Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn hele leven in dezelfde straat gewoond” Aanmelden voor basisschol­en

Eeuweling Marcel Servaes bekroond tot ereburger

- FILIP SPOELDERS

Marcel Servaes (100) mag zich ereburger van Hove noemen. Hij volgt Johanna Bens op die de titel in 2017 kreeg. Zij overleed in 2020 op haar 106de, maar Marcel kijkt alleen maar vooruit. “Volgend jaar word ik al 102.”

Marcel vierde eind vorig jaar zijn honderdste verjaardag tijdens een feest met 150 gasten. In navolging van deze verjaardag mag hij zich nu ook ereburger van Hove noemen. Dat zijn feest aan het voetbalter­rein van Boechoutse VV doorging, is geen toeval.

“Mijn zicht is heel slecht aan het worden, maar ik ga nog geregeld naar de wedstrijde­n van Boechoutse VV kijken. Voetbal is altijd al mijn hobby geweest. Meer dan vijftig jaar geleden heb ik samen met Kamiel Plochaet en Julien Pyl de toenmalige club Sporting Hove opgericht. We speelden een beetje verder in de straat en ik was de schatbewaa­rder. Toen de club naar een terrein in de Geelhandla­an verhuisde, ben ik niet meegegaan. Ik ging naar Sint-Jozef in Mortsel. Ik heb er jaren de kantine opengehoud­en. Uiteindeli­jk ben ik terechtgek­omen bij Boechoutse VV”, vertelt Marcel.

De Hovenaar woont nog steeds alleen in de Boechoutse­lei waar hij geboren en getogen is. “Ik ben enkele huizen verderop geboren. Toen heette de straat nog Wouwstraat. Mijn vader werkte op Gevaert en mijn moeder had een tijdje café De Fruithof. Ik was het dertiende kind van achttien. Met mijn vrouw Alphonsina Van Thienen ben ik hier komen wonen zodat ik mijn hele leven in dezelfde straat heb gewoond.”

Het koppel kreeg drie kinderen Rita, Monique en Ronny, die hun vader graag komen helpen. Nadien volgden er vier kleinkinde­ren en vier achterklei­nkinderen. Zijn vrouw overleed in 2012, enkele maanden voor hun 65ste huwelijksv­erjaardag. Marcel werkte aan de overkant van de Boechoutse­lei als behanger en garneerder bij zijn broer. Op zijn 49ste ging hij naar Hansen Industrial Transmissi­ons, dat toen bekend stond als La Mécanique Générale.

Oorlog

Tot op vandaag houdt Marcel van plezante momenten en een lach in het leven. Toch heeft ook hij tijdens de Tweede Wereldoorl­og een zware periode gekend. “In 1942 ben ik naar Duitsland getranspor­teerd. Daar heb ik 2,5 jaar in een werkkamp voor de fabriek Emil Busch in Rathenow gewerkt. We maakten er van alles wat met optiek, zoals verrekijke­rs, te maken had. Op een bepaald moment werd ik er verantwoor­delijk voor het verduister­en van kamers in het kamp. Er mocht ’s avonds geen licht naar buiten. De Duitsers noemde me de Verdunkelu­ngsmeister”, lacht Marcel.

Na de bevrijding door de Russen in april 1945 trok hij met twaalf Antwerpse twintigers richting het Amerikaans­e gedeelte van Duitsland. “Nadat de Russen ons hadden bevrijd, kregen we nog minder eten. Dan wil je gewoon overleven en stap je huizen binnen om eten te pakken. Een maand zijn we onderweg geweest om 25 kilometer te overbrugge­n. Bij de Amerikanen werden we met de vrachtwage­n en de trein richting Luik gestuurd. Op 25 mei 1945 was ik thuis.”

In 2016 trok hij met zijn kinderen opnieuw naar Rathenow. “Het was opvallend hoe hij de straatname­n nog kende. Hij wist precies waar de fabriek stond”, geven Rita, Monique en Ronny aan. Marcel leerde wel iets belangrijk­s in Duitsland. “De fabriek stond vlak bij de rivier Havel. Het is daar waar ik heb leren zwemmen.”

Met op tijd een zwans, een wandeling en een voetbalwed­strijd gaat hij nog steeds gezwind door het leven. “Volgend jaar word ik al 102 jaar. Maar van het ereburgers­chap merk ik niets. Ik dacht dat ik overal uitgenodig­d zou worden om lintjes door te knippen, maar heb nog geen uitnodigin­gen gekregen”, lacht Marcel.

Wiens zoon of dochter voor het eerst naar school gaat of wie een nieuwe kleutersch­ool of lagere school in Boom voor zijn kind wil, moet zich aanmelden om te kunnen inschrijve­n. Aanmelden doe je met het digitaal aanmeldfor­mulier dat vanaf 28 februari beschikbaa­r is. Op dat formulier duid je aan welke school je kiest. Je kan meer dan één school kiezen. Aanmelden kan vanaf 28 februari om 9u tot en met dinsdag 21 maart 17u via www.boom.be/ onderwijs. Alle aangemelde leerlingen worden geordend per school en per jaar. Er wordt rekening gehouden met de gekozen school en de afstand tussen de school en het domiciliea­dres. Uiterlijk op 21 april kom je te weten of je kan inschrijve­n in de school van jouw keuze. Voor wie zich niet online kan aanmelden, staan aanmeldmom­enten gepland, op 1 maart (13.30u-17u), 9 maart (9u-12u), 14 maart (16u-19u) en 20 maart (9u-12u). i onderwijs@boom.be, 0473-33.82.31

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Marcel met zijn drie kinderen in zijn tuin die hij tot vorig jaar nog zelf bewerkte.
FOTO FILIP SPOELDERS Marcel met zijn drie kinderen in zijn tuin die hij tot vorig jaar nog zelf bewerkte.
 ?? FOTO RR ?? De seniorenna­middag in de Bunderhoev­e op donderdag.
FOTO RR De seniorenna­middag in de Bunderhoev­e op donderdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium