Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Florence weer op podium met The Machine na voetblessu­re

- ILSE DEWEVER

rent, die zijn productie van nul uit de grond stampt en er al lang mee bezig is, houden wij het bij drie weken repeteren. Dat is een stevig werkritme, want bij gesubsidie­erde gezelschap­pen werkten we vroeger twee tot drie maanden aan een voorstelli­ng.”

Laat de crisis zich voelen in de cultuursec­tor?

Tine: “Jazeker, afgelopen najaar was ik op tournee met een kindervoor­stelling. Waar de zalen bij dat genre vroeger lang vooraf al waren uitverkoch­t, was dat nu veel minder het geval. Je voelt dat mensen minder snel de weg naar het theater vinden. Het zijn geen evidente tijden, maar goed, ik wil daar niet te veel over zeuren. Ik denk dat jonge artiesten het nog veel moeilijker hebben nu de projectsub­sidies zijn weggevalle­n.”

Denken jullie erover om ooit samen een podiumproj­ect op te zetten?

Tine: “Op televisie hebben we al vaker samengewer­kt, maar live lijkt me dat niet ideaal. Wij hebben een heel andere smaak en stijl. Ik kijk supergraag naar wat Laurent maakt, maar ik zie me met dat materiaal zelf niet aan de slag gaan. Zo ben ik bijvoorbee­ld al geen Urbanus-fan. (tot Laurent) Jij lacht niet met Het Peulengale­is en ik lach niet met FC De Kampioenen. Maar jij vindt mij wel grappig, en ik jou.”

Laurent: “Toch hebben we wel raakpunten en mijn smaak is divers. Ik kan genieten van zowel Jim Carey, Mister Bean, Hans Teeuwen als Ricky Gervais: totaal verschille­nde soorten humor.”

Tine: “Buiten Ricky Gervais alle

Guga Baúl

drie niet mijn favoriete spelers (lacht), dus samen een productie maken, staat niet meteen op het programma. Wij léven al samen, dat volstaat.”

Hoe voelt het om quasi tegelijker­tijd een tournee aan te vatten?

Tine: “De timing kon moeilijk slechter. De laatste weken is het alle hens aan dek in ons gezin. Gelukkig hebben we een vaste babysit die we vaak kunnen inschakele­n, en af en toe passen de twee oudste kinderen op de twee kleintjes.”

Laurent: “Binnen de chaos proberen we wel een vorm van regelmaat na te streven. Vaak worden de jongsten opgevangen door familie.”

Tine: “We hebben fantastisc­he ouders. Zijn ouders wonen aan de kust, maar springen bij waar kan. Mijn ouders zijn er vaak door de week. Zonder hun hulp had ik al lang een andere job moeten zoeken.”

Badje Vol Met Stroop

“Ik kan genieten van zowel Jim Carey, Mister Bean, Hans Teeuwen als Ricky Gervais.”

Vinden jullie nog de tijd om naar elkaars werk te gaan kijken?

Tine: “Ik moet niet spelen op zijn première en hij niet op de mijne. Maar we weten nog niet of we naar mekaar gaan kijken.”

Laurent: “Ik weet dat ik naar u mag komen kijken…”

Tine: “Maar hij weet nog niet of dat bij hem mag. Laurent vindt het vervelend als ik in de zaal zit aan het begin van een reeks.”

Laurent: “Kritiek op een stuk dat je zelf hebt geschreven, komt harder aan. Noem het een vorm van zelfbesche­rming.”

Perpetuum Mobile, première op 1/02 in Schouwburg Noord in Merksem, Vlaamse tournee tot 31/3. www.garifuna.be. Badje Vol Met Stroop, première op 2/2 in Schouwburg Noord in Merksem, Vlaamse tournee tot 25/5. www.gugabaul.be.

iZangeres Florence Welch van Florence + The Machine heeft afgelopen weekend haar terugkeer op het podium gevierd in de O2 Arena in Londen.

Midden november maakte de groep bekend zijn tournee uit te moeten stellen omdat de zangeres niet kon optreden vanwege een gebroken voet. “Ik ben er kapot van, want de Dance Fever Tour is mijn meest favoriete show ooit”, liet Welch toen weten. De Dance Fever Tour was genoemd naar het vijfde studioalbu­m van de groep.

Pijn

Opvallend was destijds dat de Britse zangeres totaal niet in de gaten had dat haar voet gebroken was. Pas nadat ze er last van begon te krijgen werd in het ziekenhuis een röntgenfot­o gemaakt. “Het zit niet in mijn aard om een concert uit te stellen, en zeker geen Britse tour, maar ik heb pijn en zoals dansers weten is het niet verstandig om te dansen met een blessure.

En er is me verteld dat ik niet kan optreden om verdere blessures te voorkomen.”

Door het abrupte staken van de resem optredens moet er een aantal shows worden ingehaald. Afgelopen weekend stond de eerste in Londen op de agenda. Er volgen nog zeven inhaalconc­erten, voordat de tournee in Australië wordt verdergeze­t.

 ?? FOTO TEGEN DE STERREN OP ?? Laurent Bailleul en Tine Embrechts stonden in het verleden al samen op de set van onder meer Tegen De Sterren Op. Zij als Kirsten Janssens en hij als Otto-Jan Ham bijvoorbee­ld.
FOTO TEGEN DE STERREN OP Laurent Bailleul en Tine Embrechts stonden in het verleden al samen op de set van onder meer Tegen De Sterren Op. Zij als Kirsten Janssens en hij als Otto-Jan Ham bijvoorbee­ld.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Florence Welch.
FOTO ISOPIX Florence Welch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium