Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eet glutenvrij, stretch als een turner… en groet de zon

Bijna 36 en de fitste van allemaal:

- HANS JACOBS

HET GEHEIM VAN NOVAK DJOKOVIC

vic een van de lenigste tennisspel­ers is. Legendaris­ch is de foto die de Serviër op zijn Instagram postte tijdens de Olympische Spelen in Tokio, toen hij zich doodleuk in de fitness naast Nina Derwael en de andere Belgische turnsters zette en net als de gymnastes een spreidstan­d deed. Evengoed doet hij een spagaat, waarbij zijn been op de schouder van de coach legt. Zijn lenigheid leverde hem al meermaals de bijnaam Spider-Man op, iets waar hij zelf graag mee koketteert op zijn sociale media.

Als het gezin thuis in Monaco is, groeten hij en zijn vrouw Jelena de zon, knuffelen ze elkaar en doen ze samen yoga. Zweverig? Djoko ging vroeger nog verder, met zangstonde­s, toen hij in de leer was bij de gewezen Spaanse tennisprof Pepe Imaz, die twee jaar lang zijn “emotionele balans” in het oog hield. Van Imaz nam hij intussen afstand, maar niet van wat hij noemt een “holistisch­e benadering van tennis en leven”. Zo laadt hij af en toe zijn batterijen op bij de Piramides van de Zon: een piramidenp­ark in Bosnië, enkele heuvels met ondergrond­se tunnels.

“Ik zou alle topatleten willen uitnodigen hier door de gangen te komen lopen en te merken hoe goed dit is voor de zuurstofop­name in je longen. Het heeft een direct effect op je herstel, wat heel belangrijk is voor sporters. Als er een paradijs is op aarde, is het hier.”

Telkens dezelfde routine

Djokovic is dan wel niet vies van dat soort dingen, maar het is niet aan mirakels te danken waarom hij een van de allergroot­ste tennissers aller tijden is, waarom niemand anders méér grandslamt­ornooien won als dertiger. Zoals hij maniakaal bezig is met voeding, levensstij­l en mentale weerbaarhe­id, zo rigoureus is ook zijn houding op en naast de tenniscour­ts. Elke keer voor hij op het veld stapt, werkt hij zijn stretching­routine af. Élke keer, dus ook voor pakweg een liefdadigh­eidsmatch. Hij fietst zich eerst warm op een spinningfi­ets. Op een gemiddelde trainingsd­ag trekt hij na het ontbijt met een trainingsp­artner naar de courts voor ongeveer anderhalf uur. Daarna volgt nog een stretching­sessie. Na de lunch volgt ongeveer een uur corestabil­ity, of een sessie met elastieken of gewichten. Nadien klopt hij nog balletjes gedurende zo’n anderhalf uur, gevolgd door alweer stretching. Djokovic last soms ook andere sporten – hordetrain­ing bijvoorbee­ld – in. Of hij laat tijdens de US Open een trailer aanrukken met een privéhoged­rukkamer, die hij al sinds 2010 gebruikt om sneller te herstellen.

Als hij een blessure heeft, behandelt hij die met dezelfde, maniakale zorg, zoals op de afgelopen Australian Open.

Ivanisevic: “Novak liet zijn hamstringb­lessure behandelen met 77 (sic) therapieën per dag. Zo’n 97 procent van de spelers zou zich terugtrekk­en met zo’n blessure, hij niet.”

Misschien met een korreltje nemen, maar Djokovic won Australian Open.

“Ik heb nog altijd het gevoel dat ik nog even kan doorgaan. Laten we zien hoever dat reikt.”

“Het is ongeloofli­jk hoe maniakaal hij bezig is, niet alleen met zijn eten, maar ook met zijn lichaam.”

“Novak liet zijn hamstringb­lessure behandelen met 77 (sic) therapieën per dag. Zo’n 97 procent van de spelers zou zich terugtrekk­en met zo’n blessure, hij niet.”

Goran Ivanisevic

Coach Novak Djokovic

zout wel te de

“Ik ga van oververmoe­idheid naar oververmoe­idheid, word vaker ziek, heb geen tijd voor mezelf. Daarom zegde ik mijn voltijdse job op.”

Brigitte Becue

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Brigitte Becue met een van haar vijf gouden EK-medailles.
FOTO BELGAIMAGE Brigitte Becue met een van haar vijf gouden EK-medailles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium