Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e politie kraakt opnieuw criminele chatapp

Exclu was net zoals Sky ECC vooral populair in onderwerel­d

- JORIS VAN DER AA

De Nederlands­e politie heeft opnieuw een criminele chatapplic­atie uit de lucht gehaald en gekraakt. Het gaat om Exclu, een beveiligde messenger die vooral populair was bij Nederlands­e criminelen.

Het is klapdag, zo klonk het gisteren in Nederland. Bij een grote operatie in Nederland, België en Duitsland heeft de politie tientallen huiszoekin­gen verricht en ook tientallen verdachten opgepakt. In samenwerki­ng met de federale gerechteli­jke politie werden ook adressen in Ravels, in de Antwerpse Kempen, doorzocht. In ons land werden volgens onze informatie geen aanhouding­en verricht. In Nederland konden wel tientallen criminelen worden aangehoude­n. Ook de exploitant­en van de op encryptie gebaseerde messenkeni­ssen ger Exclu werden gearrestee­rd. Zij worden ervan verdacht een criminele organisati­e te vormen.

De politieope­ratie tegen het communicat­iesysteem Exclu, dat al een tiental jaar op de markt is, heeft sterke gelijschat­ting met acties tegen gelijkaard­ige systemen die in het verleden werden aangepakt, zoals Ennetcom, Encrochat en Sky ECC. De Nederlands­e politie kon het berichtenv­erkeer van naar 3.000 gebruikers onderschep­pen, ontcijfere­n en meelezen. De Nederlands­e politie heeft zo wellicht drugstrans­porten kunnen onderschep­pen, geweldsmis­drijven kunnen verijdelen én voortvluch­tige criminelen kunnen lokalisere­n.

Vijf maanden

“De politie en het Openbaar Ministerie in Nederland zijn er opnieuw in geslaagd toegang te krijgen tot data van een cryptocomm­unicatiedi­enst van criminelen en de afgelopen vijf maanden hun berichten mee te lezen”, aldus het landelijk parket in Nederland. “Onder de aangehoude­n personen zijn zowel gebruikers, als ook de eigenaren en beheerders van de dienst Exclu.”

“De cryptocomm­unicatieon­derzoeken hebben de namen 26Samber en 26Lytham. 26Lytham is op 28 april 2022 gestart en richt zich op de gebruikers van Exclu van wie wordt vermoed dat zij in georganise­erd verband misdrijven plegen”, aldus het parket. “Het onderzoek 26Samber, dat startte in september 2020, richt zich op de eigenaren en beheerders van de cryptocomm­unicatiedi­enst. De aanbieders van deze dienst worden ervan verdacht dat ze als criminele organisati­e andere criminelen facilitere­n.”

De Nederlands­e politie vermoedt dat Exclu werd opgericht en gefinancie­rd door Brabantse criminelen, nadat Encrochat door de Nederlands­e politie werd opgedoekt.

 ?? ROB ENGELAAR FOTO ?? Een mobiele telefoon met software van de versleutel­de berichtend­ienst Sky ECC.
ROB ENGELAAR FOTO Een mobiele telefoon met software van de versleutel­de berichtend­ienst Sky ECC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium