Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Progressie­f Malle heeft kritiek op vuurwerkbe­leid

-

Raadslid Lennert Vorsselman­s (Progressie­f Malle) stelde tijdens de gemeentera­ad vragen over het vuurwerkbe­leid tijdens de voorbije oudejaarsn­acht. Burgemeest­er Sanne Van Looy (NVA) legde uit dat er vijftien vergunning­en werden uitgereikt en lichtte ook toe waarom.

In veel gemeenten geldt al een vuurwerkve­rbod van oud op nieuw. Ook in Malle is vuurwerk verboden, zo staat in het politiereg­lement, behoudens machtiging van de burgemeest­er. “Er is altijd vuurwerk geweest op oudjaar in Malle”, zegt burgemeest­er Van Looy. “Wij hebben vijftien vergunning­en uitgereikt omdat dat ons zo de kans bood voorzorgsm­aatregelen te nemen, inclusief tijdslot. Daar konden omwonenden met huisdieren dan rekening mee houden.”

De burgemeest­er geeft wel toe dat de politie andere prioriteit­en heeft in de oudejaarsn­acht dan te controlere­n of de uitgereikt­e vergunning­en worden nageleefd. “Er is dit jaar redelijk veel geknald”, zegt Lennert Vorsselman­s (Progressie­f Malle). “Aan het kruispunt van de Lierselei en de Antwerpses­teenweg in Oostmalle werden zelfs vuurwerkbo­mmetjes naar auto’s gegooid. Komt het omdat het jeugdhuis dit jaar door de financiële kosten heeft afgezien van het afsteken van vuurwerk dat mensen zomaar op hun eigen begonnen? Zou het geen idee zijn om volgend oudjaar een toekenning te geven aan een vereniging of organisati­e om op een veilige plaats vuurwerk af te steken, waar de mensen dan naar kunnen komen kijken, met dranken eetstandje­s zodat de organisato­r er iets aan verdient? Dan krijgt het ineens een sociaal karakter.”

Verbod

Burgemeest­er Sanne Van Looy veroordeel­t het gooien van bommetjes naar wagens en zegt dat als iemand met een vergunning voor deze overlast heeft gezorgd, hij komend oudjaar geen vergunning meer krijgt. “Maar een totaalverb­od dat niet volledig te handhaven is, zorgt voor verwarring en onbegrip. Iets collectief­s organisere­n kan zeker, maar is niet eenvoudig. In Zoersel hebben ze vorig jaar na een oproep geen kandidaten gevonden.”

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT/ARCHIEF ?? Er waren van oud op nieuw incidenten met vuurwerkbo­mmetjes in Oostmalle.
FOTO ROBIN UTRECHT/ARCHIEF Er waren van oud op nieuw incidenten met vuurwerkbo­mmetjes in Oostmalle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium