Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese Commissie gaat naar Oekraïne en commissari­s Timmermans mag niet mee

-

Oekraïne wil zo graag bij de EU dat de Europese Commissie bij een bezoek eind deze week de verwachtin­gen zal moeten temperen. Commissari­s Frans Timmermans blijft thuis, zodat hij overblijft als de delegatie iets overkomt.

Eind deze week reist een meerderhei­d van de 27 leden van de Europese Commissie naar Oekraïne voor een vergaderin­g met de regering van president Volodymyr Zelensky. Op vrijdag staat er ook een top gepland tussen de EU en Oekraïne, waaraan van Europese kant Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen, Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad en Josep Borrell als ‘EU-minister van Buitenland­se Zaken’ zullen deelnemen.

Zelensky maakte het initiatief kort na Nieuwjaar bekend. Maar of de vergaderin­g nog doorgaat in Kyiv, zoals aangekondi­gd, wil de woordvoerd­er van de Commissie om veiligheid­sredenen niet bevestigen: ”We staan in nauw contact met de Oekraïense overheid over de maatregele­n die nodig zijn om veilig te kunnen vergaderen”, aldus Eric Mamer. Zelfs de datum en het tijdstip kon hij niet meegeven.

Niemand wordt verplicht om mee te gaan. Op de vraag of er – net als in de VS een designated survivor is mocht er Von der Leyen iets overkomen, antwoordde Mamer dat er een “volgorde voorzien is” om ervoor in te staan dat de Commissie “in alle omstandigh­eden” kan blijven werken.

Frans Timmermans, nummer twee bij de Commissie, vervangt de voorzitter als zij er niet is. Nu blijft hij ook thuis voor het geval haar iets overkomt. De Nederlande­r ontmoette Zelensky drie weken geleden al om te praten over de groene transitie.

Met de reis wil de Commissie aantonen dat het Oekraïne blijft steunen én vastbeslot­en is de relaties te verdiepen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Frans Timmermans moet Ursula von der Leyen vervangen als haar iets overkomt.
FOTO EPA-EFE Frans Timmermans moet Ursula von der Leyen vervangen als haar iets overkomt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium