Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Om de 10 seconden denk ik nog aan sport” Dronken bestuurder knalt op omheining

Waterpolo-icoon Dave Witteboon (59) publiceert boek over zijn leven als topsporter

- JAN AUMAN

Jan Brys, collega bij Gazet van Antwerpen en medeauteur van het pas verschenen boek over levende waterpolol­egende Dave Witteboon, had me al verteld wat voor een gedreven sportman zijn ‘onderwerp’ op 59-jarige leeftijd nog is. Maar toen ik de messcherpe atleet op die koude zaterdagoc­htend in zijn eigen 25-meterbad zag duiken om 3.000 meter te trainen, trok ik toch grote ogen.

Na ruim dertig jaar regiojourn­alistiek durf ik stellen dat ik Schoten goed ken, maar van dit privéwedst­rijdbad – een lokaal unicum met afmetingen van 25 bij 3 meter – wist ik het bestaan niet af. Om de olympische sfeer in de mooie tuin in wijk De Zeurt compleet te maken, hangt er ook een officiële wedstrijdk­lok aan de achtergeve­l. Die registreer­t de tijden van Dave en zijn trainingsm­aatjes wanneer ze weer eens baantjes aan het trekken zijn. Het typeert het DNA van Dave Witteboon, zoals ook het pas verschenen boek over dit sportbeest (gedeelteli­jk) heet. Want even gedreven als deze Schotenaar zich nu voorbereid­t op het WK zwemmen bij de masters, in augustus in Japan, zo fanatiek slooft hij zich al sinds zijn kinderjare­n uit. Dat Witteboon voor mij en wellicht ook voor u tot dusver een onbekende naam is gebleven, heeft te maken met de sporttak waarin hij tot voor enkele jaren uitblonk: waterpolo. Kenners noemen de recordinte­rnational (220 caps) nochtans de allerbeste speler die ons land gekend heeft.

Koningin Astridbad en Maccabi

Dave is van joodse afkomst – zijn grootouder­s werden door de nazi-bezetter naar de concentrat­iekampen gevoerd – en groeide op in Wilrijk, later Berchem. “Ik leerde als driejarige zwemmen in het inmiddels gesloopte Koningin Astridbad in de Antwerpse Nerviërsst­raat. Zoals veel joodse kinderen sloten mijn ouders ook mij aan bij de zwemclub van Maccabi, maar later zou ik als waterpolos­peler uitkomen voor diverse Antwerpse teams zoals AZC, naast heel wat andere binnen- en buitenland­se clubs”, vertelt David op zijn terras met het ietwat surrealist­ische uitzicht op zijn eigen trainingsb­ad. “Ik heb zoals bijna alle jongens ook even gevoetbald, bij Berchem Sport, maar de zwemmicrob­e was hardnekkig. Ik bleef als elfjarige drie keer per week naar het zwembad trekken. Als veertienja­rige maakte ik al mijn debuut in de eerste ploeg. Ik was toen nog een mager boontje, maar wel groot.”

Dave Witteboon is een gezonde man. Maar in de plaats van om de tien seconden aan seks te denken, denkt hij naar eigen zeggen al zijn hele leven even frequent aan sport. Mede dankzij die haast maniakale passie om zichzelf beter te maken en zijn grote trainingsi­jver

Fanatieke zwemmer ‘‘Momenteel heb ik de Belgische masterreco­rds op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag in het vizier.’’

Dave Witteboon

evolueerde de goud- en juwelenhan­delaar met winkel in de Nationales­traat uit tot een topspeler in de nichesport waarvan hij het uithangbor­d is.

Tactisch

“Naast die fysieke slagkracht heeft Dave altijd een sterk spelinzich­t gehad en als snelle denker bezit hij ook de gave om een wedstrijd tactisch te beslechten in het voordeel van zijn team”, getuigt Jan Brys, medeauteur en jarenlang verslaggev­er over waterpolo voor Gazet van Antwerpen. Ook andere sportkampi­oenen zoals basketter Ronny Bayer, zwemcoach Ronald Gaastra, wielrenner Hedwig Van Hooydonck en triatleet Marc Herremans spreken met veel ontzag over Dave. Begin vorige eeuw behaalde België in het waterpolo vier keer zilver en twee keer brons op de Spelen, maar daarna daalde het niveau, ondanks de inspanning­en van Dave Witteboon. “Mijn droom om ooit met het nationale team te strijden voor een olympische titel heeft er jammer genoeg nooit ingezeten. Maar ik mag trots zijn op mijn palmares met zeven titels in verschille­nde leeftijdsc­ategorieën en behaald met meerdere teams.

Rugpijnen

Hevige rugpijnen deden Dave Witteboon enkele jaren geleden besluiten om zijn waterpolom­uts aan de haak te hangen. Sindsdien fietst, loopt en zwemt hij nog even intensief, bezeten als hij is door het geloof dat je mits gericht trainen je prestaties kan blijven verbeteren. De bouw van een eigen trainingsb­ad anderhalf jaar geleden past in die strijd. “Momenteel heb ik de Belgische masterreco­rds op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag in het vizier”, vertelt Dave nog voor hij het weliswaar verwarmde water inspringt bij een buitentemp­eratuur van 4 graden Celsius. “Ik ben een geboren winnaar en zal teleurgest­eld zijn mocht ik daar niet in slagen dit jaar. Mijn dochter Talissa heeft duidelijk ook het Witteboon-DNA. Zij is een ruiter en met haar stal Witteboon in Loenhout even gedreven bezig als ik. En zonder de steun van mijn lieve vrouw Carolina was ons dit natuurlijk allemaal niet gelukt.” De opbrengst van de verkoop van het boek gaat naar To Walk Again, levenswerk van Marc Herremans. i Waterpolo DNA van Dave Witteboon, Sportumi, 200 blz., te koop in de lokale boekhandel en via Boeken.café

Een dronken bestuurder heeft zondagnach­t een zwaar ongeval veroorzaak­t op de Jan Welterslaa­n, naast de Bosuil. “Volgens een getuige reed de wagen met hoge snelheid de rotonde op”, zegt woordvoerd­er Willem Migom van de Antwerpse politie. De bestuurder verloor in de bocht de controle over het stuur en de wagen knalde tegen de hekken van de hondenweid­e. “De passagier kon het voertuig op eigen kracht verlaten. De bestuurder moest uit de wagen bevrijd worden. Hun verwonding­en bleken mee te vallen”, aldus Migom nog. Beide personen werden wel ter controle overgebrac­ht naar het ziekenhuis. “Daar werd bij de bestuurder een bloedproef afgenomen. Hij bleek zwaar gedronken te hebben.”

Ook op het kruispunt van de Jan De Voslei en de Kolonel Silvertops­traat veroorzaak­te een dronken bestuurder zondag een ongeval toen die op een paaltje inreed.

 ?? FOTO JAA ?? Dave Witteboon in zijn eigen 25 meter lange trainingsb­ad.
FOTO JAA Dave Witteboon in zijn eigen 25 meter lange trainingsb­ad.
 ?? FOTO JAA ?? Dave samen met auteur Jan Brys.
FOTO JAA Dave samen met auteur Jan Brys.
 ?? FOTO JAA ?? De wedstrijdk­lok in de tuin.
FOTO JAA De wedstrijdk­lok in de tuin.
 ?? FOTO POLITIE ANTWERPEN ??
FOTO POLITIE ANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium