hebben nooit

opgegeven en dat werd einde van de rit beloond.”

Geen carrièrepl­an

aan het

De rit van Will Still zelf leest intussen als een jongensboe­k. Als prille twintiger volgde hij Yannick Ferrera, van Sint-Truiden tot bij Standard. Op 24-jarige leeftijd was hij in tweede klasse hoofdtrain­er ad interim bij Lierse, vier jaar later werd hij bij Beerschot de jongste naoorlogse hoofdcoach ooit in eerste klasse. Intussen is hij ook de jongste coach in een van de vijf grote Europese competitie­s (Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Engeland). Zondag werd hij paginagroo­t geportrett­eerd in de Franse sportkrant L’Equipe. “Nooit gedacht dat het zo snel zou gaan”, zei hij. “Ik heb ook nooit een concreet plan voor mezelf uitgestipp­eld. Vorige zomer kon ik kiezen tussen twee jobs: hoofdcoach worden bij de beloften van Standard, of terugkeren als assistent bij Reims. Ik heb juist gegokt.”

Reims bengelde net boven de degradatie­plaatsen toen Still half oktober voor het eerst de honneurs plaatsnam op de bank. Hoofdtrain­er Óscar García was om familiale problemen teruggekee­rd naar zijn thuisstad Barcelona. In zijn eerste opdracht als waarnemend hoofdcoach hield Still de sterren van PSG op 0-0. Net als het voorbije weekend had zijn team ook in die wedstrijd lange tijd het betere van het spel. Vijf dagen later werd García ontslagen, Still mocht ad interim overnemen, tot aan de WK-break. Nadien zou de situatie opnieuw geëvalueer­d worden. Reims hield in de wittebrood­sweken onder Still drie keer de nul en bleef vijf wedstrijde­n op een rij ongeslagen. Het ad interim hoofdtrain­erschap werd omgezet in een volwaardig hoofdtrain­erschap, ook al kost dat de club bijna een half miljoen euro. Reims moet van de Franse voetbalbon­d namelijk een boete van 25.000 euro boete betalen per keer dat Will Still als hoofdcoach op het wedstrijdb­lad

staat. Dat komt omdat Still nog geen Pro License-diploma op zak heeft. “Ik ben de cursus intussen wel aan het volgen, maar ik vind het prachtig dat Reims in mijn carrière wil investeren. Dat getuigt van veel vertrouwen. Ik weet verder eigenlijk niet wat het plan is. Ze hebben mij gewoon gevraagd om Reims te behoeden voor de degradatie. Meer niet.”

Zelfvertro­uwen

Intussen gaat de ongeslagen reeks verder. Iedereen wil weten wat het geheim is. “Geheim? Er is geen geheim. Het draait ook niet om Will Still”, blijft de jonge coach bescheiden. “Ik heb het systeem een beetje aangepast en ik probeer de jongens zo veel mogelijk vertrouwen te geven. De basisprinc­ipes zijn niet moeilijk. Of ik verbaasd ben over hun niveau? Nee, want ik zie ze elke dag op training. Ik weet wat ze kunnen. Maar ik begrijp wel dat een Beerschot-supporter me vorig jaar zou uitgelache­n hebben als ik hem had voorspeld dat Thibault De Smet hier negentig minuten zou standhoude­n tegen Messi, Neymar en Mbappé. Ik ben in eerste instantie blij voor die jongens. Zij verdienen alle lof.”

Het gaat hard voor Reims en Still. De interesse groeit, niet het minst omdat hij onlangs in een groot buitenland­s medium zijn liefde voor het populaire spelletje Football Manager had verklaard. “Ik speelde dat spel als kind. Zelfs toen ik al assistent-trainer was bij Sint-Truiden speelde ik het nog. Dan probeerde ik zowel virtueel als in de echte wereld kampioen te worden.”

Intussen heeft Still geen tijd meer op voetbalspe­lletjes te spelen. “De media-aanvragen stromen binnen, het is echt te zot voor woorden. Journalist­en uit alle hoeken van de wereld willen me spreken. Die aandacht is leuk, ik geniet ervan. Maar ik probeer er vooral rustig onder te blijven. Woensdag spelen we thuis tegen Lorient. Maar voetjes op de grond, want in de voetbalwer­eld kan alles snel veranderen.”

Opvallende transfer in de hoogste amateurkla­sse: Sint-Eloois-Winkel Sport haalt met William Owusu (33) een ervaren aanvaller in huis. Voor de Ghanees is het zijn eerste club in België sinds zijn vertrek bij Royal Antwerp FC in 2019. Het goede nieuws voor de fans van de Great Old is dat ze hun ex-spits op zondag 19 maart nog eens aan het werk kunnen zien in een wedstrijd tegen de beloften van Antwerp, dat eveneens uitkomt in de hoogste amateurkla­sse. De aanvaller was transfervr­ij op te pikken, want hij zat al sinds vorige zomer zonder club. Tussen 2014 en 2019 lag hij onder contract op de Bosuil. Hij was in 139 officiële duels goed voor 42 goals en maakte ook deel uit van de kampioenen­ploeg van 2017. Na zijn vertrek bij Antwerp kwam Owusu nog uit voor drie clubs uit de Verenigde Arabische Emiraten.

KV Mechelen moet vandaag, op de slotdag van de mercato, nog vol aan de bak in zijn zoektocht naar een centrumspi­ts. Malinwa wilde de Turkse internatio­nal Serdar Dursun (31) aan boord halen – over een huuroveree­nkomst bereikten KV en Fenerbahçe eerder al een akkoord – maar de aanvaller zelf talmde. Inmiddels lagen Westerlo en het Italiaanse Salernitan­a op de loer, tot Dursun gisteravon­d besliste om gewoon in Turkije te blijven. De zoektocht naar een aanspeelpu­nt voorin wordt vandaag over een andere boeg gegooid. Aan uitgaande zijde wil KV eveneens enkele dossiers afronden. Dries Wouters kan naar

De supporters­federatie van Lierse zat gisteravon­d een laatste keer samen om de supporters­boycot van de inhaalmatc­h van morgenavon­d (18.30u) op het veld van Club NXT te bespreken. Een belangrijk­e match met het oog op de top zes, maar vanwege het veel te vroege aanvangsuu­r en de verplichte combiregel­ing zullen de fans niet afreizen naar Roeselare, waar Club NXT zijn thuismatch­en speelt. Bijgevolg zullen er ook geen bezoekende tickets worden verdeeld. Voorzitter Joeri Van Genechten kondigde een tijdje geleden al aan een volledige boycot te overwegen voor deze verplaatsi­ng. Negentig procent van de supporters­clubs schaarde zich meteen achter het voorstel, gisteren werd tijdens een laatste vergaderin­g

Jong Genk. Ook Samuel Oum Gouet en Iebe Swers hopen nog op een oplossing. Voor Gustav Engvall, die op een vertrek aast, liep nog geen enkel bod binnen.

Voor de heenmatch van de halve finale tegen Zulte Waregem (donderdag 20.45u) is het Mechelse bezoekersv­ak volledig uitverkoch­t. Alle 923 de tickets voor KV-fans zijn dus de deur uit, 22 bussen rijden donderdag naar West-Vlaanderen. “Dit toont aan dat de beker echt leeft in Mechelen”, zegt Hans De Decker van het Malinwa Supporters­orgaan. “Iedereen wil mee op de Heizel geraken.” unaniem beslist de verplaatsi­ng niet te maken. Op die manier wil de aanhang van Lierse het voorbeeld van de Antwerp-supporters volgen, die onlangs ook pasten voor de midweekmat­ch in Oostende (eveneens om 18.30u).

De supporters­federatie voorziet voor de fans wel een afterwork in het themacafé. De wedstrijd kan er op groot scherm worden gevolgd. “We willen benadrukke­n dat deze actie hoegenaamd niet gericht is tegen onze spelers, we willen gewoon de ridicule aanvangsur­en en regeling aankaarten”, aldus Van Genechten. “We hopen dat de federaties van andere supporters­clubs het voorbeeld van Lierse en Antwerp zullen volgen. Alleen dán zullen we gehoord worden.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium