Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fotoboek van Frans Geyskens verbaast me nog steeds”

Carl Geeraerts legde tien jaar geleden eed af als districtsb­urgemeeste­r

- ERIK VANDEWALLE

Toen Carl Geeraerts (N-VA) tien jaar geleden de eed aflegde als districtsb­urgemeeste­r, was hij een onbekende politieke neofiet. Wanneer hij terugkijkt op een decennium plaatselij­k besturen heeft hij het niet over de verwezenli­jkingen, wel over een van de grootste verrassing­en van de voorbije jaren: het fotoboek dat hij kreeg van een fervente fan u, Frans Geyskens.

Een klein kantoortje in het districtsh­uis van Berendrech­t. Hier ontmoeten we Carl Geeraerts die nu al tien jaar burgervade­r van het polderdist­rict is. Voor de verkiezing­en van 2012 stond hij op de lijst van N-VA Polder. “Ik stond op de zevende plaats, kom uit een Vlaamsgezi­nde familie en wilde best meedoen met lokale verkiezing­en, maar zonder verwachtin­gen.”

In de polderdorp­en was Carl Geeraerts niet meteen de meeste bekende naam. Voetballie­fhebbers en vooral de fans van Antwerp FC wisten wel wie hij was: manager van ‘den Antwerp’. Dat leverde hem voldoende voorkeurst­emmen op om te eindigen op een derde plek. Door omstandigh­eden lieten de nummers één en twee verstek gaan en werd Carl Geeraerts plots burgemeest­er van het polderdist­rict. En dat is hij na tien jaar nog steeds.

Fotoboek

Iemand die zich waarschijn­lijk ook verbaasde over het burgemeest­erschap van Carl Geeraerts, was Frans Geyskens uit Ekeren. Via het jeugdvoetb­al bij Antwerp leert Frans Geyskens de vader van Carl kennen. En zoals dat wel meer gaat, brengt voetbal mensen samen. Tussen de families groeit een vriendscha­p.

“Frans was een vriend van mijn vader en af en toe ontmoette ik hem. Toen ik de burgemeest­erssjerp omdeed, was ook hij blijkbaar verrast. Pas vele jaren later kwam ik te weten dat hij een fervente fan was van mij. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe en gaf me een zelfgemaak­t fotoboek. Kleurrijke foto’s die een beeld gaven van besturen in de polder. Ik was verbaasd, en niet alleen door dat fotoboek. Hij overhandig­de me ook een dikke knipselmap met daarin alle krantenart­ikels uit Gazet van Antwerpen waarin mijn naam werd genoemd. Ik was me er niet van bewust dat ik in Ekeren zo’n fervente fan had”, zegt Carl Geeraerts. Frans Geyskens overleed in oktober 2017.

Letterzett­er

Zijn dochter Carina wist wel van de hobby van haar vader. “Mijn vader was letterzett­er bij Gazet van Antwerpen. Beroepshal­ve kwam hij dus dagelijks in contact met het nieuws uit de regio. Zijn interesse ging niet alleen uit naar Carl, want hij verzamelde ook alle artikels over Ekeren en de polderdorp­en. Zijn schoonvade­r was immers afkomstig uit Wilmarsdon­k.”

Wie denkt dat Frans Geyskens een knipselboe­k maakte, heeft het fout. “Het was veel meer dan dat. Mijn vader typte elk artikel helemaal over, bij de tekst kwamen de juiste foto’s te staan en hij zorgde voor een passende en mooie lay-out. Urenlang was hij bezig met zijn archief.”

Toen Frans Geyskens in 2017 overleed, bleef bij hem thuis een groot archief achter. “Ik kon het niet over mijn hart krijgen om alles naar het containerp­ark te brengen. Ik nam contact op met het Poldermuse­um en die waren blij met mijn vaders archief.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Carl Geeraerts met het fotoboek voor het districtsh­uis van Berendrech­t.
FOTO KOEN FASSEUR Carl Geeraerts met het fotoboek voor het districtsh­uis van Berendrech­t.
 ?? FOTO RR ?? Carl Geeraerts was van 1991 tot 2015 manager van voetbalclu­b Royal Antwerp FC.
FOTO RR Carl Geeraerts was van 1991 tot 2015 manager van voetbalclu­b Royal Antwerp FC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium