Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wout is de favoriet, maar tactiek is zó belangrijk”

- HUGO COOREVITS

“Na de avondcross in Diegem heb ik getwijfeld. Misschien deed ik dan toch maar beter mee aan het WK? Maar we bleven bij ons oorspronke­lijke plan.” Tom Pidcock vertelt het vanuit hotel Syncrosfer­a in het Spaanse Denia, waar hij het wegseizoen voorbereid­t. Zijn titel in het veld is vacant en volgens de 23-jarige Brit is Wout van Aert dé favoriet om hem op te volgen.

Wanneer heb je beslist je om dit WK niet te rijden?

“Dat hadden mijn coach Kurt Bogaerts en ik nog voor de winter al uitgemaakt. Ook al omdat het WK dit jaar pas op 5 februari valt en de Omloop Het Nieuwsblad al twintig dagen later volgt. Eerst was ik daar redelijk verdrietig om. We hebben wel heel lang gewacht om de beslissing te communicer­en, simpelweg voor het geval ik van gedacht zou veranderen.”

“Eerlijk, de jongste jaren hield ik minder en minder van het veldrijden. Vooral vorige winter genoot ik er niet zo van als anders, waardoor ik mentaal niet echt uitkeek naar dit veldritsei­zoen.”

Je had nochtans de regenboogt­rui om de schouders.

“Ik begreep wel dat een aantal crossen me goed van pas zou komen in de voorbereid­ing op het wegseizoen. We stelden een programma samen dat ook gemakkelij­k was voor het koppeke. En zie: deze winter heb ik er wel heel erg van genoten. Ik zette een stap voorwaarts. Ik won een paar crossjes en kon ongeveer elke veldrit koersen tegen Mathieu en Wout. Vorig jaar spraken ze al over de Grote Drie, maar in werkelijkh­eid was het anders: je had de Grote Twee en Pidcock. Nu word ik in één adem genoemd. En in de regenboogt­rui dan nog. Ik neem deze positieve evolutie mee naar de volgende winter, waar ik wel al naar uitkijk. Ik probeer dan nog een stap te zetten en ze ook af en toe eens te kloppen.”

Kriebelde het nooit om ze in Hoogerheid­e partij te geven?

“Jawel. Na de avondcross in Diegem. Een leuke koers. Ik was echt blij, ook al verloor ik van Wout van Aert. Ik wist waar ik de fout had gemaakt. Met iets meer ervaring had ik Diegem kunnen winnen. Loenhout was ook niet slecht. Vorig jaar was anders. Ik was te veel ziek. Misschien door corona. Mijn immuunsyst­eem was ook wat minder.”

Gewezen wereldkamp­ioenen Richard Groenendaa­l en Lars Boom vinden dat je de wereldtite­l moet verdedigen. Begrijp je hun redenering?

“Natuurlijk snap ik waarom ze dat zeggen, maar het is mijn beslissing om al dan niet te rijden. Ik heb nog nooit gedacht in termen van Ik moet de regenboogt­rui verdedigen. Ik begon aan veldrijden met de grote droom op een dag wereldkamp­ioen te worden bij de grote jongens. En ik won die titel in de Verenigde Staten. Neem dat ik in 2024 wel start, dan probeer ik opnieuw een gooi te doen naar de regenboogt­rui. Een titel verdedig je niet, in mijn denkwereld probeer je een titel te winnen.”

Dus je bent wel van plan om het WK nog eens te rijden?

“Fayettevil­le was niet mijn laatste WK. Dat kan ik met veel zekerheid zeggen.”

Vorig jaar piekte je naar einde januari. Reed je nu niet met een andere conditie rond, want Van der Poel en Van Aert mikken duidelijk op Hoogerheid­e?

“Er is automatisc­h een verschil.

Maar eerlijk, ik had in Benidorm (waar hij vijfde werd, red.) verwacht dat het niveauvers­chil tussen hen en mij groter zou zijn. Achteraf was ik blij met mijn vorm. Om twee redenen: ik zat al in de hogedrukka­mer in Denia om een hoogtestag­e te simuleren en dat weegt dan ook door. Terwijl ik na mijn val op nieuwsjaar­sdag pas op 10 januari opnieuw kon fietsen. Ik probeerde het eventjes op 2 januari, maar door de blessure van Baal kon ik in Herentals niet crossen. Twee weken aan een stuk was mijn been gezwollen. Ik had op het scheenbeen zelfs wat last van een zenuw die tintelinge­n gaf. Na twee weken training en één zware sessie reed ik in de snelle wedstrijd van Benidorm meer

“Jawel, dat deed ik ooit in de Superprest­ige bij de U23. Misschien probeer ik volgende winter snel een gooi te doen naar de Europese titel. (schatert) Dan heb ik toch iets anders aan.”

In tegenstell­ing tot Wout van Aert en Mathieu van der Poel rijd je de Omloop Het Nieuwsblad wel. Hoe ziet je wegprogram­ma eruit?

“Ik zit nog tot 8 februari aan de Costa Blanca. Ik start in de Ronde van de Algarve, dan volgen de Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Tirreno - Adriatico, Milaan - Sanremo, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen.”

Is de Omloop Het Nieuwsblad een doel op zich? Of komt die te vroeg in functie van Sanremo en de aprilklass­iekers?

“Het is te vroeg, maar ik wil dit wegseizoen wel goed starten. Zelfs al in de Algarve. Om verschille­nde redenen (niet fit genoeg, contractbe­sprekingen, red.) was ik er vorig jaar met mijn hoofd niet bij in de Omloop Het Nieuwsblad. Ik vermoed dat we met Ineos Grenadiers een nog sterkere voorjaarsk­ern hebben dan vorig jaar. We can go and race. Zo’n openingskl­assieker is ideaal om te testen hoe zwaar we eind februari al wegen.”

“Hoogerheid­e is de jongste jaren een snellere cross geworden: meer gras, minder modder. Het speelt ook in de kaart van Mathieu dat er niet veel gelopen moet worden.”

Tom Pidcock

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium