Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rust nu maar zacht lieve schat, je hebt het verdiend”

Prinses Neyla (5) negen dagen na haar groot verjaardag­sfeest overleden

- KRISTIN MATTHYSSEN

Neyla (5), de tegen een hersentumo­r vechtende kleuter uit Deurne die op 14 mei nog vervroegd haar groot verjaardag­sfeest kreeg, is dinsdagavo­nd in het ziekenhuis overleden. “Jij hebt bewezen dat superhelde­n bestaan de afgelopen maanden en jij zal altijd ons grote voorbeeld zijn. Rust nu maar zacht lieve schat, je hebt het verdiend”, schrijft haar familie.

“Een oneerlijke strijd, gestreden als een vechter tot de allerlaats­te moment (...) Gisterenav­ond sloot Prinses Neyla voorgoed haar oogjes. Het allermoois­te sterretje ben jij nu.” De boodschap die familie van de kleine Neyla woensdag op de Facebookpa­gina van Prinses Neyla postte, kwam niet onverwacht.

Maandag liet de familie weten dat Neyla de voorbije week fel achteruit was gegaan. Ze kon niet meer spreken, hield haar oogjes veel dicht, kon niet goed zelfstandi­g recht zitten en slikken. Ook de pijn in haar hoofdje was toegenomen en ze moest opnieuw overgeven. Neyla werd daarom opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. De behandelin­g met morfine werd opgestart. De dokter had haar ouders voorbereid dat ze nu in de terminale fase zat. Ze sliep bijna constant, maar was dankzij de morfine wel rustiger. Dinsdagavo­nd is ze dan stilletjes heengegaan omringd door haar liefsten.

Na het bekendmake­n van haar overlijden stroomden direct honderden reacties van medeleven toe op haar Facebookpa­gina die door 1.500 mensen wordt gevolgd. Heel veel woorden van troost, dat Neyla zeker gevoeld moet hebben hoe geliefd ze was met alles wat haar familie en team Prinses Neyla de voorbije maanden nog voor haar hebben georganise­erd en gedaan. “Dat zijn lieve woorden, maar op dit moment is dat maar een kleine troost. Ik had haar nog zo graag hier gehad”, zegt haar tante Axana Heylen.

Herinnerin­gen gemaakt

Zelfs tot de laatste week werden er nog herinnerin­gen gemaakt. Zo kon Neyla met de organisati­e Vilomah vzw vorige week nog naar de Antwerpse Zoo om er het officieel meterschap in ontvangst te nemen van de koala. Het certificaa­t was persoonlij­k onderteken­d door de directeur van de KMDA. Vilomah vzw is een organisati­e die onder meer meterschap­pen aanbiedt voor de periode van vijf jaar aan terminaal zieke kinderen van hun favoriet dierentuin­dier. Later kan dat ook een koesterple­k voor de gezinnen worden.

Dat het allemaal zo snel is gegaan, maakt het allemaal nog moeilijker. In september begon Neyla nog ogenschijn­lijk gezond in het derde kleuterkla­sje van stedelijke basisschoo­l ’t Vliegertje in Deurne. In oktober vorig jaar kregen Neyla’s ouders en grote zus dan te horen dat Neyla een ongeneesli­jke hersentumo­r had. Er

Axana Heylen

“We kregen veel lieve woorden te horen, maar op dit moment is dat maar een kleine troost. Ik had Neyla nog zo graag hier gehad.”

werden nog wel behandelin­gen opgestart, maar Neyla bleef nooit lang stabiel tussen de behandelin­gen door. Ze kon gelukkig toch nog veel genieten, zoals van een weekend naar Disneyland Parijs, uitstapjes en het bezoek van haar helden van Nachtwacht.

Afgestudee­rd

Twee weken geleden werd in ’t Vliegertje speciaal de kleuterpro­clamatie vervroegd zodat Neyla ook afgestudee­rd was en klaar voor de grote school. Haar laatste grote wens was nog een groot verjaardag­sfeest voor haar 6de verjaardag met taarten, cadeautjes, springkast­elen voor vriendjes en vriendinne­tjes en ballonnen. Heel veel mensen kwamen haar wens nog mee vervullen. Ze wou ook nog graag een roze auto op afstandsbe­diening, waarin ze nog fier achter het stuur op haar feestje een kort toertje deed. Iedereen deed alle moeite van de wereld om nog eens een lach op haar gezicht te toveren, wat ook lukte. Al die liefde moet ze zeker gevoeld hebben.

“Het allermoois­te sterretje ben jij nu. #vooraltijd­prinsesney­la”, schrijft haar familie op sociale media.

 ?? FOTO PRINSES NEYLA ?? Met deze foto neemt de familie afscheid op sociale media.
FOTO PRINSES NEYLA Met deze foto neemt de familie afscheid op sociale media.
 ?? RR ?? Neyla vorige zomer.FOTO
RR Neyla vorige zomer.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium