Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met nog wat specifieke trainingen komt het goed voor de Giro”

REMCO EVENEPOEL maakt balans op van drie weken Argentinië

- Van onze redacteur in San Juan Stijn Joris

Missie volbracht in San Juan. Vandaag vliegt Remco Evenepoel (23) na twintig dagen Argentinië terug naar huis na zo’n twee weken trainen en één week koersen. Hij volgde zichzelf dan wel niet op als eindwinnaa­r, maar hij heeft geen reden om ontgoochel­d terug te keren. De eindbalans is overwegend positief.

PLUSPUNTEN Nodige kilometers op de teller

Evenepoel heeft de voorbije maanden vooral op volume getraind. Kilometers maken in Spanje zonder al specifiek aan één aspect te werken dat hij straks nodig heeft om de Giro tot een goed einde te brengen. Sinds 10 januari verbleef hij in Argentinië en in totaal trainde hij er 1.387 kilometer extra en daar voegde hij nog ongeveer 1.152 wedstrijdk­ilometers aan toe. Vorige week was met 1.122 kilometer op de fiets de meest beladen zevendaags­e sinds het einde van vorig seizoen. Tussendoor ging Evenepoel in Argentinië trouwens ook nog twee keer lopen, telkens een achttal kilometer met een gemiddelde snelheid van 14,3 kilometer per uur. De basis voor zijn seizoen is meer dan gelegd.

Ontdekking Jan Hirt

Lampaert, Morkov en Serry kende hij al, maar Jan Hirt leerde Evenepoel in San Juan pas echt kennen. De Tsjech is door Lefevere aangetrokk­en om Evenepoel bergop bij te staan. Het nummer zes van de Giro van vorig jaar bewees in San Juan al zijn waarde. Op het vlakke controleer­de hij samen met Serry de vroege vluchten en ontpopte hij zich zelfs als waterdrage­r. De hele ploeg was onder de indruk van de wattages die hij als klimmer op het vlakke haalde.

“Dit boezemt me erg veel vertrouwen in voor over enkele maanden”, zei Evenepoel. “Hij integreert zich vanzelf in de ploeg en we schieten al heel goed op.”

De sfeer binnen het hele team leek ook na een kleine drie weken in Argentinië nog optimaal.

Relativeri­ngsvermoge­n

Vooraf kondigde hij aan niet echt voor het eindklasse­ment te gaan en de Ronde van San Juan vooral als voorbereid­ing op de rest van zijn seizoen te zien. Maar Remco Evenepoel zou Remco Evenepoel niet zijn als hij toch niet een paar keer iets ondernam. In de vierde etappe probeerde hij een uitvalspog­ing in de slotkilome­ter en zelfs in de vlakke slotrit trok hij nog ten aanval. Op de Alto de Colorado deed hij een gooi naar de eindzege. Evenepoel opende de debatten al op 10 kilometer van de meet. Daar liep hij tegen een muur aan, maar dat kon hij achteraf meteen relativere­n. Hij kon er zelfs om lachen. “Remco parcheggio”, postte hij op sociale media. “Hier mag ik die fouten nog maken, maar in de Giro mag dit me niet overkomen”, zei Evenepoel, die de hele Ronde van San Juan erg beschikbaa­r was voor de fans en de pers, in die mate zelfs dat zijn ploegmaats of stafleden hem geregeld aanmaanden om er iets minder tijd en energie in te stoppen.

Trainingsp­rikkels in sprinttrei­n

Naast de extra kilometers die Evenepoel in Argentinië opdeed, ging hij in de vlakke etappes ook stevig in het rood in de sprinttrei­n voor Fabio Jakobsen. Vanaf zo’n 4 kilometer van de meet kwam hij op kop en deed hij een beurt tot aan de slotkilome­ter. Een extra trainingsp­rikkel én het leverde Jakobsen in de tweede rit ook dagsucces op.

WERKPUNTEN Demarrage

Die demarrage op de Alto de Colorado was furieus, maar daarna plafonneer­de Evenepoel en liep de Ineostrein met Ganna hem weer in.

Evenepoel herstelde nog wel en kwam nog als zevende boven, maar stiekem hoopte hij daar toch het klassement naar zijn hand te zetten.

“Ik voelde me goed en ging twee à drie minuten voluit. Ik hoopte daarna een goed tempo te kunnen aanhouden, maar mijn armen liepen al snel vol lactaat. Niet onlogisch, want op dat soort inspanning­en heb ik nog niet getraind. Ik herstelde erna wel snel en trapte even later alweer waarden waarmee ik zeker in het achtervolg­ende groepje had kunnen volgen, maar toen was het over, natuurlijk. Ik ben dan ook niet ontgoochel­d met de prestatie, wel met de beslissing die ik daar nam. Ik had mijn krachten beter gespaard voor de laatste kilometer. De komende weken en maanden ga ik meer op intensitei­t trainen en in de UAE Tour hoop ik dan al eens iets uitvoerige­r de benen te testen.”

Tijdrijden

In de Ronde van San Juan zat er dit jaar geen tijdrit en ook in de UAE Tour is de individuel­e tijdrit omgezet in een ploegentij­drit. Nieuws dat bij Evenepoel niet op enthousias­me werd onthaald, want het betekent dat hij tot de Giro geen chronoproe­f meer zal rijden.

“Dat is een beetje jammer. Ik zal er alleen aan kunnen werken op training. Ik had er toch nog graag eentje gehad, al is het maar om je routine nog eens te doorlopen: eten, opwarmen… Nu zal ik de tijdritfie­ts iets vaker op training moeten bovenhalen.”

CONCLUSIE

Evenepoel vliegt vanochtend dus richting België, waar hij enkele dagen relatieve rust inlast en tijd maakt voor zijn familie. Daarna vliegt hij alweer naar Calpe om de UAE Tour voor te bereiden, met in zijn bagage drie al bij al geslaagde weken in Argentinië.

“Het was niet uitzonderl­ijk goed, maar ook niet slecht. De dagen dat ik me wilde testen, heb ik dat ook gedaan. Ik heb me in de lead-out gesmeten en ook in de slotrit wist ik me nog eens te tonen. Het niveau lag in deze Ronde van San Juan een stuk hoger dan in de vorige edities. Dat konden we aflezen aan de wattages op hoogte. Ik zit op schema en moet nu rustig voortwerke­n. Het is nog drie maanden tot de Giro, mijn benen worden beter en beter. Nog een paar specifieke trainingen achter de brommer en bergop een paar keer vol gas gaan en het komt wel in orde.”

“Het was niet uitzonderl­ijk goed, maar ook niet slecht. De dagen dat ik me wilde testen, heb ik dat ook gedaan.”

Remco Evenepoel

dan een halve cross goed mee met Wout en Mathieu. Dat was niet slecht.”

Wie is jouw favoriet in Hoogerheid­e?

“Wout. The big racer. Maar over zo’n WK kan je vooraf bitter weinig vertellen dat steek houdt. Qua pure power is Wout de beste, maar uiteindeli­jk wordt zo’n titel beslist na één uur cross. Het gaat niet uitsluiten­d over kracht, maar ook over de tactiek om wereldkamp­ioen te worden.”

Wat vind je van het parcours?

“Ik reed er enkele keren. Vorig jaar ook nog. Misschien speelde het ook mee in mijn beslissing om dit keer het WK niet te rijden. Ik kwam toen terug van trainingsk­amp en werd pas vierde (hij bleek derde te zijn geworden, red.), maar in de voorlaatst­e ronde kwam Eli Iserbyt nog terug en won. Zo net voor het WK was dat redelijk ontgoochel­end en confronter­end.”

“Hoogerheid­e is de jongste jaren een snellere cross geworden. Er is meer gras, de grond is gedraineer­d, waardoor er minder modder is dan vroeger. Wat in de kaart van Mathieu speelt, is dat er niet veel gelopen moet worden. Maar er is wel nog één echte powerklim. Maar dan wel een grote. Als mijn trainingsp­lan het toelaat, zit ik zondag voor de tv. Anders kijk ik naar de highlights.”

Zonder het Britse kampioenen­shirt en de regenboogt­rui ben je volgende winter verplicht met de merkentrui van Ineos Grenadiers het veld in te duiken. Ik kan me niet herinneren dat het ooit is gebeurd.

“35 jaar is het nieuwe 25.”

Als Novak Djokovic het zegt, spreekt niemand hem tegen. Hij is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de fitste tennissers aller tijden. Niet toevallig won niemand meer grandslamt­ornooien na zijn dertigste. Het geheim achter het succes van de bijna 36-jarige Serviër. Twee lepeltjes honing, iemand?

“Wanneer ik opsta, begin ik de dag met een glas warm water en citroen, om mijn lichaam te helpen ontgiften. Dan drink ik bijvoorbee­ld een glas seldersap op mijn nuchtere maag. Ik eet geen eten dat veel energie vraagt om te verteren, zeker niet in het eerste gedeelte van de dag, want dan heb ik de meeste energie nodig om te trainen. Mijn leven veranderde toen ik de juiste dingen begon te eten.”

Is het een verkoopstr­uc? Of gebakken lucht – makkelijk verteerbaa­r trouwens. De titel van een van de boeken die Djokovic op de markt bracht, lijkt in elk geval wat provoceren­d. Eten om te winnen. 14 dagen glutenvrij en fit als een topsporter. Netjes staan daar heelder menu’s uitgeschre­ven. Een voorbeeld van een ontbijt: water, twee lepeltjes honing, muesli op basis van glutenvrij­e granen, bessen, rozijnen, pompoenof zonnebloem- en amandelpit­ten. Of een voormiddag­snack: glutenvrij brood of crackers met avocado en tonijn. Of een namiddagsn­ack: een appel met cashewpast­a, of meloen. Voor alle duidelijkh­eid: geen garantie dat je een nieuwe Djokovic wordt als je twee weken zijn menu’s volgt. Het illustreer­t wel hoe bewust Djokovic al jaren bezig is met zijn voeding.

Dat was niet altijd zo. Een tiental jaar geleden worstelde Djoko, toen in theorie in de fleur van zijn leven, met vermoeidhe­id en ademhaling­sproblemen. En toen hield een dokter/voedingsde­skundige, ook gespeciali­seerd in Chinese en Indiase geneeskund­e, een schijf wit brood tegen zijn maag, terwijl hij een krachttest deed. Zijn kracht verminderd­e meteen. Een broodjeaap­verhaal? Feit is dat de diagnose luidde: Djoko was allergisch voor gluten, en sindsdien eet hij glutenvrij.

Djokovic beschouwt zich niet als vegan, maar zweert wel bij een gluten-, zuivelvrij en grotendeel­s plantaardi­g dieet. Hij was een van de producente­n van de Netflixdoc­u The Game Changers, waarin onder meer topatleten getuigen over de weldaden van plantaardi­g voedsel. En het hoeft gezegd: Djoko staat zo scherp dat je met hem bij wijze van spreken een wit brood kunt snijden: 77 kilogram voor 1m88.

“Het is ook mogelijk om met een plantaardi­g dieet kracht en spieren te kweken. Ik ben geen gewichthef­fer, dat hoeft ook niet, maar ik ben wel krachtig en snel.”

“Het is ongeloofli­jk hoe maniakaal hij bezig is, niet alleen met zijn eten, maar ook met zijn lichaam”, zegt zijn coach Goran Ivanisevic.

Daarin past ook zijn categoriek­e weigering om zich tegen corona laten vaccineren.

Djokovic: “Ik wil zoveel mogelijk naar mijn lichaam luisteren. Ik was altijd al een adept van gezondheid en welzijn.”

Spider-Man

Als hij ontbijt, heeft Djokovic al een ander ritueel achter de rug. Hij zegt een gebed op voor elke maaltijd, om bewust met zijn eten om te gaan. “Als ik mijn water heb gedronken start ik de dag met stretching, afgewissel­d met yoga of tai chi, een twintigtal minuten.”

Het is imposant hoe de boomlange Djoko

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium