Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeenten opgelucht met weigering windturbin­es

- (bar) (fisp)

In Niel en Boom wordt opgelucht gereageerd op de door de provincie geweigerde vergunning­saanvraag voor twee windturbin­es in Ruisbroek (Puurs-sint-amands), aan de overkant van de Rupel. Daarrond was heel wat bezwaar gerezen.

Energiebed­rijf Engie wil op het bedrijvent­errein Kanaalzone Nijverheid­sstraat in Ruisbroek twee nieuwe windmolens van 200 meter hoog bouwen. Aan de overkant van de Rupel, pal tegenover de site ligt de Nielse wijk Hellegat, met de wijk Noeveren in Boom ernaast. Vanuit de twee Rupelgemee­nten was er daarom heel wat bezorgdhei­d over geluidshin­der en de impact van slagschadu­w ontstaan. Er kwamen verschille­nde bezwaren van bewoners en lokaal bestuur. Er waren ook negatieve adviezen van onder meer Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de afdeling Gebiedsont­wikkeling, Omgevingsp­lanning en Milieu Antwerpen.

“We zijn opgelucht”

De provincie heeft de negatieve adviezen en bezwaren gevolgd en heeft de vergunning­saanvraag geweigerd. “We zijn opgelucht dat de provincie onze bezorgdhed­en rond het welzijn en de woonomstan­digheden van de buurtbewon­ers heeft gevolgd”, reageert Niels schepen van Ruimtelijk­e Ordening Steven Mattheus (Open Vld).

“Ons lokaal bestuur is zeker niet tegen windenergi­e, maar in dit dossier was de locatie gewoonweg niet geschikt. De woonkern van Hellegat ligt op amper zeshonderd meter van een van de geplande windturbin­es. De slagschadu­w zou dus tot daar reiken. Daarnaast maakt het zoeven van de wieken een impulsgelu­id dat storend kan zijn voor mens en dier”, licht hij toe. Engie kan nog wel in beroep gaan of een nieuwe aanvraag indienen. van N-VA Hove en mijn voorganger ontzettend dankbaar voor het vertrouwen dat ze aan mij geven.” Naast de wissel zal Sandra Maes (N-VA) op 25 september in de gemeentera­ad stappen.

Historisch dieptepunt

Deze wending en enkele recente gebeurteni­ssen doen oppositiep­artij Hove Beweegt besluiten dat er veel onenigheid is in de meerderhei­d en bij N-VA.

“Niet alleen zijn er al jaren spanningen tussen de coalitiepa­rtners in het schepencol­lege, we zijn ook sinds lang getuige van spanningen binnen N-VA zelf. Eerst was er gedoe om de burgemeest­erssjerp, en vervolgens dreigingen om tegen te stemmen rond bepaalde agendapunt­en. Nu komen de ruzies toch tot een historisch dieptepunt”, reageert fractielei­der Diederik Vandendrie­ssche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium