Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tom is 300% met zijn vak bezig”

- (bepr) BERT PROVOOST

Driesterre­nchef Peter Goossens van het Hof van Cleve is vol lof over zijn sommelier. “Tom is een zeer gedreven man, die superprofe­ssioneel en integer werkt. Hij heeft een enorme kennis over een zeer complexe materie, hij leert nog constant bij en is 300% met zijn vak bezig. In het Hof van Cleve is het natuurlijk fantastisc­h om sommelier te zijn, omdat we hier een enorme collectie topwijnen hebben. Hij is dan zo iemand die niet zelf in de kijker wil lopen, maar die het verhaal van die exclusieve wijnen op een heel aangename manier bij de klant kan overbrenge­n. Dat doet hij voortreffe­lijk”, zegt de chef. “Of hij kans maakt om te winnen? Voor mij heeft Tom alle kwaliteite­n om het heel goed te doen, hij maakt in mijn ogen echt wel kans. Het zal er op aankomen om rustig te blijven en daarnaast ook een stuk geluk te hebben. Geven ze je een wijn die je net goed kent of word je toch verrast door een blinde vlek? Het kan van zulke kleine details afhangen. Ik zou hem de titel in elk geval helemaal gunnen. En of hij nu wint of niet: hij gaat alleszins geen mal figuur slaan, daar ben ik van overtuigd.” begin is er sowieso een groot theoretisc­h examen waarin de deelnemers meestal een tweetal uur krijgen om een honderdtal vragen te beantwoord­en. Het gaat in detail over wijnbouw en wijn maken, wetgeving, geografie, enzovoort.” “Zo kunnen ze een blinde map van minder bekende wijngebied­en als Thailand of Turkije voorschote­len waar wij de wijnregio’s op moeten invullen. Of we krijgen de naam van wijngaarde­n uit Duitsland en moeten zeggen uit welk dorp die komt. Over elk deelnemend land komt er minstens één vraag. Het gaat trouwens over meer dan over alleen wijn: ook pakweg de pisco uit Peru, het bier uit België, de koffie uit Brazilië en de rum uit Cuba kunnen aan bod komen. Een sommelier moet een heel brede drankenken­nis hebben.”

Ervaring op Europees niveau

Tom Ieven nam in 2021 ook al deel aan de Europese versie van de wedstrijd en hij haalde daar een plaats in de top twintig. “Toen ik van die wedstrijd terugkwam, had ik het gevoel dat er nog marge was om te verbeteren. Ondertusse­n heb ik nog hard gewerkt en ben ik nog gegroeid”, vindt hij zelf. Die marge zat bijvoorbee­ld nog in het blindproev­en, wat ook een onderdeel is van de wedstrijd. “Je moet binnen een paar minuten een heel uitgebreid­e omschrijvi­ng neerpennen. Ik heb me daarvoor

Tom Ieven

Hoofdsomme­lier Hof van Cleve

“Niemand zal hier 98% scoren. Als je ongeveer de helft juist hebt van de theoretisc­he vragen, dan zit je al heel goed.”

laten begeleiden door Master of Wine Christophe Heynen om nog te groeien. Proeven leer je alleen maar beter door het heel veel te doen. Ook de fijne woordensch­at waarmee je wijnen beschrijft in het Engels is heel belangrijk om goed het verschil te kunnen maken. Daar ben ik dagelijks mee bezig geweest. Ook hoe je overkomt naar de jury toe is heel belangrijk, het mag niet gespeeld zijn. De theorie is heel belangrijk om door te stoten naar de halve finale, maar daarna is het echt tonen wat je kan als sommelier.”

Geen extra studieverl­of

Extra studieverl­of heeft Tom niet genomen, zoals sommige buitenland­se opponenten wel deden. “Ik heb altijd mijn verantwoor­delijkheid genomen in het restaurant. Als hoofdsomme­lier van een driesterre­nzaak is afwezig zijn niet evident, zo ver wilde ik niet gaan.

Maar ik heb de laatste jaren wel ongeveer elke vrije zondag en maandag met mijn neus in de boeken gezeten om mij voor te bereiden. Dan was ik bezig met pakweg de deelregio’s en de onbekende druivensoo­rten van Albanië, Montenegro, Bosnië en Macedonië te blokken. Of om de vorig jaar overleden wijnmakers en hun opvolgers te kennen. Het klinkt absurd, maar het is de enige weg om in zulke wedstrijde­n iets te kunnen betekenen.”

Al kan je natuurlijk nooit alles weten. “Niemand zal hier 98% scoren. Als je ongeveer de helft juist hebt van de theoretisc­he vragen, dan zit je al heel goed. De laatste dagen ga ik niet meer studeren. Ik ga vooral proberen tot rust te komen en te focussen op wat er komt.”

Ieven, die tot deze zomer in Antwerpen woonde, is verhuisd naar Grobbendon­k en pendelt al vier jaar elke dag over en weer naar Kruishoute­m naar driesterre­nzaak Hof van Cleve, waar hij hoofdsomme­lier is. “Voor het Hof van Cleve werken was voor mij altijd een droom. Peter Goossens is zo iemand die de lat voor zichzelf heel hoog legt en dat heeft me zeker gestimulee­rd om dat ook te doen. Ik ben heel dankbaar dat meneer en mevrouw Goossens me de kans geven om deel te nemen en een week afwezig te zijn.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Peter Goossens (links) en Tom Ieven (rechts).
FOTO JAN VAN DER PERRE Peter Goossens (links) en Tom Ieven (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium