Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JOTH viert derde verjaardag met wintermark­t en opendeurda­g

Bezielers Niki en Tim zetten stapje terug

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het JOTH-huis achter het postkantoo­r aan de Vierselbaa­n 13 in Zandhoven bestaat drie jaar en viert dat op zaterdag 11 februari met een opendeurda­g en wintermark­t. Initiatief­nemers Tim Peeters en Niki Geentjens zetten vanaf maart een stapje terug. Voor veel jongeren is het JOTH een tweede familie geworden, getuigt Ella (19).

Het JOTH-huis mikt op jongeren van 12 tot en met 25 jaar. Je kan er gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteit­en doen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en gesprekken met jongerenme­dewerkers mogelijk zijn. “Maar we willen zeker benadrukke­n dat je niet echt een probleem moet hebben om hier binnen te stappen”, zeggen Tim Peeters en Niki Geentjens, die destijds het initiatief namen. “We ervaren dat er voor sommige jongeren nog een drempel bestaat. Dat hoeft dus echt niet. Je kan in het JOTH binnenstap­pen voor sociale contacten, om wat stoom af te laten, wat te chillen, poolen, darten of samen activitite­iten en workshops te doen. Alles is gratis.”

Initiatief­nemers

“We ervaren dat er voor sommige jongeren nog een drempel bestaat.”

Wintermark­t

Omdat het JOTH geen subsidies van de overheid ontvangt, organiseer­t het op 11 februari vanaf 16u een opendeurda­g en wintermark­t met eten, drinken en animatie.

“Jenever, choco, soep, braadworst­en”, somt Niki al wat lekkers op. “Met die opbrengst kunnen de we operatione­le dagelijkse kosten nog even blijven dragen. Anderzijds voelen we dat voor ons de tijd is gekomen om het huis over te dragen aan gesubsidie­erde profession­ele organisati­es, en dat onze vzw meer een ondersteun­ende functie zal opnemen. We blijven het JOTH volgen en zijn heel fier te kunnen zien wat deze warme

Tim Peeters en Niki Geentjens

omgeving betekent van veel jongeren.”

Niki en Tim Peeters willen namens de vzw nog eens alle vrijwillig­ers, sympathisa­nten en sponsors bedanken, zoals de Lions Clubs, Hartevrouw­e en iedereen die acties deed, zoals Rudy ‘Ruud’ Rymen uit Pulle, die vorig jaar te voet naar Compostela stapte voor het JOTH. “Het is moeilijk om namen te noemen, want we willen niemand vergeten. We zijn intussen in het leven ook JACcorner en OverKop- huis geworden. We hebben pech gehad in de opstartfas­e, want kort na de opening drie jaar geleden barstte de coronacris­is los. Maar toch hebben we al 1.500 bezoekers ontvangen, dan ben je een gezonde vzw. Voor ons is de tijd nu gekomen om het uit handen te geven. We zijn wel wat ontgoochel­d in de profession­ele hulpverlen­ingswereld. Iedereen roept om laagdrempe­lige inloophuiz­en. Hier krijgen ze er één op een gouden dienblaadj­e aangereikt – de gemeente Zandhoven huurt het pand – en toch is het trekken en sleuren om vanuit de overheid iets gedaan te krijgen.”

Renke Denolf (13) uit Pulle werd indertijd door haar ouders naar het JOTH gestuurd. “Ik had wat problemen op school. Mijn ouders dachten dat het goed was om wat stoom af te laten. Ik heb wat ADHD”, vertelt Renke. “Ik kom hier graag. Soms heb je als tiener de behoefte effe weg te zijn van thuis. In het JOTH vind je altijd wel gezelschap en fijne babbels. Ik kom hier soms studeren als het rustig is. Ik volgde hier ook al een workshop Ademhaling, die wel nuttig was voor mij.”

“Liever hier dan op café”

Elke week organiseer­t het JOTH twee activiteit­en. Veel studenten liepen er al stage. Voorts wordt het huis ook gebruikt door andere organisati­es voor vergaderin­gen en bijeenkoms­ten.

Ella (19) verwoordt het mooi. Ze was er al van dag 1 drie jaar geleden bij. “Mijn schooldire­ctrice heeft me naar hier gestuurd. Ik kom om de twee weken, voor de huiselijkh­eid. Het JOTH is als een tweede familie geworden. Je kent hier iedereen. Morgen gaan we bijvoorbee­ld sushi halen en samen opeten. Soms bakken we wafels. Mijn beste vrienden heb ik hier leren kennen. Ik kom liever naar het JOTH dan op café, ook al is er hier geen alcohol. Samen zelfverded­iging volgen, leren hoe je een fietsband plakt, een workshop profession­ele make-up en dat met verschille­nde leeftijden door elkaar: dat creëert echt een familiegev­oel.”

i www.joth.be (woensdag 14-17u), vrijdag (17-21u), tweede en vierde zaterdag vd maand (16-21u)

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Enkele jongeren en medewerker­s van het JOTH vzw, met rechts bovenaan Niki en Tim.
FOTO JOREN DE WEERDT Enkele jongeren en medewerker­s van het JOTH vzw, met rechts bovenaan Niki en Tim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium